Amadeus, Sedláček a Salieri

Tak tu máme zase jednoho výjimečného Tomáše. Je to ekonom, příjmením Sedláček a napsal vynikající knihu "Ekonomie dobra a zla". Shrnuje prameny ekonomie od pradávna dodnes a dělá to velmi čtivě. Jenže ouha: dovolil si úžasně neotřelý pohled na věc, a to se v Česku neodpouští.

Rozbourává po dlouhá léta budované opěrné body tradičních ekonomických škol, to jest "vědecké"pojetí ekonomie, která se ze všeho nejvíce podobá exaktním disciplínám, matematice a fyzice, všechno přece dokážeme popsat vzorečky, namodelovat, otestovat a spočítat. Na to, že do ekonomie velmi výrazně vstupují třeba naše emoce, se jaksi programově zapomíná. Zhruba asi tohle napsal na 258 stránkách stále ještě mladík Tomáš Sedláček. A také napsal, že v současnosti mezi ekonomy hojně rozšířená víra, že individuální zlo učiněné ve jménu maximalizace osobního užitku  se nakonec přetaví v obecné dobro (například za přijatý úplatek se něco nakoupí a tím posílí obecné blaho), se mu nějak nezdá.

Tyto odvážné, nicméně selskému rozumu blízké myšlenky, mu připravily horké chvíle. Bez ohledu na fakt, že ho Univezita v Yale zařadila v roce 2006 mezi pětici "mladých pušek v ekonomii" (Young Guns: 5 Hot Minds in Economics), neobhájil tento člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) disertační práci na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jeden ze členů zkušební komise, Sedláčkův bývalý spolužák Martin Gregor, k tomu řekl, že Sedláček nepracoval s aktuální literaturou (nemyslel náhodou svá vlastní skripta?) a že kritika matematického pojetí ekonomie byla úplně mimo.

A jsme u toho. Jak má Sedláček pracovat s aktuální literaturou, když právě tu jeho myšlenky překonávají, odsouvají do pozadí, stejně tak jako současná krize doufejme odsouvá do pozadí exaktní matematicko-fyzikální pojetí ekonomické vědy? Tento příběh mi velmi připomíná archetyp, který moc hezky vykreslil Miloš Forman, totiž souboj geniálního Mozarta s průměrným Salierim. Nezdá se Vám? Ještě dále zašla dvojice Petrů, Houdek a Koblovský. Podle nich se mýlí Sedláček úplně ve všem. Dokládají to mj. pohledem na úspěchy ekonomie jako vědy v minulých třiceti letech. K tomu opravdu není co dodat.

Ryze český epilog:
Na Yale University pracují amatérští nedouci, kteří nám Čechům nemají co povídat. My jsme přece pomáhali upálit Mistra Jana Husa, popravili sedmadvacet představitelů elity vlastního národa, vyhnali Komenského, do lágrů zavřeli letce hrdiny z druhé světové války a popravili Miladu Horákovou. Takže toho Sedláčka, toho taky slupneme - jak malinu.  Pryč s každým, kdo vyčuhuje z řady!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pechánek | pondělí 2.11.2009 8:33 | karma článku: 23,79 | přečteno: 1321x