Církev. Červený hadr dráždí býka.

Sestra mojí ženy mě pozvala na biřmování svého syna Adama. Měl jsem důležitou úlohu: byl jsem biřmovacím kmotrem na východním Slovensku. Biřmování prováděl biskup, který přijel v černém bavoráku (já jsem ho neviděl, vycházím jen z toho co jsem slyšel). A protože biskup má předepsaný honosný obřadní oděv, v kombinaci s vozem vyšší kategorie vyvolal poprask u hostů ze západních končin již už více sekulárního Slovenska a u hostů z tradičně bezvěrecké České Republiky. Nikdo se neptal na to, zda vůz pravděpodobně nepochází z Německa jako dar, přestože němci obnovili stovky kostelů a klášterů po celém bývalém Československu a rozdali farám spousty aut. Prostě církev, bavorák, ornáty, peníze, restituce.... a už běžný český člověk vidí rudě! Následující čtení mi asi moc karmy nepřinese, ale chci se s Vámi podělit o věci tak, jak je upřímně vidím.

Takže jak to teda je s tou církví, která vedla křižácké války, pálila knihy, prováděla torturu, odmítala to, "že svět se točí" a v dějinách lidstva hřešila o sto šest? Ano, asi mnoho skutků, které díky konkrétním jednotlivým lidem vrhlo temný stín na instituci církve, pošramotilo celkově pověst této organizace a tento fakt nehodlám vyvracet. Nebudu psát ani o tom , co církev vykonala dobrého a mimořádného, protože je toho strašně moc a dějiny církve které trvají víc jak 2000 let jsou i svědky pokroku evropské civilizace, za nějž bezeporu mohou tou největší měrou. Chtěl bych jen nastínit trochu jiný pohled na církev a pak to samotné hodnocení církve, restitucí atd.: nechám na každém z nás a vůbec nechci někomu něco vyvracet a tvrdit, že jsem fanoušek církve (i když já jsem, ale to je má soukromá věc).

Představte si historickou osobu Ježíše Krista, který založí organizaci, jež má za cíl změnit svět k lepšímu. Jinými slovy přijde s filosofiíí, která rozvrátí společensko kulturní velmi krutý řád tehdejší doby a přinese lásku k bližnímu místo válek vražd a strohých svazujících židovských zákonů a příkazů. Jednoduše lze říci, že místo "oko za oko" začne platit "promiň". Ustanoví instituci, která je složena z lidí, ale myšlenky a Duch té instituce jsou nadčasové. Co asi udělají lidé? Moc dobrého, ale i moc špatného.... záleží na konkrétních lidech! Ale to, že Duch církve je nadčasový dokazuje tisícileté trvání této organizace. Existuje na světě něco podobného? Jiná organizace, která takto dlouho funguje?

Myslím si, že lidé jsou strašně zaujatí a nechtějí vidět to dobré... Já bych byl rád, kdybychom místo kritiky církevních restitucí počkali, jakým způsobem církev s penězi naloží. Můj názor je ten, že i když se zase vyskytnou případy, kdy mnoho lidí z církve opět vrhne stín podezření na církevní úmysly, celkově budou restituce výhrou pro všechny naše občany. Že když se sečtou plusy a mínusy, budeme kulturně, sociálně i ekonomicky z restitucí profitovat. Samozřejmě kritici mohou říct, že dosud nevíme, zda je částka , která se bude vracet spravedlivá, zda nemá být nižší (vyšší?) atd. Já se jen ptám: kolik desítek miliard se ročně rozkrade na zahraniční účty? Proč to neřešíme? Na to by měly být sestaveny expertní skupiny a vyjednávací týmy!

Každý, koho církev dráždí jako červený hadr býka, by si měl říct: vidím rudě, běžím na hadr. Co kdybych pořád nenabíhal na ten červený hadr a v klidu odešel vedle? Třeba poznám cestu, která mě překvapí.

 

Autor: Josef Pazourek | pátek 30.5.2014 15:09 | karma článku: 38,37 | přečteno: 5289x
  • Další články autora

Josef Pazourek

17.listopad za koblihu?

15.11.2017 v 21:52 | Karma: 23,83

Josef Pazourek

Tam kde srnky .... druhý pokus....

22.7.2015 v 23:07 | Karma: 11,01

Josef Pazourek

Tam, kde srnky....

20.7.2015 v 23:41 | Karma: 9,13

Josef Pazourek

Kam na borůvky?

18.7.2015 v 10:34 | Karma: 11,72