Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

..... víra sama o sobě je dnes vědní disciplínou v soustavě různých náboženství filosofií, směrů a hnutí. Nejde mi snad ani toliko o výklad, jako spíše o praktiky, které popisujete. Byl jsem šokován na pohřbu mého přítele, - rodina zvolila církevní obřad. V průběhu mše, kostelník, který zároveň ministroval, obcházel s kasou přítomné v kostele i mimo kostel a požadoval finanční dary. Bylo tomu před 1/2 rokem, tedy otázka cirkevních restitucí byla již dávno vyřešena ........z obřadu jsem odcházel doslova zhnusen !

1 0
možnosti
JT

Vy nejste věřící, že ne? Protože jinak byjste nemohl tvrdit, že finanční dary byly požadovány. On totiž finanční dar jaksi standardně patří ke každé mši a věřící obecně nemají problém takovýto dar poskytnout.

Je ale pravda, že v každém kostele to může být ošetřeno jinak. U nás, na malé obci je u vchodu ošatka na chléb, do které každý dá peníze podle svého uvážení. Viděl jsem však i mši, kde obcházel s kasičkou na tyči kaplanův pomocník přítomné a před každým tou kasičkou zatřásl, aby na sebe upozornil. Pro nezasvěceného toto může vypadat jako vynucování. Onen pomocník je ale chovanec místního církevního "ústavu pro slabomyslné", jako i většina kaplanových pomocníků, kteří s ním jezdí. 

Otázka církevních restitucí však vyřešena není. Zákonně možná ano, ale třeba náš vikariát (něco jako okres) ještě nedostal zpět vůbec nic. A ještě dlouho nebude. Stát každou žádost může ze zákona prověřovat ve třech stupních. Ale lhůta není 30 dní, jako v případech jiných žádostí, ale půl roku. Takže stát má na vyřízení 1,5 roku (nemusí, ale může) a když nerozhodne ani potom, předá případ soudu. Rychlost našeho soudnictví jistě nemusím připomínat.

Ovšem ani potom finanční příspěvky nebudou zrušeny. Věřící se skládat na potřebné lidi, věci, akce atd. budou i nadále. To prostě patří k základům církevního života.

1 0
možnosti
JK

So vzťahom ľudí k Cirkvi je to ako so vzťahom pubertiakov k svojim vlastným rodičom. Vyčítajú im všetko možno (aj "to, že nezostali mladí" - ako spieva skupina Elán). Ale dovtedy je tým pubertiakom dobre, kým tých rodičov majú a kým ich má kto "buzerovať".

Je zbytočné vysvetľovať význam Cirkvi a kresťanstva ľuďom, ktorí NECHCÚ nič pochopiť. Bolo by to hádzanie perál sviniam...

Len je zaujímavé, že v spoločnostiach, ktoré úplne zavrhli náboženstvo, sa okamžite začali diať hrozné veci - viď Francúzska revolúcia, komunizmus v Rusku, fašizmus v Nemecku (tam vládla ideológia okultizmu), Pol Pot v Kambodži, "Veľký skok" Mao Ce Tunga v Číne. Ale najstrašnejšia genocída v dejinách ľudstva prebieha práve teraz - v týchto hodinách a dňoch. Každý rok vo "vyspelom" svete skončia ako biologický odpad milióny nenarodených detí. A to v situácii, kedy je "vyspelý" svet ohrozovaný vymieraním jeho obyvateľov.

2 0
možnosti
IH

" Nikdo se neptal na to, zda vůz pravděpodobně nepochází z Německa jako dar, přestože němci obnovili stovky kostelů a klášterů po celém bývalém Československu a rozdali farám spousty aut." podprahovo vnucovana myslienka, ze sa jedna o dar. ale tych "darov" by muselo byt straasne vela!

0 0
možnosti
IH

" Já se jen ptám: kolik desítek miliard se ročně rozkrade na zahraniční účty? Proč to neřešíme? Na to by měly být sestaveny expertní skupiny a vyjednávací týmy!" - klasika.okamzite poukazat na ine pripady. ako by to ospravedlnovalo nase "preslapy"

0 0
možnosti
JK

Ale to, že Duch církve je nadčasový dokazuje tisícileté trvání této organizace. ????Kdo se kdysi církvi postavil byl bez milosti eliminován a majetek zabaven v její prospěch!!!!Máte pravdu,je to nadčasové a jak tak sleduji dějiny pár pokusů o podobné ideologie proběhly několikrát.

1 0
možnosti
MM

Vážený pane. Ač jsem ateista, nikterak nezpochybňuji možnost, že Ježíš mohl skutečně existovat a že založil "organizaci, jež má za cíl změnit svět k lepšímu". Na rozdíl od vás si však myslím, že kdyby viděl, co se z té organizace stalo, tak by byl nejspíš velmi zděšen (pokud skutečně měl takové morální vlastnosti, jaké jsou mu připisovány). Já nevidím rudě, pouze pociťuji znechucení a údiv nad tím, že ještě pořád funguje. organizace, která je reliktem středověku a nemá žádné opodstatnění.

3 6
možnosti

Základní hřích církve spočívá v tom, že nejprve ukradla v 19. století - jako následek novoodobých majetkových právních vztahů - své svaté o majetek. Pak se tedy nemohla divit, že ten ukradený majetek jí byl zabaven v procesu socializace. Když se zjistilo, co se stalo.

3 16
možnosti
JT

můžete to nějak rozvést? Vůbec totiž netuším, o čem to píšete. Neějak mi nejde do hlavy, jak se dá okrást někoho o majetek, když je stovky let mrtvý. A navíc to jsou většinou lidé z církve, kteří osobní majetek neměli a nemají. Jiné to je ale např. se světskými svatými, jako třeba bývalý francouzský král Ludvík, ale tam mi zase uniká, jak by církev obrala o majetek krále, resp. království.

Vysvětlíte mi to, prosím?

9 0
možnosti
JN

J11o75s44e16f 59N12o29v74a52k

30. 5. 2014 18:49

ano, soudruhu, rude skoleni mas za jedna podtrzenaR^

2 3
možnosti
Foto

K zamyšlení jsou tyto výrazy a to, co si pod nimi představujeme:

Víra - Náboženství - Církev.

Víra - každý věří nečemu, kdo nevěří ani sobě, má smůlu.

Náboženství - Dalajláma: Nejlepší náboženství je takové, které z tebe udělá lepšího člověka.

Církev - Karel Havlíček Borovský: Div-li, že pět chlebů, dvě rybice, nasytilo lidí na tisíce, když ještě dnes oba tyto divy tolik tisíc pánů v černím živí.

4 3
možnosti
KD

Vláda křesťanství od pád Říma do začátk renesance se nazývá doba temna. To už leccos napoví o tom jaký řád dobra nastolila (po filozofickém věku antiky). Dále vy vlastně říkáte, že myšlenka vydržela dva tisíce let, ale musíme z toho vyzobat jenom to dobré. Neboli jak vy říkáte "záleží na konkrétních lidech". Jenže pokud záleží na lidech, pak na nich záleží nejen v tom zlém, ale i v tom dobrém. Vy ovšem to špatné přičítáte lidem a to dobré myšlence. Trochu nekonzistence. Ale máte z poloviny pravdu, protože situace opravdu záleží na lidech, jak myšlenku uchopí a myšlenka je tedy pak irelevantní - tudíž ani dobrá. Potud dobré. Ovšem jak říká známý citát od Weinberga: "Bez nebo s náboženstvím by dobří lidé konali dobro a špatní zlo. Aby dobří lidé konali zlo, to vyžaduje náboženství." Tedy náboženství (obzvlášť typu křesťanství ve středověku) posouvá váhy úměle směrem k horšímu než by to bylo bez něj.

Na závěr jenom dodám, že argumentovat věkem něčeho jako důkazem pravdivosti je argumentační klam a není to tedy platný argument. Stejně jako množství přívrženců. S restitucemi sice souhlasím, ale to nic nemění na tom, že máte v článku spoustu nepravdivého balastu a je tam zjevná argumentační nezralost.

3 12
možnosti
JM

Temný středověk je fráze,která neříká nic o středověku,zato hodně vypovídá o povýšenosti mladších období.

Skutečné temno Evropy trvalo nějakých 400 let po pádu Říma a začalo se trhat až za vlády franckých králů a pod silným vlivem muslimsko - židovské Andalusie.

Určitě ne,dobrý člověk nebude zlý ani pod vlivem jakékoli ideologie.

7 1
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1353x
Josef Pazourek
Žiji v Brně ale jsem taktéž patriotem Jeseníků. Brno mám rád jako rodné město, v Jeseníkách mám své srdce a rád se s Vámi o jejich krásy podělím. Mimo to mě zajímá vše, co se kolem mě děje.