A zase ta zatracená církev!

Na můj minulý článek o církvi (Červený hadr dráždí býka) se rozvinula určitá diskuze, z níž tady teď přepíši jednu ukázkovou reakci typického českého člověka: "Před půl rokem jsem byl na pohřbu přítele, protože si jeho příbuzní přáli církevní obřad. U oltáře ministroval kostelník, který pak v průběhu mše obešel lidi v kostele s kasičkou s žádostí o příspěvek. Ze mše jsem odcházel doslova zhnusen" Potud citace jednoho pána, jehož názor respektuji a jsem rád, že ho tu sdělil, protože přesně vystihuje pohled Čecha, který jednou za dlouhý čas přijde do kostela a nestačí se divit jak je ta církev odporná.

Pokusím se odpovědět tímto článkem. Pane (a teď se neobracím k diskutérovi, ale ke všem, kdo si myslí totéž a je jich většina): První věc je ta podstatná, proč jste na mši šel a co se tam vlastně odehrávalo. Peníze budu řešit později. Z Vaší odpovědi jsem pochopil, že jste se účastnil mše, jako společenské akce, která měla být něco jako rozlučka. Vůbec Vám nedochází, že celá mše Svatá vůbec žádnou pouhou rozlučkou nebyla a nebyla dělána pouze pro příbuzné nebo pro Vás, ale především pro Vašeho přítele, který bohužel navždy odešel z tohoto světa. Smyslem mše bylo, aby se celá církev, ta na zemi i ta v nebi (pokud na tu v nebi nevěříte, tak aspoň ta na zemi) spojila v jedné úpěnlivé prosbě k Bohu, aby Vašeho přítele spasil a dopřál mu věčnou blaženost. Takže se vlastně cizí lidé modlili za přítelovo věčné štěstí. A protože v to za co se modlili upřímně církev věří, tak to dělali upřímně. Koneckonců tak si to příbuzní přáli, jak jste sám uvedl. Tak proč jste odcházel zhnusen? 

A teď k těm penězům, co se na každé mši vybírají. Upozorňuji všechny, koho by případná natažená kasička během mše vyvedla z rovnováhy: příspěvek je dobrovolný a nikdo nesleduje, že někdo nedá a nepřispěje. Vůbec dávat nemusíte, pokud nevěříte ve smysluplné využití peněz! A k čemu ty peníze slouží?

Každému kritikovi vybírání peněz v kostele bych přál, aby si zkusil být farářem průměrné české farnosti. Farář má na starosti v průměru asi tak pět kostelů (to je můj odhad). Všechny kostely bývají většinou dominantou obce a historickou památkou. Většina kostelů je dnes krásně opravených, nebo aspoň zakonzervovaných tak, aby se dál neničily. Ne nadarmo se říká: chudý jak kostelní myš. Oprava kostela vyžaduje také úplně jiný technický přístup, který je většinou dražší - protože se jedná o historickou památku. U nás v Brně - Husovicích se opravovalo jen část střechy a spolykalo to hrozné miliony. Ty kostely opravuje a nebo opravu řídí farnost. Vybrané peníze farář využívá právě na opravu krásných historických památek, aby zkrášlily obec a potěšily oko všem, bezohledu na to zda věří či ne. Na všechno se vedou účty a většinou i na konci nedělní mše zazní informace kolik se minulý týden vybralo a na co to šlo. 

Další využití peněz z kostelních sbírek slouží například dětem, pro které farnost pořádá dětské tábory. Kněz, který u nás v Brně Husovicích slouží je můj spolužák z gymnázia a jeho tábory jsou pro děcka vždy super zážitek. A pozor: nejsou jen pro věřící děti!

V neposlední řadě peníze farnost posílá například charitě (jsou určité dny, kdy se vybírá například jen pro charitu) nebo je poskytuje na pomoc proti povodním a podobně. Takže vzhledem k tomu že příspěvek je dobrovolný, nevidím na tom nic, co by Vás mohlo znechutit.

Pořád se říká: církev hlásá chudobu a sama touží po majetcích. Narozdíl od těch, co příjdou do kostela jednou za rok a nebo vůbec, chodím do kostela častěji. Nikdy mi nikdo z farářů nekázal, že mám být chudobný. Jsem podnikatel a ani chudobný být nechci. Vždy církev zdůrazňuje, že lidé si mají pomáhat a být citliví k potřebám druhých. Toto církev hlásá. Bojuje proti sobectví, ale chudobu nikomu nepřikazuje. K chudobě se kloní jen některé mnišské řády, ale toto je článek především pro laiky.

Můj spolužák, který je u nás knězem, jezdí ve staré felicii a on i jeho spolubratři - františkáni věnují celé dny práci pro lidi (návštěvy nemocných, přípravy lidí na svatby, křty..... a nebo jen prostým rozhovorům s lidmi v těžké životní situaci, kteří potřebují jen lidské povzbuzení či pomoc). Jejich diáře jsou denně narvané až do večera. Tak kde je ta hamižná církev, pokrytecká, toužící po majetcích? Ať lidé ukážou prstem.... Já znám jen takové faráře a to i z jiných farností.

Ježíš Kristus založil církev. Proč? Copak nemohl přijít jen tak s novou filosofií lásky k bližnímu a nechat vše na běžných lidech? Já říkám rozhodně nemohl !!! Je na to jednoduché vysvětlení: myšlenky Krista jsou sepsané v Bibli. Bible je nadčasová kniha, psaná v době, kdy svět fungoval zcela jinak a dnešním slohem psaná kniha by vůbec neuspěla. Tehdejší lidé toužili po silném králi který dobývá jednu zemi za druhou a svět byl velmi krutý, primitivní. Proto je ve Starém Zákoně na dnešní dobu tolik krve... Bůh musel literárně vystupovat jako mocný vladař, jinak by se mu lidé tehdy vysmáli...  No a pak přišel Nový Zákon, který je zase o něčem úplně jiném (láska odpuštění....atd) a dohromady to musí být konzistentní kniha. Pochopit celou Bibli je obrovská věda a od toho tu je církev, aby hlídala to, zda si nějaká horká hlava nevysvětlí víru po svém..... Někdo tu víru musí hlídat a předávat dál. Muslimové nemají nikoho, kdo by jejich víru strážil. Proto si jednotlivé mešity vykládají korán po svém a pak se děje to, že někde na trhu vyletí do povětří černá vdova, nebo jiný poblouzněný šílenec, který se těší na své soukromé nebe.... vzhledem k tomu, že Bůh je jen jeden (bezohledu na to zda jste muslim nebo křesťan), musí být z té anarchie úplně paf.... proto založil instituci církve.

Všem, které církev dráždí do ruda vzkazuju: vůbec ani netušíte, že se možná právě za Vás nějaký cizí člověk z církve modlí, aby jste byli šťastní....

Autor: Josef Pazourek | neděle 1.6.2014 5:35 | karma článku: 27,44 | přečteno: 1678x
  • Další články autora

Josef Pazourek

17.listopad za koblihu?

15.11.2017 v 21:52 | Karma: 23,83

Josef Pazourek

Tam kde srnky .... druhý pokus....

22.7.2015 v 23:07 | Karma: 11,01

Josef Pazourek

Tam, kde srnky....

20.7.2015 v 23:41 | Karma: 9,13

Josef Pazourek

Kam na borůvky?

18.7.2015 v 10:34 | Karma: 11,72