Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Závislost ?

Před pár dny mě došla paní, která se omlouvala za obtěžování a požádala mě třesoucím se hlasem o drobné, aby se mohla dostat zpátky domů do vedlejšího města, protože asi ve vlaku ztratila peněženku.

Pak musela asi ztratit i kabelku, tašku, nic z toho neměla, možná i rozum. Žádaný obnos velmi připomínal „jedno točené“ s korunovým tuzérem. Doprava do vedlejšího města stojí méně. Jsem tvrdá v úsudku, podezřívavá? Možná, ale z paní táhlo i na ten metr a půl, co zůstala ode mě stát. A artikulace byla zřetelná. Absťák při střízlivění? Dala jsem jí drobné. Závislost, náhodná situace?

Nedávno si mi postěžovala známá, že když něco zveřejní na FB, přátelé - lidé jen lajkují a nikdo k dobrým zprávám nenapíše ani slovo, nikdo se k ničemu nevyjádří. A diví se? Nejsem skalní příznivec FB, nebýt psů v útulku, dodnes FB stránku nemám. V přehršli informací, co bude někdo, komu chodí informace od  658 přátel, dělat? Nebude se vyjadřovat ke kde čemu, co už šlo někdy dříve. Možná to ani nezaregistruje. Aby udělal radost, aby dal najevo – ano já to vnímám, aby někomu udělal radost, někoho naštval, jsem zde, tedy „like“.

A někdo ani nečte, nepřemýšlí nad tím, co lajkuje, sdílí, nebo mi to tak aspoň připadá. Co si mám jinak myslet o výzvě: „Lajkuj  a sdílej, pokud miluješ svou babičku. Ignoruj, pokud chceš, aby babička zemřela“. Chápu, že si to posílají děti, ale právě proto. To jim nikdo nevysvětlí, že láska k bližním se vyjadřuje jinak než lajkem? Stupidní FB.

Nevylučuji užitečnost, pomáhá šířit informace, jistě pomohl i nějakým pejskům z útulku, aby našli domov. Ale přátelství? Iluze! Co čeká? Je to „jen“ FB. Závislost na sociálních sítích, sběr přátel, kdo má víc?

Od přátel čekám reakci na informaci osobním kontaktem, s přáteli  nejsem na chatu, s přáteli chodím osobně na pivo, na kafe. Jsem závislá na pravidelném měsíčním posezení v dobré hospůdce s kamarádkou.

Když už o ní mluvím, je to má bezruká kamarádka. Byli s manželem závislí na pohybu na kole. Po jejím úraze si nechali postavit tandemový speciál, kde ona má opěry, úchyty, aby se na kole udržela i bez jedné ruky. Jezdili dále, ale museli přestat. Partner po operaci se sešroubovanou páteří už jezdit nemůže, je to pro něho příliš rizikové. Najít si novou aktivitu s tělesným omezením při závislosti na pohybu?

Byla jsem dnes s osobou spřízněnou, které si velmi vážím. Je v důchodovém věku. Mohla by už skončit s prací, ale jak sama říká: „Co bych dělala, kdybych úplně skončila?“ Má obchůdek s textilem a ještě i šije. Omezila už ale provozní dobu. Dala si den volna. Že se už nepotřebuje honit. A najednou řeší stav, kdy nikdo nepřijde, s nikým neprohodí pár slov, byla na to zvyklá každý den. Aspoň se chce večer projít, ale čeká na manžela, který přijde z práce mnohdy unaven, pracuje manuálně. Nechce chodit sama. Kdyby měla psa, šla by se psem, nebo třeba s kamarádkou jen tak. Kdyby?

Pár lidí si ze mě dělalo legraci, proč už dnes uvažuji o tom, co budu dělat v důchodu? Je to za dlouho. Ale člověk má být na jisté situace připraven. Může si stokrát říkat, nějak bude. Ale najednou se může stát, že je vše jinak. Důchod, úraz, zdravotní problémy. Jak vyplnit čas? Když jsme do té doby měli nějakou závislost, která nám vyplňovala čas a ke které teď nemám přístup?

Vezměte narkomanovi, alkoholikovi jeho drogu, vezměte lidem závislým na displejích a obrazovkách přístup k sociálním sítím, na zpravodajské servery, na TV. Vezměte aktivnímu člověku jeho náplň dne – práci, koníčky, pohyb. Vezměte společenskému člověku lidi, s kterými byl zvyklý komunikovat. Co si počnou bez své drogy? Jak se stát závislým najednou na něčem jiném?

Nespoléhat na jedno jediné, snažit se rozmělnit své zájmy a závislosti. Mít náhradní řešení. Aby člověk neskončil v případě náhlé nepředvídané situace třeba u tabulky čokolády  nebo láhve alkoholu.

Myslím, že jsem na případné řízení osudu a běh života šíří svých zájmů připravena. A ke stávajícím drogám a závislostem přibyla nová, která vyplynula z pohybových problémů v poslední době. Přijdu domů z práce, lehnu si na žíněnku ve své minitělocvičně a … čekáte, že řeknu – cvičím?

Ne, lehnu si na žíněnku a chvíli nedělám vůbec nic. Je to skvělé.

Autor: Ivana Pavlisková | sobota 24.10.2015 20:08 | karma článku: 22,19 | přečteno: 1242x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/