Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stáří je pro všechny (kdo se ho dožije)

Minulý týden zde proběhly dva články. Vážím si stáří, i já budu jednou starý a druhý s názvem – Stáří není zásluha. Dovolte mi připojit třetí náhled.

Vracím se k nim po týdnu, protože minulý týden jsem budovala mediální obraz svého Kočicha a přes týden nenacházím příležitost se chvilku zastavit a zamyslet.

Oba byly svým způsobem poutavé a pravdivé. Po pravdě musím říct, že bližší mi bylo pojetí tématu nastíněné mladým hochem, ze kterého na mně opravdu dýchla láska a úcta ke starým lidem, ač jsem jen nepatrně starší, než autorka druhého článku. Možná je to tím, že jsem sama měla babičku, která byla svým způsobem liberálnější, aspoň s odstupem to tak hodnotím, než moji rodiče. Narodila se v 19.století, zažila ještě císaře Franz Josefa. Nezapomenutelná a stále použitelná pro mě, je její věta: „Každý strůjcem svého štěstí“. Dožila se 92 let.

Z druhého tématu čiší spíše pragmatický přístup, který je zřejmě způsoben „profesní deformací“, kde autorce prošlo pod rukama mnoho různých typů „starců“. Zároveň popisuje rozdíly uvažování ve výměně názorů se svou matkou.

Faktem je, že pojem „stáří“ mám časově poněkud posunut. Narodila jsem se, i můj bratr, který je nepatrně starší,  již rodičům zralejším, mamce bylo 40 let a  sama si věk nijak nepřipouštěla. Nakonec, když v téměř 60 letech vychováváte pubertální výrostky, asi nemůžete přemýšlet úplně jako důchodce. A pamatuji její výroky v pozdním věku (87 let), když na nemocničním lůžku vedle ležela dáma, která měla 75 let. „To je ještě mladá roba“, pravila mamka.

Nicméně v jistých tématech jsme se tehdy s rodiči dalece rozcházeli, ale až s odstupem času dokážu vyhodnotit, že ač jejich názory byly pro mě tehdy zastaralé, dnes, když už zde rodiče nejsou, vím, že v jejich názorech byly především jisté morální zásady, slušnost, vstřícnost a ochota, které (světe div se!) dnes vyznávám také. A životní moudrost.

Ano, stáří nerovná se automaticky moudrost. A úcta ke stáří nemusí být obecně ke všem. Ale žádný z autorů, pochopila-li jsem z textu správně, nebo to spíše z textu nevyplývalo, neměl přímo co do činění s koncem nejbližších seniorů. Není podstatné jestli jsou to prarodiče nebo rodiče. Potom teprve, pokud máte relativně normální vztah se svými blízkými, poznáte svoji míru úcty ke stáří. Snažit se zpříjemnit jim poslední dny života. A nejen dny, ale roky. Abyste potom neměli pocit, že jste neudělali vše, co jste udělat mohli. Abyste si pak nevyčítali, že jste neřekli vše, co jste říci měli, nebo že jste zbytečně zvyšovali hlas, když senior nechápe  nový životní styl, nové technické vymoženosti. Ale někdo neví, co jsou výčitky svědomí.

Kdo z vás, včetně mě, nevypěnil, když seniorovi vysvětloval například ovládání mobilu, televize, principy uzavírání pojistek, možnosti různých státních příspěvků a jiné záležitosti? A zvyšujete hlas úplně zbytečně! Co my víme, co nám provede mozek při dnešním hektickém stylu života za 20,30, 50 let? Tedy  mně už můj mozek za 30, 50let zcela jistě nebude zajímat.

Slyším občas různé příklady. Jednak vozím autem do práce zdravotnický personál a jednak poslouchám životní příběhy kolegů a starších známých. Je to stařecká demence, Alzheimer, různé těžké a dlouhé choroby a podobně.

Že je přece samozřejmé postarat se o rodiče? Ó nikoliv. Někteří žijí skromně a zapomenuti, jak psal mladý hoch ve svém úchvatném článečku. A někteří byli tyrani a tyrany zůstali, jak psala autorka dalšího článku.

Případ, kdy se rodiče obětovali a děti, vnuci je pak úplně opustili, ve svém okolí neznám. Ale znám opačný extrém. Příběh tchyně a snachy. Tchyně, která jednu svou snachu přehlížela, protože jí nebyla dost dobrá. A kdo zbyl z těch ostatních preferovaných, když je potřeba se o „babičku“ postarat? Ta přehlížená. Takže místo, alespoň drobného, projevu vděku,  je potřeba jí to přece ještě „osladit“. Psychické vydírání, aby měla pocit, že za zhoršený zdravotní stav tchyně může ona, že nebyla dost dobrá pro jejího syna. Ale byla! Je to ukázkový a spokojený vztah. Ale ona nechce vidět, že ti lidé žijí spokojeně. Chce, aby se trápili výčitkami. Protože ona spokojená není.

Milá moje známá, netrap se, neužírej se, že se tchyni nezavděčíš, že tě deptá  Chtěla vládnout sama, sama zůstane. Jak vím od své známé čarodějnice, tvoje zášť se ti může někde projevit nějakým zdravotním problémem. Kolena, čelisti, prostě klouby. Věřím tomu. Odpusť jí, hlavně sobě,  vypusť z mysli  černé a pomstychtivé myšlenky. Nech to plynout, ber to s nadhledem, její zášť jí samotné způsobuje zdravotní problémy. Ukaž svoji dobrou vůli. A ty její stavy? Může to být nějaká deprese z neléčených dřívějších problémů a může to být i její černé svědomí. Nech jí ho, ty máš svědomí čisté.

Každý jsme nějaký, každý na stáří nahlíží jinak. Možná jsem přílišný optimista, ale mám za to, že v lidech je toho dobra víc. Ale co s námi ve stáří, pokud se ho dožijeme, udělá náš vlastní mozek, to nedokáže odhadnout nikdo. A soudit pak také ne.

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 29.11.2013 20:59 | karma článku: 15,10 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/