Pravidla venčení v útulku

Můžete mít oči na stopkách, umluvit se, někteří lidé si prostě říct nedají. Nepřemýšlejí a ještě máte pocit, že tam chodí stádo negramotných. Přeji si, aby byly plískanice, zima, bláto.

Nepřeskočilo mi. Ale v takových dnech nechodí venčit náhodní venčitelé, kteří mají potřebu udělat dobrý skutek a případně i něco pro sebe  pobytem na čerstvém vzduchu. V těchto ponurých dnech chodí jen skalní, kteří vědí, který pes, je na kterého háklivý a musíte se mu vyhnout i při průchodu kolem kotců, pokud to lze. Kteří se nenávidí na dálku a víte, že se musíte vzájemně obejít velkým obloukem.

Není jich mnoho, ale jsou takové případy, kdy pes malého až středního vzrůstu předvádí svůj pud vůdce a když vidí většího psa, mohl by se zbláznit. A o vzájemném vztahu u velkých psích individualit netřeba obšírně mluvit. Odtrhnout od sebe „vobludy“ dá občas fušku.

Ale nemyslete, není to tak, že při návštěvě útulku vstupujete do jámy lvové. Pokud si člověk ohlídá východ ze zařízení, na poli už většinou není problém. A mám za to, že to platí pro jakékoliv zařízení tohoto druhu kdekoliv. Prostě s rozumem.

Je nutné si uvědomit, že psi jsou pobytem za mřížemi stresovaní, někteří už více či méně přivykli, pro některé je to po předchozích zkušenostech možná i lepší než domov. Mají svou misku, dostanou žrádlo a občas je někdo vyvenčí. I když někde to provozovatel neumožňuje.

Ale pořád je to souboj autorit, kterých se v jedné skupině může sejít více. Svoji „náklonnost“ si dokážou projevit i přes mříže.

Proč o tom píšu. Protože začíná letní období, čas prázdnin, dovolených a jsou typy lidí, kteří, pokud nemají jiný program, pojmou myšlenku učinit dobrý skutek. Je to chvályhodné, mají dobré srdce a úmysl a rozhodnou se to zrealizovat. Někteří to řeší sponzorským darem – přivezou do útulku žrádlo, pamlsky, obejdou kotce, podělí pejsky piškoty a jinými pochutinami a zase odjedou. Někdy si i pejska odvezou.  Dokonalé!

Někteří se rozhodnou pomáhat aktivně. Volí možnost venčit. Vystojí si frontu před otevírací dobou, protože někdy se stává, že je venčitelů více než psů. Ideální stav. Pejskové pak mají třeba umožněnou jednu dlouhou vycházku, což je pochopitelně lepší, než 3x po deseti minutách.

A jsou tací, co v záchatu konání dobrého skutku nepřemýšlejí. Berou to tak, že vytáhnou spořádaného pejska někde z gauče, který poslouchá na slovo, umí povely dle jejich přání a snese se se všemi – s lidmi i psy. Ale tak to není. A ješte se rozhodnou, že nejlépe půjdou venčit psy ve dvojici i trojici, aniž by věděli kdo se s kým snese. Ale taky nechodíte na pivo s někým, kdo je vám nesympatický. A psi to mají stejně. Jen ten odpor dají hned najevo – agresivitou vůči druhým psům. Ale ti dobrosrdeční to vůbec nechápou, že je stresují ještě více, ještě obejdou s největším psem kolem všech kotců a s úsměvem sledují, jak se pes vrhá na každou druhou mříž.

Nebo přijde subtilní slečna, éterické stvoření a opět si vybere největšího psa, který je známý tahoun a čeká, že s ním budete běhat. Ano je elegantní, černý, hezky jí jde k pleti. Někdy si v duchu řeknete, ať ji třeba povláčí po poli, aspoň už nepřijde.

Taky už jsem viděla, že si jedna osoba vzala dva psy. Přece má dvě ruce. Naštěstí se snesli, ale co se stane, když se zamotají vodítky, nebo jde kolem nepřítel? Nedomýšlím.

A zavírat branky? Přestože tam jsou cedulky? Pochopím to u malých dětí, které třeba číst neumějí, ale dospělí? Že se rodiče zapovídají a zapomenou po dítku zavřít? Normální.

Někdo říká: „Ale co když mi pes z kotce, když si ho chci vzít, uteče?“ A nechá za sebou všechny branky otevřené? Pak už můžete jen shovívavě dumat nad IQ dotyčného. A že takové případy jsem viděla na vlastní oči. Mluvit a mluvit a umluvit se? Bez efektu? Nebo mávnout rukou? Jenže jim opravdu nedochází, že ti psi mohou ohrozit třeba i děti, které tak chodí venčit pravidelně a jsou disciplinovanější, než ti dospělí?

A že si někdo vezme psa na víkend domů jen tak, protože to tak chce? A pak ho zase vrátí? Nad tím už zůstává úplně rozum stát. Cožpak je to hračka?

Lidé dobří, pokud chcete udělat dobrý skutek, ale nechcete u toho trochu přemýšlet, nechoďte venčit psy do útulku. Kupte dobré granule, pamlsky, doneste to do útulku a běžte zas domů. Spořádaných, nadšených  a rozumných venčitelů se najde dost i bez vás.

Autor: Ivana Pavlisková | čtvrtek 19.6.2014 21:03 | karma článku: 18,99 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73