Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikdy není pozdě

Tento název mě napadl po drobných střípcích poslední doby, aniž bych tušila, že proběhla premiéra stejnojmenného filmu s mojí oblíbenou Meryl Streep v hlavní roli. Takže to tak asi nějak bude.

Jedním z okamžiků, kdy jsem nad tím začala přemýšlet, bylo, když jsem dostala „příkaz“ promluvit do duše kamarádovi, který má nějaké kilo navíc. Miluji promluvy do duše! :-) Nicméně odezva na moje plamenné vystoupení, se nesetkala s nadšením. Jednak zkušenost je nepřenosná a na to, že jediný trvanlivý výsledek je to, že to člověk dělá jen a jen kvůli sobě, si každý musí přijít sám.

Oběť je sečtělá, ví, co by měla, ale … Nejsem výživový specialista ani kondiční trenér, tudíž moje „rady“ prostého amatéra, byť ověřené v potu tváře na vlastní kůži a váze, nemají takovou váhu, jako expertů prezentujících v médiích. Ale to se týká vlastně všeho. Většina lidí lépe vstřebá rady známých osobností, než ověřené rady ze života amatérů.  Takže reakce byla chladná, protože největší problém je pravidelně jíst a bez toho to nejde. Protože … Ale to je v té hlavě, nic víc v tom není. Tedy jsme se zasmáli s dali si na to spolu nějaké pivko. Ale nikdy není pozdě si místo  koblížků dát ovesné vločky.

Napadlo mě to třeba při identifikaci příčin a hledání nápravy po stavu, kdy mi „zkolabovaly“ záda a následně skoro i já. Prostě mi už není „zwanzig“ a mám, co jsem si zasloužila. Problémy se zády, jako snad většina sedících pracujících, mám již delší dobu. Ale po rázném vysvětlení na fyzioterapeutickém pracovišti, jsem nad tím začala přemýšlet a něco i dělat. Snažím se a udržuji křehkou rovnováhu, kdy hybnost páteře a stav zádového svalstva je ucházející a neomezující.

Ale znáte to… léto, dovolená, návštěvy, letní zahrádky, výlety, letní euforie stihnout co nejvíce. Ještě cvičit? Ani náhodou. No, o co jsem si koledovala, dostala jsem. Tedy, po vyhrabání se z nejhoršího, jsem nastolila opatření. Opravdu cvičím každý den. A v uších mi znějí slova ostré fyzioterapeutky: „Půjde to zase, ale bude to trvat dlouho a bude to bolet!“

To si pište, že zvláště revitalizace hlubokého stabilizačního systému bolí! Ale víte, mám i motivaci. Nejen svůj dobrý pocit, ale vzpomínám, jak moje mamka cvičila každé ráno na rozhýbání se. A v 80 letech předvedla lékařce ukázkový předklon, jaký já nezvládnu bez rozhýbání dnes, až se lékařka vyděsila, ať si neublíží.

Já vím, že všechno je v hlavě. Možná někdo dokáže myšlenkou vyrobit „pekáč buchet“ na břiše, ale nejsem žádný guru, tak musím makat. Ale nikdy není pozdě začít.

Další zážitek tento týden mě ale dostal. Šly jsme na pivo s dámou, kterou vozím autem do práce. Tedy někdy ne, když jedu třeba na školení, nebo na kole. A jak už to u piva bývá, řeknou se věci, které si běžně na ulici nebo za jízdy neříkáte, protože vyžadují trochu intimnější atmosféru – z oka do oka, aby člověk viděl bezprostřední reakci. Začala tím, že do ní určitě budu šťourat, nakonec jsem štír. Ale nakonec  řekla vše.

Začala jezdit autem ve dnech mých výpadků, na nákupy a tak vůbec. Šťourat mě ani nenapadlo, byla jsem nadšená. Dáma totiž začala jezdit ve věku, kdy jiné končí. A to má řidičák již několik desítek let, ale nejezdila. Vzpomněla jsem jen na situaci, kdy mě před asi 4-5 lety požádala, jestli s ní pojedu na cvičnou jízdu, že by to chtěla zkusit. Jela jsem, ale moje verbální výrazy nebyly vybíravé. Nakonec, jak se máte bránit, když nemáte duplicitní pedály, jako v autech autoškoly? Tenkrát jezdit nezačala, až teď. Klobouk dolů, nikdy není pozdě!

Nikdy není pozdě se ani začít permanentně usmívat na celý svět. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to opravdu nemohu. Nedávno jsem o tom psala i v článku na blogu a zážitek tohoto týdne mě přesvědčil, že tudy pro mě cesta nevede.

Vyjížděla jsem z parkoviště a usmívala se pro sebe, na něco jsem si vzpomněla. Cestu mi překřížil z druhé strany cesty cyklista. Zkušeně mě gestem zastavil a nahnul se do okénka. Nevypadal zle, ani kolo nebylo ze šrotu, ale … táhlo z něho. A pravil: „ Stojí tam policajti a měří“. Dík, ale i bez upozornění bych to tam dala předpisově. Kontrolovala jsem si ho v zrcátku, nezastavoval jiná auta, naopak si kontroloval mě, jestli jedu předpisově. Moje fluidum úsměvu na podivná individua? Vážně se už přestanu usmívat na veřejnosti.

Někdo po prožitých peripetiích chce začít znovu, jinak, lépe, nově. I já nedávno začínala. Pokus, omyl, pochybnosti, sebedůvěra, hledání cesty, ztráty, nalézání, potkávání, loučení. Ale všechno mělo a má svůj význam, tak to má být. I když se někomu zdá, že se to omílá pořád dokola. Ale tak to je! Každý den musím vstát a každý večer se se dnem loučím. Každý den, pořád dokola. A většina dní je podobných časovým průběhem, na každém je, jak si ho zpestří, pokud chce a s kým ho prožije.

Mám radost, když se lidem v mém okolí daří plnit cíle. I maličké. Fandím jim. Tak všem, kteří začínají s čímkoliv, držím palce, protože pokud si jdou za svým postupně a trpělivě, pak výsledek určitě stojí za to. Nikdy není pozdě na změnu.

Autor: Ivana Pavlisková | pátek 7.8.2015 20:44 | karma článku: 13,11 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/