Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje pády – na kole

Na jedné rodinné sešlosti přišla řeč s bratrancem i na kolo. Je už v důchodu, ale je vášnivý turista, běžkař i cyklista. A jeho názor zní: „Kdo jezdí na kole, padá“.

Někteří cyklisté budou s opovržením oponovat. Přece, kdo umí jezdit, nemá proč padat! Nejsem si tím tak jistá, někdy to záleží i na jiných faktorech. Dovolím si tedy s bratrancem souhlasit a přidat sbírku svých pádů.

Na svém prvním kole jsem si v nějakých devíti letech přivodila i první zranění. Kolo mi podklouzlo na škváře  a už jsem ležela. Škvára se mi do kolene hezky zažrala,  protože s křikem jsem odmítala návštěvu lékaře na vyčištění a snad i šití. Rána byla dost velká. Ale časem se zahojila. No a škvára v mém koleni, která byla pod kůží dlouho patrná, tak nějak vysublimovala.

Další zážitek na sebe nenechal dlouho čekat. Po dovršení patnácti let jsme si se sousedkami, kamarádkami, domluvily „akci“. Tenkrát se prodával alkoholický nápoj zvaný „Grog“. Bylo to levné, mělo to chuť rumu a asi tam i nějaký byl a mělo se to ředit vodou. Jedna z nás, která se učila jako prodavačka, ho získala a donesla a šly jsme ho konzumovat na jejich chatku do zahrádkářské kolonie. No moc jsme to neředily. Ale přijely jsme všechny na kolech a na kolech jsme i po likvidaci láhve odjížděly. No a jak jsme byly tak rozjuchané a pěšina byla úzká a člověk neodhadl odstupovou vzdálenost, prostě jsme se tak nějak do sebe zamotaly i s koly a byl z toho hromadný pád. Jediné, co si z toho pamatuji, byl hurónský smích všech zúčastněných. Šrámy na těle, ani duši se nekonaly.

A pak nastal pád s mojí novou krásnou favoritkou. Musela jsem za neodkladným účelem navštívit po domluvě příbuzné. Jak jinak, než na kole, bylo to jen 10 km. Ale tentýž den odpoledne jsme rovněž v práci zapíjeli kolegovu čerstvě narozenou holčičku. Povinnosti už nešlo odvolat. Nasedla jsem a jela. Část úseku vedla po hlavní silnici. Jela jsem opatrně při kraji, pekelně jsem se soustředila, vědoma si svého nepředpisového stavu.

Ale dojela jsem šťastně a před jejich domem jsem téměř zastavila a vydechla si. V tu chvíli mi povolila koncentrace a mě ani nenapadlo sundat z pedálů nohy. Padla jsem tedy i s kolem elegantně na bok. Všimla jsem si, že kolem šel malý chlapeček, který s úžasem tento pád sledoval. A vím, že jsem se začala hrozně smát.

No, smích mě záhy přešel, narazila jsem si nohu, roztrhla oděv, s vyprcháváním alkoholu, to začalo bolet. Příbuzní mě odvezli domů autem, bez kola, to zůstalo tam. První otázka, kterou jsem po návratu dostala, nesměřovala k mému zdravotnímu stavu, ale ke stavu kola. Nic se mu nestalo. Padlo na měkké.

Co jsem toho vyvodila? Pod „vlivem“ už zásadně nejezdím. Jedu-li na kole, nedám si ani pivo, piju Birell. Mohu-li si vybrat, pak polotmavý.

No a jak se zvyšovala kvalita a úroveň kol, na kterých jsem jezdila, tak se zvyšovala i bolestivost pádů. A už to nebyla taková legrace.

Poslední pád, který jsem možná už někdy zmiňovala, byl na mém posledním trekovém kole cestou do práce. Standardní situace – při projíždění křižovatkou po hlavní mi řidič osobního vozidla odbočujícího doleva nedal přednost. Cyklista přece není rovnoprávný účastník silničního provozu. Tak to bolelo! A dost. Vyzkoušela jsem si let plavmo vzduchem přes řidítka. Než narazit do odbočujícího vozidla i s kolem, rozhodla jsem se bleskově raději si narazit své údy na asfaltu. Kolo dopadlo na mě – nic se mu nestalo. Poškození na výbavě ? Prasklá dózička s obědem v brašně na nosiči. Část ho unikla  mimo.

Pravé koleno to odskákalo dost. A jak jsem tam v té křižovatce sbírala svou schránku a svých pět švestek z asfaltu, „pachatel“ po přibrždění, kdy se přesvědčil, že mu kus mě neleží pod koly, ujel. A jinak celkem nikdo moc neprojevil zájem. Odplížila jsem se kousek mimo, usedla na květinový truhlík a vstřebávala první nával takového toho pocitu, že to s vámi sekne, když to nerozdýcháte.

Rozdýchala jsem, dolezla jsem do práce pěšky a první co bylo, že jsem z ledničky vytáhla slivovici a šla za kolegyní, ať mi nalije. Dotaz: „Proč si nenaliješ sama?“ „Protože se mi třesou ruce a nerada bych rozlila“. Byla tedy solidární a posloužila mi.

Odpoledne jsem se doploužila na autobus, došla domů, sedla do auta a kolo ještě převezla. A to bylo prozřetelné, protože druhý den jsem už do auta nenasedla. Koleno nešlo ohnout. Ale led, mražený hrášek, odborné rady mé fyzioterapeutky a tejpování zas daly kloub do pořádku a zhruba po měsíci jsem na kolo nasedla znovu. Opatrně, ale jela jsem.

Šrám na těle se zahojil, na duši nepatrně zůstal. Při průjezdu křižovatkami zpomaluji, případně před křižovatkou raději zastavím a přejdu jako chodec. A přiznávám, že se bojím už to pustit z kopce dolů plnou rychlostí. Jednou mi na favoritce při sjezdu praskla duše. Není to dobrý pocit. Ale ustála jsem to.

Nicméně pevně věřím, že najezdím bez dalších pádů ještě mnoho kilometrů.

 

Autor: Ivana Pavlisková | středa 30.4.2014 21:20 | karma článku: 12,51 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 436x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 485x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/