Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolo a já a ostatní

Zaujala mě výzva k vytvoření článečku na téma kolo a já na blogu OnaDnes. Přestože jsem již na to téma psala, tentokrát jsem nostalgicky zavzpomínala a mé počátky s kolem, které rozjely moji „kariéru“ cyklisty. Nemám soutěžní ambice, zveřejňuji i na oblíbeném blogu, protože zde mám už pár věrných čtenářů. A nemůžu psát jen o psech.

V dobách, kdy lidé neměli počítače a mobily, kdy i pevná linka byla vzácností, naučila jsem se jezdit na kole. Na poctivém velkém dámském kole, na žádné dětské změnšenině. Na zbytečnosti tenkrát nebylo.

Po čase, když jsem trochu odrostla, jsme objevili staré kolo ve stodole. Bylo zaprášené, od sena, pamatovalo jistě tatíčka Masaryka, ale bylo moje! A mělo štangli. Otec mi přezul duše a pláště, později jsem se to naučila sama. Natřela jsem si ho odstínem barvy připomínajícím modrou, která vznikla slitím zbytků barev, které jsem objevila v kůlně. Řidítka do chromového lesku měly hodně daleko, tak šly do štříbřenky.

Na tomto historickém kusu jsem odjezdila celé dospívání. Bylo už spíše na ostudu, tak jsem přesedlala na již dříve zmíněné dámské kolo, které bylo už poněkud novodobější konstrukce. Ovšem tehdy jsem kolo používala hlavně na přesuny z místa A do místa B, nikoliv za nějakým sportovním účelem.

K tomu jsem začala inklinovat až po ukončení školy. Při té příležitosti jsem dostala nové kolo, opět klasické dámské, stále bez přehazovačky, favoritku nebylo tak snadné sehnat, ale převod byl lehký, měla jsem dobrou kondici a troufla jsem si na něm i do zvlněného terénu. Jezdila jsem na něm do práce do 15 kilometrů vzdáleného města, na výlety, ale více mě tehdy bavila turistika.

Občas jsme s mladší kolegyní, která na kole jezdila do práce rovněž, musely snášet vtípky kolegů, kteří se bavili tím, že nám například v nestřežené chvíli demontovali sedla.

A pak nastal velký den, zakoupila jsem si nové kolo, krásnou modrou favoritku. Byla jsem si pro ni v 30 km vzdáleném městě, v jedné z prvních speciálních cyklo prodejen, které tehdy, před 20-25 lety, začínaly. Domů už jsem jela na něm. Kolo mělo vylepšenou výbavu, stálo mě tehdejší celou výplatu. Nemělo klasické berany, ale mírně prohnutá řidítka.

Sjezdila jsem na něm hory doly, výlet 50-60 i více kilometrů nebyl vůbec žádný problém. Dokonce si vybavuju jednu stovkovou trasu, kterou jsem předloni a vloni zopakovala po letech na stroji novém.  Favoritka měla pohodlnější sedlo, než klasické „závodničky“ a já měla plný zadek, tak to vzájemně sedělo, jak poklice na hrnci. Netoužila jsem po kalhotách s vycpávkami, časem jsem ale pořídila sedlo gelové.

Pak břímě životních povinností způsobilo, že jsem na kole přestala jezdit, jednak z časových důvodů a také se mi obnovil úraz na zápěstí a já se ani na kole neudržela. Tak jsem začala kynout. A skončila v nemocnici.

Jakousi sebereflexí jsem se donutila ke kolu vrátit. Ale zjistila jsem, že na své věrné favoritce, abych se vůbec trochu udržela za svojí tehdejší „kondiční trenérkou“, už do nedám, nebo by mě to stálo nezměrné úsilí. Zakoupila jsem tedy nové, trekové. Připadalo mi hrozně těžké a velké a neohrabané, než jsem si zvykla. A pochopitelně nejpodstatnější bylo přizpůsobit se reakční době ostřejších brzd.

Bylo to období, kdy jsem poznala na kole i dřinu a bolest, období, kdy jsem na to šla vědecky i přes oblečení. I na ty kalhoty s vycpávkou došlo. Vše pro to, aby se člověk vrátil do původní kondice, váhy, aby nezdržoval a hlavně nezklamal druhé, když už do vás vložil někdo svůj čas, což je deviza největší. A třeba si zasloužit i příležitostnou pochvalu. A to ve věku, kdy z mých vrstevníků jsou již i prarodiče. Bylo to období, kdy mi do smíchu nebylo, mnohdy mě to i nebavilo a pamatuji si hlavně pokyn: „Drž hubu a šlapej!“ Ale mělo to období smysl a hlavně přineslo kýžené plody. Taky mě naučilo, že člověk se má hlavně pochválit sám, to je jediná motivace, od jiných se nedočkáte.  

Ale dělám si kondiční trénink už sama a hlavně mě to zase baví, tentokrát už víc než turistika. Vracím se občas ke své staré favoritce – jízdy za venčením do útulku. Přidala se dáma, která se mé favoritce smála. Záhy jsem pochopila proč. Když jsem navrhovala, kdy poprvé vyjedeme, ať stihneme dojet včas, odvětila: „Nejezdím jako lemra!“ Tož tomu říkám hozená rukavice! Ale naběhla jsem si sama! Říkala přece, že je vyježděná! Trochu mě zmátlo, že je prostorově výraznější, než já a musím se jí tímto omluvit. A přestanu se jí vyptávat na váhové úbytky. Přisvištěla na kole, které jsem si i potěžkala. Wow! Lehoučký alu rám, kotoučové brzdy, báseň. Bylo snad i lehčí, než má historická favoritka.

Tentýž den jsem pak vyjížděla i na svém treku. Vyděsila jsem se váhy kola, když jsem ho vynášela ze sklepa. Proč se tak dřu? Ale říkám si: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.  Tak jako vývojem prochází moje duše, vyvíjí se i můj náhled na cyklo vybavení. Mám aspoň o čem zase přemýšlet.

A představa ideálního výletu? S někým, s kým je legrace, zašlapat si i sednout na kafe, pokochat se krásami přírody, nehonit se jen za výkonem. Pak si všimnete i různých kuriozit, které pobaví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ještě, kdyby s námi mohl nějaký pes. Ale na mé velké oblíbence by mi košíček na řidítka nestačil, to bych musela mít přívěsný vozík.

Je fajn, když máte radost z pohybu, u kterého můžete sedět!

Autor: Ivana Pavlisková | sobota 26.4.2014 13:55 | karma článku: 9,83 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/