Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to Mačingová?

Včera jsem dostala otázku, jestli si dávám novoroční předsevzetí. Vlastně dávám – nepřibrat! Což se mi zatím daří. Mám na Nový rok stejnou váhu jako před Vánoci.

Jsem přesvědčena, že část čtenářů se naštvala po přečtení perexu a část mě má za nechutného vyznavače asketického způsobu života. Což samozřejmě není pravda, protože jsem normální. Jen jsem trochu začala přemýšlet. Zkuste, i vy naštvaní, dočíst do konce.

Před 4-5 lety ze mě byla pěkná kláda. Nakonec, svoji cestu za zhubnutím 22 kil jsem popisovala ve svých prvních článečcích na blogu. S odstupem času jsem zjistila, že není až tak těžké zhubnout (ne, nezbláznila jsem se, samozřejmě že je), jako docílený stav udržet, případně ještě nějaké kilko ubrat.

A nad tím už se trochu přemýšlet musí. Existují dvě základní pravidla, jak pro redukci váhy, tak pro udržení váhy. Nežrat a hýbat se. Možná jsou i další způsoby, ale po padesátce asi nic moc jiného už fungovat nebude. Aneb – i po padesátce se zhubnout dá, dámy.

Takže nežrat. Občas loupnu okem po moudrých příbězích čtenářek v dámských rubrikách. Nadpisy jako „Se špatným přístupem nikdy nezhubnete“ nebo „Lucie (nebo nějaká jiná) cvičila půl hodiny denně a shodila 14 kilo“ jsou lákavé pro adepty hubnutí.

Zvláště druhý článek mě zaujal. „Ruku na srdce, Lucie, tak jednoduché to asi nebylo!“ Jistě, vzala si odborníky na pomoc – 30 denní cvičební program. Aha, takže dřít a potit se. Prostě hýbat se. A jako další zmínila Antonii Mačingovou, odbornici na hubnutí. A zde se dostávám k názvu mého článku.

Toto jméno jsem kdysi zaregistrovala z úst dámy, která snad sama a někdo v rodině, praktikovali její metodu. Ovšem nic mi to neříkalo a když řekla, s tajuplným leskem v očích, „mačingová dieta“, myslela jsem si, že to je nějaký orientální způsob hubnutí.

Ale mám ráda mrkev, brokolici, kedluben, celer. Ale taky maso, přátelé! A známá mi doporučila vynikající lahůdku – celerové hranolky, fakt dost dobré! A občas, když se mě někdo zeptal, co jím a jak jím, uvedu nějaký recept a reakce kupodivu byla – ale to je Mačingová! „Kruci, co to je?“ vrtalo mi v hlavě.  

Tak jsem si knihu pořídila a se zájmem se začetla. „Není to dieta“ se opakuje dost často v úvodu. No, asi není, byť slouží i k redukci, ale hlavně je to o tom, co dál. Vždyť říkám – přemýšlet. Ale zaujaly mě některé recepty. Miluji nastrouhané jablko s mrkví, již od dětských let. Tedy ne zrovna na snídani, ale zkusit se to může. Přidat skořici? Skvělé, ale nejlepší kombinace jablka a skořice je stejně ve štrúdlu! Rozinky, med, ty mohu, proč ne? Ořechy. A tady jsem se trochu zarazila. Objemově tolik, kolik  jablek a mrkve? 2 jablka, velká mrkev? Naskočila mi do hlavy kalkulačka. Ale když všechno musím kupovat, tak mě snídaně vyjde na cenu oběda v meníčku. Takže jen svátečně s ořechy. Ale to už není ono. Nutričně.

Další jídla – ano, brokolice, česnek, do toho dávám i svoji milovanou mrkev. Kedluben – zelí mám z něho raději než z hlávky zelí, to jsem se naučila od mamky. Červená řepa? Ano dělám si saláty z červené řepy. A taky z kysaného zelí. A hleďme, ty celerové hranolky jsou zde opravdu také! Není to jen o lupení? Sláva, autorka zmiňuje i maso. Dokonce rozdělení potravin podle krevních skupin? Tak to už je na mě moc velká věda. Musím si najít, jakou mám krevní skupinu. Opravdu to z hlavy nevím. Asi bych měla, že? Tedy jsem knihu odložila.

Závěr? Když se vrátím ke zmiňované „hubnoucí Lucii“, která, pokud si vybavuji snídala v 9 hodin, toto praktikovat nemohu. V devět hodin mám již za sebou kus šichty a vstávám někdy po třetí hodině, to bych do devíti umřela hlady. Taky strouhat si v pět ráno ve stresu mrkev a jablko hraničí s úchylkou. Ale mám ráda na snídani banán! Takže asi jdu na to intuitivně správně. I bez moudré knihy. Protože za tu dobu po zhubnutí, už vím, co mi dělá a nedělá dobře, po čem jsou kalhoty těsnější, co bych neměla vůbec, ale stejně si to dám. Každý by si měl moudré rady přizpůsobit a upravit sám. Ano, je to především o disciplíně. V jídle i pohybu.

Ale nejdu cestou – musím. Když jsem si dala koláč, musím to vypotit při sportu, nebo 2 dny nežrat. Nebo se honit pro kondici. Tak to ani náhodou. Sama cítím, kdy si můžu přidat pohybu a kdy si chce tělíčko odpočinout. Kondice je samozřejmě důležitá, ale v prvé řadě mě to musí bavit. I jídlo i pohyb. A protože mám pohyb spojený s užitečností, s venčením v útulku, je to ideální stav. Zaběhám si s Gastonem, nebo s jiným pošukem a je nám fajn všem.   

Takže je ráno 1.1.2015. Půjdu venčit pejsky, pak si dám novoroční oběd a pivko. Že bych neměla? A proč ne? Vím už totiž, že všechno je v hlavě. Jsem se sebou spokojená a to je nejdůležitější. I když někde ještě nějaký ten špek mám.

Autor: Ivana Pavlisková | čtvrtek 1.1.2015 8:12 | karma článku: 16,24 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

22.12.2018 v 11:56 | Karma: 19,31 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ostatní

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 436x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 485x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/