Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

CERMATologicky testováno

Tak je to tady, držím v ruce maturitní vysvědčení. Úspěšně jsem prošla zkouškou dospělosti, i když jako opravdu dospělá se ještě necítím. Všichni netrpělivě přešlapujeme jako malé děti a zkoumáme protokol maturitního vysvědčení, který nám po více než měsíci konečně odhalí, jak jsme si vedli v jednotlivých částech maturitních předmětů. Mně to najednou nedá a musím se ohlédnout za posledními týdny a měsíci, vyplněných úvahami nad novou formu maturitní zkoušky a především obavami - co nám státní maturita dala, co nám vzala? Je opravdu odsouzeníhodná, nebo se zkrátka jedná o revoluční novinku, která všechny trochu vyděsila? O snahu vyrovnat se evropskému standardu a posílit úroveň českého vzdělání? Měla jsem se podepsat pod otevřený dopis ministrovi Dobešovi sepsaný brněnskými gymnazisty? A poslouží mi k něčemu těžší verze zkoušky?

Už od minulého roku bylo téma státních maturit asi tou nejdiskutovanější otázkou jak mezi námi studenty, tak i ve veřejných médiích a pro všechny představovaly velkou neznámou. Na poslední chvíli se návrh odsouhlasil, přestože nikdo z nás neměl ještě na podzim jistotu, že se státní maturity neodloží na následující školní rok. A zatímco CERMAT horečně připravoval své pracovní listy a testové otázky, naši učitelé prošli řadou školení, přednášek, seminářů a kurzů, aby byly kompetentní k opravě testů svých vlastních studentů. My maturanti náhle stáli před dilematem, jakou verzi obtížnosti zvolit. Nevíme, co od zkoušky čekat a tušíme, že spoléhat na jednu maturitní generálku je dost riskantní. Proto si nakonec přes 92% studentů vybírá lehčí verzi. Vysoké školy k obtížnosti nepřihlížejí a sami učitelé nás nabádají k té nejspolehlivější cestě. I přesto se rozhoduji pro vyšší obtížnost jak u zkoušky z českého jazyka, tak z matematiky – snad se některé vysoké školy rozhodnou alespoň pro příští roky ty odvážnější studenty zvýhodnit.

Hned, jak si všichni vybereme úroveň, začínáme rychle načítat knihy z nově zveřejněného seznamu četby. Nutno říci, že 1400 pracovních listů (zabezpečených „lépe než dokumenty v Pentagonu,“ jak sebevědomý ministr školství Josef Dobeš sám prohlásil) nám všem konečně osvětlilo, jak bude naše maturitní zkouška vypadat. Úryvek z jedné ze třiceti (v základní úrovni pouze z dvaceti) knih, které jsme si sami vybrali, je nutno rozebrat z hlediska jazykové, stylistické i tématické roviny. Teď jen ještě zjistit, co odborníci z CERMATU myslí „hláskovou instrumentací“ a provedením „motivické analýzy textu,“ a máme vyhráno! Druhá ukázka obsahuje text neumělecký, tedy jeden ze stylů administrativního, odborného, publicistického apod. Na tom si má student ověřit znalosti jednotlivých slohových útvarů a jejich charakteristik.

Přestože i ústní maturita sklidila notnou dávku kritiky, a to především proto, že komplexní znalosti z české i světové literatury oklešťuje na několik málo knih, navíc dle studentova výběru, daleko větší rozruch než ústní část způsobil didaktický test, který na školách probíhal o necelé dva týdny později. A i když jsem přesvědčena, že maturující student by měl v testu uspět (což se také většině žáků povedlo), některé úlohy byly mnohými hodnoceny jako nejednoznačné a nesmyslné. Ať už se jedná o tabulku s výsledky jednotlivých fotbalových utkání, či o identifikaci vypravěče krátkého úryvku z Poláčkovy knihy Bylo nás pět.

Osobně mne spíše rozčarovalo samotné zadání úloh, ve většině případů formulovaných slovy „jaká odpověď se nejvíce blíží správnému řešení.“ Mimoto test neprověřoval studentovy znalosti z českého jazyka, nýbrž cit pro jazyk, selský rozum a šťastnou ruku. Reakcí na nepříliš povedenou formulaci i výběr úloh byl otevřený dopis brněnských gymnazistů, adresovaný ministrovi školství Josefu Dobešovi. Souhlasím s jeho autorkou Danou Večerkovou v tom, že státní maturita studenty demotivuje ke zodpovědné přípravě ke zkoušce, a jsem si téměř jistá, že další ročníky se na didaktický test gramatiku ani pravidla pravopisu učit nebudou. Také by jim k ničemu nebyla a to je jasnou trhlinou v Dobešově plánu, zejména co se týče „zvýšení kvality a respektu maturit“ a „zlepšení kvality středoškolského vzdělání.“

Na druhou stranu, určitá forma srovnávacích zkoušek by v České republice existovat měla. Za předpokladu, že bude připravena kvalitními češtináři, nebude na nebohé učitele uvalovat takovou byrokratickou zátěž a hlavně, bude testovat znalost českého jazyka tak, jak se na školách učí. Současná státní maturita se jen vysmívá svým původním cílům, což platí i o slibované „objektivitě zkoušky“ – další krásný úmysl, který se ale splnit nepodařilo. Průběh ústní části se zásadně lišil v každé střední škole, stejně jako přístup jednotlivých učitelů, a písemné práce hodnotili často ti samí kantorové, kteří studenty učili. A o kvalitě didaktického testu, který byl jako jediný hodnocen centrálně, už zmínka byla.

K oddělení „zrna od plev,“ tedy zprůhlednění kvality vzdělání na jednotlivých školách, nedošlo. Průzkumy sice ukázaly, že podle očekávání se pražská gymnázia umístila nejlépe v republice, zda to ale dokazuje dostatečnou výpovědní hodnotu maturit, si opravdu jistá nejsem. V každém případě se ale řada středních odborných škol a učilišť rozhodla 10% procent studentů k maturitě vůbec nepřipustit, což vnímám jako velké plus (i když odmítnutí studenti by se mnou asi nesouhlasili). Zatímco na pražských gymnáziích totiž státní maturita úroveň „zkoušky dospělosti“ spíše degradovala, na učilištích měla asi opačný účinek.

Ohlédněme se ale od státních maturit, jejich positiv a negativ. Je vůbec reálné zlepšit kvalitu českého vzdělání? Řeknou si nyní ředitelé škol, jejichž žáci u maturit příliš nezazářili: „Žádný problém. Na příští rok jen posunu laťku o pár cm výše, když to nebude stačit, budu tak pokračovat dál.“ Dle mého máme zkrátka nedostatek kvalitních pedagogů, a to všude po republice, včetně jejího překrásného hlavního města. Pedagogická škola u nás má nevalnou úroveň, a absolventům MatFyzu, Přírodovědecké či Filosofické fakulty se chce jít učit jen vzácně. A to je škoda. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že studenti neocení nic a nikoho více, než kantora, který ví, o čem mluví, a mluví o tom zapáleně a s radostí.

Autor: Pavlína Kadlecová | sobota 25.6.2011 22:05 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Pavlína Kadlecová

V norské divočině

Letos posouváme laťku zimního putování o něco výš než loni. Výdrž, fyzičku, psychickou pohodu, ale i zimní vybavení budeme tentokrát testovat v norských horách v okolí Bergenu.

9.4.2016 v 23:37 | Karma: 11,67 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Pavlína Kadlecová

Štrasburk aneb francouzské studijní dobrodružství

Začátek našeho pobytu ve Štrasburku nejde tak po másle, jak bychom si s Evčou, spolužačkou ekonomie z Karlovky, přály.

6.10.2015 v 0:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 493x | Diskuse| Cestování

Pavlína Kadlecová

Šla Pravda světem. V podání Vladimira Vladimiroviče Putina

Už asi dva týdny mi v hlavě zní Nohavicova Pravda a Lež (pro zájemce dostupná na webu nohavica.cz), ta písnička mě fascinuje a její slova mi utkvěla. V poslední době se zdá, jako by podobně přemýšlel i Vladimir Putin.

1.8.2014 v 3:23 | Karma: 20,21 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Pavlína Kadlecová

Moderní umění?

To, že moderní umění je mi tak nějak cizí, vím už dávno. Pořád jsem ale za „moderní“ považovala díla jako několik barevných teček na bílém pozadí nebo nic neříkající barevné šmouhy na velkoformátu.

23.2.2014 v 20:15 | Karma: 15,37 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Pavlína Kadlecová

Jak by to asi vypadalo, kdyby národní obrozenci byli bývali úspěšní

Já se vám takhle koukám na rokodník a nechce se mi věřít, že je leden a ve věstnici mě zase čekají zkoušky.

5.1.2014 v 12:03 | Karma: 14,09 | Přečteno: 979x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1006x
studentka ekonomie, milovnice jazyků, zapřísáhlá cestovatelka a amatérská blogerka