Prevence není hysterie. Obzvlášť když za humny je drak

Němcům se nelíbí český návrh novely ústavního zákona, který by zavedl právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti naší země. Prý jsme hysteričtí a ministr Chovanec, který změnu předložil, jen honí politické body.

„Lze pochybovat o tom, zda jde ministru vnitra Chovancovi skutečně o to, aby udělal něco preventivního proti nebezpečí terorismu v Česku, které je i podle informací jeho vlastního úřadu ve srovnání s ostatními nízké,“ píše autor textu pražský zpravodaj Die Welt Hans-Jörg Schmidt.

Chovancův návrh by se podle něj mohl líbit příznivcům prezidenta Miloše Zemana, který migranty považuje za ohrožení bezpečnosti Česka. Pomoci by podle Schmidta mohl i už tak vzkvétajícímu obchodu výrobců zbraní. „Pistole z Česka jsou oblíbené. I u zahraničních teroristů,“ míní pražský korespondent Die Welt. (Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/chovanec-nemecko-uprchlicka-krize-utoky-v-berline-fvy-/zahranicni.aspx?c=A170103_172059_zahranicni_fka)

Asi se nelze přít o to, že nálada v české společnosti je přinejmenším ostražitá, že začínáme mít strach a nechceme se dát promigrační politice a s tím spojenému terorismu. A málo naplat, obrazně řečeno nám to už bouchá za zadkem. Německo není žádnou dalekou zemí, ale sousedem. Do Berlína je to coby kamenem dohodil.

Asi se ale také nelze přít o to, že ministr Chovanec tímto návrhem získá řadu sympatizantů a že z něj bude politicky profitovat. To se ukáže. Ovšem! Co je špatného na tom, když politik dělá kroky, které společnost, již zastupuje a jež očekává, že bude HÁJIT JEJÍ ZÁJMY, vítá a považuje je právě za hájení svých zájmů? To je snad v pořádku.

Můžete namítat, že trestní zákoník již podobnou věc upravuje, a sice paragrafy o krajní nouzi a o nutné obraně. To je samozřejmě pravda a bylo by to jistě dostačující ve chvíli, kdy by z Bruselu nehrozilo reálné omezování držení a používání zbraní. Zákoník nezákoník, měli bychom smůlu. Ve chvíli, kdy však podobné právo bude zaručeno ústavou a bude to nedílnou součástí obrany státu, má smůlu Brusel.

Nepovažuji proto návrh pana Chovance za nemístný. Je to pojistka, která se v kontextu evropských událostí jeví jako logická a plně opodstatněná. Půjčím si příměr jednoho diskutéra, který se mi obzvlášť líbil, přijde mi výstižný. Pokud se v sousedovic zahrádce přemnoží slimáci a zahrádky nemáme oddělené plotem ani zdí a svoji zahrádku preventivně ošetřím například postřikem proti slimákům, jsem hysterik?

Zbraně si u nás nelze pořídit jako lízátko. Je to relativně náročný proces, kterým žadatel o zbrojní průkaz musí projít. Zevrubné písemné testy rozsahem odpovídající skupině nebo skupinám, o něž žadatel usiluje, praktická zkouška (bezpečná manipulace se zbraní + střelba na pevný cíl), lékařské, případně psychiatrické vyšetření. Papíry na zbraň se nerozdávají kdekomu. Nemyslím, že je nutné se obávat toho, že by se rozmohlo svévolné střílení v ulicích schované pod roušku boje s terorismem.

Němci by se v první řadě měli starat o svůj více než milion přivandrovalých lékařů a inženýrů a ne o to, jak se chceme chránit v České republice. I když třeba je jejich kritika znamením. Znamením, že nejdeme úplně špatnou cestou. Znamením, že u nás doma to možná skutečně zvládneme.

Autor: Pavla Pokorná | středa 4.1.2017 9:31 | karma článku: 43,38 | přečteno: 3133x