One man show v USA aneb Trumpa prý čeká impíčment

Profesor historie Allan Lichtman, autor algoritmu „Třináct klíčů“, jímž už devětkrát úspěšně předpověděl vítěze prezidentských voleb v USA, nyní věští Donaldu Trumpovi sesazení Kongresem v procesu takzvaného impeachmentu.

Sice se tomu v historii Spojených státu nikdy nestalo, byť pár prezidentů mělo již tímto směrem nakročeno, nicméně ústava hovoří jasně: „Prezident, viceprezident a všichni úředníci Spojených států musí být zproštěni funkcí, budou-li obžalováni a usvědčeni z velezrady, úplatkářství nebo z jiných těžkých zločinů a trestných činů.“

A toho se právě podle Lichtmana chytí Kongres, v němž zaujímají většinu republikáni, kteří by raději prezidenta předvídatelného, kontrolovatelného a ovladatelného. Profesor se domnívá, že se najde nějaký důvod k tomu Trumpa z funkce sesadit a pakliže bude uznán vinným, může jej Senát zbavit funkce.

„Jsem si docela jistý, že Trump zavdá záminku pro tuto obžalobu. Buď tím, že udělá něco, co ohrozí státní bezpečnost, nebo tím, že pomůže svojí peněžence,“ řekl Lichtman deníku The Washington Post. Více zde.

Já jsem si zase docela jistá, že ti, kteří tahají za mocenské špagátky, nemohou vydýchat výsledky voleb a mají stažené zadky, protože reálně hrozí, že nové rozložení sil zmaří mnohé jejich záměry a plány, politicky dosud podporované.

To, že Trump není vzor ctnosti, asi není novinkou, ale taky to není blbeček, který by si takříkajíc naběhl na vidle. A pokud se přeci jen najde ona záminka k impeachmentu, bude to jasný doklad toho, jak je na tom stav demokracie v USA.

Že je tato země zemí možností, to ví každý, otázka zní: Opravdu je tam možné úplně všechno? A není náhodou tahle věštba tak trochu přáním, jež je otcem myšlenky?

Autor: Pavla Pokorná | pondělí 14.11.2016 9:07 | karma článku: 34,74 | přečteno: 1289x