Králíci z klobouku aneb Koukejte se probudit

Vstávat a cvičit! Ale proč? Protože je ráno! Jenže já mám ještě noc. Tak v tom případě jsi bolševik, co pohrdá svobodou a demokracií. Neb kdo neřičí s námi, musí přeci zákonitě křičet/mlčet proti nám. Jiná možnost není.

Asi takhle nějak se dnes bude budit ve jménu svobody a demokracie. Demonstrace s budíky má prý probudit společnost a lidé si na základě dnešních protestů mají uvědomit, v jakém hnoji to aktuálně žijeme. Co žijeme! Přežíváme a živoříme a duše i těla nám z toho chřadnou.

Jinými slovy buditelé a jejich podporovatelé mají jediný správný názor – že jsme v řiti a vládnoucí garnitura stojí za lejno. Nebo rovnou za dvě. Prostě všechno je špatně, a aby rovnice pravdy byla dokonalá, znamená to, že protože oni (!) nejsou spokojeni, ochabuje demokracie a svoboda.

Možná je to složité na pochopení, tak to zkusím ještě jinak a názorněji. Zeman je špína, Babiš je špína, Trump – to je přímo zaoceánská špína, a pokud ty si myslíš, že nejsou, jsi špína taky. Dokonce jsi špína i tehdy, pokud si myslíš, že výše jmenovaní jsou špína (tedy máš stejný názor jako my), ale nejsi ochoten to s námi hlasitě křičet do světa.

Skuteční milovníci a ctitelé svobody a demokracie, radost jenom pohledět! A to jim ani nikdo nebrání jít hulákat svůj názor na mráz. Pouze stačí se nad tím pozastavit, vyjádřit se v tom smyslu, že to nepovažuji za konstruktivní řešení situace, s níž nejsem spokojen, a hned jste ocejchováni jako Zemanovci, ruďoši nebo se dokonce dozvíte, že jste vlastně Ovčáček. Tak to vypadá, když nejsou argumenty a když nad zdravým rozumem vítězí emoce.

My máme právo! To je novodobé zaklínadlo snad pro všechno. V pořádku, práva jsou ve zdravé společnosti elementárním stavebním kamenem, ovšem nemělo by se zapomínat, že naproti právům a svobodě stojí povinnosti, zodpovědnost, respekt k autoritám a slušnost.

Čímž se dostáváme k jádru pudla, jímž je zhoubný liberalismus, který přifukuje bublinu svobod na úkor tradičních hodnot, bez kterých je každá společnost odsouzena k úpadku. Konec konců to sledujeme v přímém přenosu dnes a denně.

Čím dál víc lidí si dnes myslí, že rodina není důležitá, že víra (nejen ta v Boha) je přežitek, že slušnost a morálka jsou projevem slabosti, že vlastenectví a úcta k národu a jeho historii je náckovství a že autorita je sprosté slovo.

Lidé nemají ponětí o tom, že svoboda není samozřejmost, že je třeba pro ni – nejen pro její obrysy, ale pro skutečnou podstatu svobody – něco udělat. Něco velmi namáhavého a bolestivého. Začít skutečně přemýšlet a naučit se dívat o něco víc do dálky než na špičku vlastního nosu.

Pokud tohle se nezmění, můžeme se vzájemně budit a tahat se za uši z klobouku kouzelníka Pokustóna až do aleluja. Nebo možná jenom do tehdy, než někdo o píď chytřejší přijde, využije této situace a jako ty králíky nás klepne a stáhne z kůže.

P. S. Vřele doporučuji přečíst Původ totalitarismu od Hannah Arendt.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Pokorná | čtvrtek 17.11.2016 11:33 | karma článku: 33,96 | přečteno: 988x