Konec pindíků v Čechách aneb Kluci mají penis, holky zase vagínu

Právě tahle hláška z Policajta ze školky mě napadla, když jsem četla rady jedné pseudoodbornice, která rodičům doporučuje, aby s dětmi již od půl roku používali anatomické názvy penis a vulva namísto eufemismů pindík a pipinka.

Genitálie jsou podle ní totiž jediná část těla, pro kterou podobné eufemismy používáme, a dítěti tak předáváme zprávu o tom, že je na nich něco nepatřičného, v porovnání třeba s ramenem nebo kolenem, o kterých se běžně mluví přímo. Celý článek najdete zde.

Ačkoliv nejsem nijak prudérní a už vůbec ne útlocitná, tak tohle doporučení se mi jeví jako neskutečná hovadina. Nějak si nedovedu představit, že říkám dítěti, ať si umyje vlásky, pupík, zadek a taky VULVU. Ani mi to slovo nejde přes pusu.

A vlastně zadku by se tedy podle tohoto klíče mělo říkat asi hýždě, případně řiť, ne? Takže podle nových pořádků by to mělo vypadat přibližně následovně: Pepíčku, až dokončíš defekaci (protože KAKÁNÍ je taky eufemismus), utři si pořádně řitní otvor. A po vymočení si nezapomeň oklepat penis, ať nemáš mokrý trenky. Brrr. To teda děkuju pěkně.

Děti jsou přece děti a myslím, že jejich fantazie a pojetí světa jsou tak pestré, že rozhodně nebudou mít v hlavičkách vůbec žádné zmatky z toho, že mají pindíky, bimbásky, pipinky nebo frndy.

Konec konců jsou to svým způsobem synonyma a navíc je to tak půvabně české! Stejně jako kočka může být míca, mourina, číča… Český jazyk je přece tak rozmanitý! To učme naše děti! Ne latinská názvosloví a medicínskou anatomii.

Klidně jim říkejte, že mají famfulíny a čurifindy. Hrajte si se slovy a objevujte nepřeberné možnosti, které skýtá naše úžasná mateřština.

Když spadnou a odřou si koleno, nebojte se jim pofoukat BEBÍ. A až se jim povede do nočníku poprvé vykonat velkou potřebu, pochvalte je za to, jaké udělaly HOVÍNKO (nikoliv exkrement). Patří to k dětství stejně jako Ježíšek a bubáci.

A vážně nemusíte mít žádné obavy, že byste svým ratolestem používáním eufemismů nějak zamotali hlavu a přivodili jim doživotní trauma. Právě naopak. Děti jsou neuvěřitelně otevřené a chápavé. Nechme jim proto jejich pindíky a pipinky. Na penisy a vulvy mají času dost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Pokorná | pátek 5.8.2016 18:53 | karma článku: 42,73 | přečteno: 3519x