Igelitky zdarma skončí. Až na to, že zdarma nebyly nikdy

Od roku 2018 s největší pravděpodobností už nikde nebudete moci dostat lehkou plastovou tašku k nákupu zdarma. Tašky zdarma budou jednoduše protizákonné. Háček je v tom, že skutečně zdarma nikdy nebyly, obchodníci je měli v marži.

Další omezení a nesmyslný příkaz chystá novela zákona o odpadech. Ve všech obchodech bude nutné za tašky platit. Cenu si budou moci obchodníci stanovit sami. Více zde.

Těm, kteří chtějí dál zákazníkům poskytovat tuto službu, která má u nákupu zřejmé opodstatnění, doporučuji tedy cenu nastavit na deset haléřů. Případně tašku zaúčtovat v ceně dejme tomu jedné koruny za kus a následně cenu tašek odečíst jako zákaznickou slevu.

Není mi jasné, co má tato novela přinést za efekt. Ze zkušenosti vím, že tašky většinou lidé dále používají, ať už na nákupy nebo na odpadky. Super jsou i na použité plíny nebo na kočičí hovínka. Nevšimla jsem si, že by se někde povalovaly a hrozila by kvůli nim ekologická katastrofa.

Nehledě na to, že obchodník zákazníkovi snad může dát k nákupu bezplatně co chce. Proč ho v tom má někdo omezovat a nařizovat mu, co smí poskytnout zdarma a co ne?!

To by taky za chvíli poslanci mohli zakázat autobusovou dopravu do nákupních center, která je rovněž zadarmo. Ať je to autobus do Globusu nebo do Tesca. Zákazníci za něj rovněž neplatí a stopro je to neekologické. A taky letáky! To jsou tuny papírů, co se rozdistribuují do schránek zdarma. Zpoplatnit!

Ale hlavně – všechny tyhle věci pochopitelně reálně zdarma nejsou! Obchodníci mají tyto služby promítnuté do svých cen, nedělají přece charitu.

Zdarma prý dál zůstanou pytlíky na pečivo. Otázka je, co ještě bude pytlík na pečivo a co už ne. Asi by měla rychle nějaká hlava usednout ke stolu a sepsat parametry jediného správného pytlíku na pečivo. Jinak v tom bude hokej a bez dalšího nařízení budeme dočista ztraceni.

Jenom si tak říkám, jestli ty štosy papíru plné legislativních vymožeností, novel a nápadů na všechny možné „zlepšováky“ pro náš neuspořádaný život nakonec nejsou neekologické vůbec ze všeho nejvíc.

Autor: Pavla Pokorná | čtvrtek 10.11.2016 12:35 | karma článku: 41,00 | přečteno: 3771x