Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tropický vedro

Sedím na kanapi a je mi zle. Cítím, jak se mi tak nějak postupně, pozvolna, nenávratně odpařuje mozek. Teploty nad třicet prostě nejsou pro mou genetickou výbavu Středoevropanky slučitelné se životem. Kupodivu, stále ještě žiju.

Normálně bych první prázdinové dny (pardon oficiálně učitelé nemají ´prázdniny´ ale ´dovolenou´) hýřila aktivitou. Na první půlku prázdnin (tedy dovolené) si vždycky ukládám hromadu domácích úkolů - to víte, profesní deformace se nezapře: přečíst někajou šíleně vážnou knihu, na kterou normálně není čas, uklidit to co se ještě v době před maturitami dalo eufemisticky  nazvat ´běžný nepořádek´, leč v závěrečných týdnech školního roku přerostlo v neúnostný bordel, umýt okna, zamrazit meruňky, zpracovat (nejlépe vyhodit) předloňské borůvky, ujet pár kilometrů na kole, atd, atd..... Ale znáte to, jak to chodí s domácími úkoly.

Když se teploty mírného klimatického pásma přehoupnou na tropické hodnoty, prý v tom má ´prsty´ teplý vzduch z Afriky, nechovám se normálně. Nemám sílu a chuť číst žádné intelektuálně náročné knihy, třeba jako Idiot od Dostojevského či Hugovi Bídníky (bídně se cítím i tak). Možná bych zvládla leporelo Krteček a povodeň, ale tu už jsme, obávám se, před lety vyřadili do krabice ´Dětská literatura´. Teď momentálně u nás frčí fantasy a romány pro náctileté, na to jsem asi už moc stará. No co, zkusím nějaký ten letní pohodový televizní seriál. U něj nemusím přemýšlet.

Ani se nepokouším zorientovat v tom, proč Bobina dala košem Marcelovi a schází se tajně s Robertem, přestože ten přivedl do maléru Květu, která už mezitím Marcelovi odpustila, že jí zahnul s Bobinou, když zrovna koketovala s Karlem, kterého zrádně odkopnul Matyáš. Občas přemýšlím, jestli autorům seriálu jde ještě o ´umění´, nebo už jen o peníze. Teď momentálně to neřeším a nepřepínám.

Ale co s těmi zatracenými borůvkami? V potu tváře a s bolavými zády jsme je předloni sbírali na Vysočině. Dokonce jsem byla nařčena z otrokářství a zneužívání dětské pracovní síly, když jsem zbytek rodiny nutila, že ještě musíme nasbírat dalších pár litrů, přece to v tom lese nenecháme. A pak stejně asi tak polovina z nich zůstala ležet ladem, totiž mrazem, zapomenutá kdesi v útrobách chladícího zařízení.

Třeba by se hodily k palačinkám. Zatímco bude Marcela dávat košem Bobovi (nebo tak nějak), využiji zbytky svého neodpařeného mozku (tedy jeho funkcí, samozřejmě) a zbytky přemrzlých borůvek k výrobě chutného pokrmu. To dám. Palačinkové těsto nevyžaduje vysoké IQ, ale hlavně rutinu a praxi. Tu mám.

Tak si říkám, jestli podobným způsobem nepostupují tvůrci nekonečných (sedm set a více dílných) seriálů. Podle mě, to není vůbec žádná věda. Hlavně musíte dosáhnout té správné konzistence, to znamená že smícháte přísady ve správném poměru: mouka, vejce, mléko, sůl (v případě seriálů: láska, nenávist, nevěra, sex), protože když to neupatláte a neuhňácáte (těsto či skript) kvalitně, tak to prostě nedrží pohromadě a vznikne z toho nestravitelný blemc. A výsledek vaší práce pak letí do koše (případně do střižny).

Fuj, hnus jeden fialový. Dospívám k zásadnímu životnímu poznání, že předloňské borůvky nelze použít ani do palačinek, ani jako prostředek k hubení domácích mravenců - spíše naopak, mravenci po požití zkapalněných lesních plodů zahájí masivní invazi a přejdou do nelítostného útoku.

Mrchy jedny zatracený!

Teď nemám na mysli ani Květu ani Bobinu, o Marcelovi a Robertovi jsem už dávno ztratila iluze. Řeč je o těch šestinohých potvorách s tykadly (mravencích, ne ufonech!), který mírnix týrnix okupují domácnost a nedbají opakovaných výzev k opuštění bytu.

A vůbec oběd je na stole, vypínám televizi, další porci mentálně únosné zábavy můj částečně odpařený mozek už stejně nesnese. Seriály ať si píše, kdo má na to nervy a žaludek pohrávat si s osudy Bobin nebo Marcelů, já zůstanu u svých palačinek. Dneska budou na sucho a kdo si chce stěžovat, tak má smůlu. Kdyby nebylo takový tropický vedro, pošlu rodinu na borůvky, ale takhle můžu poslat ty nevděčníky a reptaly leda tak k šípku...

 

 

Autor: Pavla Kolářová | pátek 3.7.2015 12:27 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1678x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.