Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Převážně mlhy, místy polojasno

Mlžím, tedy jsem, řekl si již nejeden vysoký politik. Pokud se to někomu nelíbí, vždycky přece mohu  'nepřesné informace' dementovat nebo poupravit tak, aby je i nevěřící Tomášové konečně pochopili, jak jsem to vlastně myslel. Koneckonců i ta štvavá média si vybírají fakta, která se jim zrovna hodí do krámu, tak o co tady jde? Snad si nemyslíte, holenkové, že bych to dotáhl takhle daleko, kdybych si čas od času tak trochu 'nezamlžil' ?

Jenomže od 'mlžení' je už jen malý krůček ke lhaní. Lhát se nemá, bil se před nedávnem veřejně do prsou jeden mladý nadějný představitel občany zvolené politické strany. Ano, to má chlapec z Moravy pravdu,  zvláště když všichni kolem něj už dávno vědí, že ještě před chvílí mluvil pravý opak.

Lež to je takové ošklivé politicky nekorektní slovo. Vážně nevkusné a nechutné,  raději to slovo vůbec nevyslovovat. Když někomu řeknete do očí, že lže, tak to je už si koledujete o pár facek (dokonce i na půdě parlamentu) nebo rovnou žalobu. Proto se radši uchylujeme k frázím jako: údajně, dosud nebylo vyjasněno, spekuluje se o, byly vysloveny jisté pochyby atd. To zní mnohem přijatelněji.

V posledních letech v našem slovníku téměř zdomácnělo slovo 'mlžit'. Takové pěkné české slovo, které má svůj vtip a přesně vystihuje podstatu. Čeština je vůbec krásný a malebný jazyk plný lidové tvořivosti a tajuplných dvojsmyslů: například když se řekne 'sedmička', vybaví se nám šťastné číslo nebo také třičtvrtě litrová láhev lahodného nápoje (ať už v tekuté nebo šustivé podobě). Nebo slovo 'odklonit' - 1) dopravu, 2) peníze na účet matky, aby je při rozvodu neshrábla manželka. I slova přejatá nám skýtají nejednu zajímavou možnost. Pod odborným výrazem cizího původu 'viróza' si představíme nepříjemnou zdravotní ale i jinou indispozici.

Podobně je tomu i v případě 'mlžení', které vyjadřuje určité jazykové nadání mluvit hodiny a hodiny a neříci vlastně nic závazného. V dnešní době je, zdá se, nezbytností umět kvalitně 'mlžit'. Dneska už mlží, neboli vymýšlí si  či fabuluje (říkejte tomu, jak chcete) skoro každý, bez toho bychom se přece neobešli. Schválně si otevřete deník ...... na straně.... a hned vám je jasné, jak to ti novináři dělají, aby připoutali naši pozornost. Zkrátka, hrají si se slovíčky, vypíchnou určitou informaci, kterou nám pak naservírují v přitažlivé podobě na talíř (kořením a oblohou nešetří) a my ji pak zbaštíme.

Uvedu pár příkladů: Cyril a Metoděj přichází do Prahy (no co je to za nesmysl, vykřiknete pohoršeně, než si přečtete následující kontext) - jo aha, tak to není ten správný příklad, to se hned vyjasnilo (ale jak vidíte, stačí málo ke zmatení čtenáře). Tak další: Politik XY na koni (co zrovna ten by dělal na koni, vždyť by z něj akorát spadnul!), V New Yorku si tabák koupí jen mladí nad 21 let (tak a teď už mám těch keců a polopravd právě dost!).

Politické mlžení je disciplína pro pokročilejší. Chce to pravidelný trénink. Musíte začít opravdu od píky. Pro začátek stačí naučit se správné věty jako : "budeme se tím zabývat v blízkém časovém horizontu", "projednáme to v užším grémiu" nebo mezi právníky oblíbený výrok: "můj klient zásadně popírá jakýkoliv nekalý úmysl" (advokátovi je samozřejmě jasné, že jeho štědře platící mandant není čistý jako lilie, ale je důležité zmínit, že své úmysly zásadně popírá).

Pokročilejší uživatelé 'mlžení' mají samozřejmě mnohém sofiskitovanější systém kódů, jednoznačně preferují krátké výrazy - například počáteční písmena abecedy - 'péčko', 'kvéčko', 'háčko' atd. , číslovky  - 'desítka', nebo již zmíněná 'sedmička'. Taktéž lze používat slova zdrobnělá nebo z oblasti zoologie či botaniky: mazánek, kolibřík, mrtvý kůň, tráva atd. Fantazii se meze nekladou.

Už geniální spisovatel George Orwell před více než pětašedestáti lety vymyslel slovo doublethink (v češtině 'dvojíté myšlení'). Viz definice z Wikipedie: "Doublethink je schopnost udržet pohromadě dvě zcela protikladné informace a zároveň oběma pevně věřit. Musí to být vědomý proces, protože vyžaduje inteligenci, ale zároveň musí být nevědomý, protože lež není přípustná, Strana nelže...."

No a o tom to je! Už je vám to jasné, nebo alespoň polojasné?

 

Autor: Pavla Kolářová | neděle 3.11.2013 8:48 | karma článku: 22,51 | přečteno: 2196x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.