Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíš oběhnout zeměkouli pětkrát dokola...

Přece ji taky znáte: kovová, kulatá, někdy tříbarevná, jindy v jednom odstínu, občas i trochu zrezivělá. Vyškrábat se po rovnoběžkách nahoru, zaháknout nohy o polární kruh a hlavou se spustit dolů. Jako by to bylo včera, nebo dýl?

Zkrátka prolejzka zvaná "zeměkoule". V době mýho dětství byla skoro na každým dětským hřišti. Co jsme se na ní tenkrát vyřádili, úplný stádo šimpanzů. Tenhle kulatý barevný "svět" z ohýbaných trubek byl nezbytnou součástí našich her, místem tajných úmluv, holčičího chichotání, klučičí vesmírná loď, věšák obsypaný lelkujícími pubescenty, pikola, když se hrálo na schovku, a tak různě podobně.

Jednou pár kluků a holek z naší šestý bé usoudilo, že už je jako na čase přestat se oslovovat: "Hele, ty Vomáčková..." nebo "Co jako má bejt, Nováku?" a dohodli jsme se, že si dáme scuka na tý zeměkouli, kousek před tím hodně dlouhým panelákem, víte kde, že jo?                                                                    

Sešlo se nás tam asi osum, čtyři holky a čtyři kluci, aby to bylo hezky genderově vyvážený, a po úvodním tlachání voničem a nebo jen tak nezávazně o škole, někdo navrhnul zahrát si takovou tu hru: Myšičko, myš, pojď ke mně blíž..., prostě taková ta klasická honička, kdy kocour chytá prchající myši a ty ulovený ukládá do spižírny - tady dobře posloužila ta zeměkoule.

Pěkná sbližovačka pro kluky a holky, co se spolu snaží skamarádit (tedy samozřejmě ve vší slušnosti), obzvláště když v roli kocourů byli hlavně kluci, který se do "lovení" pustili vždycky se vší vervou. Naštěstí to skončilo jen pár modřinama a zjištěním, že i s klukama z šestý bé se dá celkem užít legrace. Už to nebyli jenom "seš ňákej drzej, Kroupa", ale "ty Honzo, s tebou je docela sranda" nebo "Fakt jó, Králová, teda vlastně, Karolíno?"

Na druhý den po škole jsme se smluvili zase, ale jenom mezi námi osmi, jasný? Nikomu dalšímu to nevykecáte. Bohužel vykecali nebo vykecaly? To už se neví přesně. Jistý je, že přišla i Helena, co se ráda před klukama předváděla. Byla o trochu vyspělejší než my ostatní...No tak už měla o číslo větší prsa, no a co?

Helena si samozřejmě neodpustila svoje obvyklý trapný poznámky typu: "Tý vago, Mácha, kdo tě učil běhat, tvoje babička?" a "Ty mi snad koukáš na prsa, to doma nemáš, co?" a tak podobně. Kouzlo včerejšího blbnutí se kamsi vytratilo. Na sídlištní zeměkouli jsme pak nikdo z nás už nikdy nepáchli - ta byla přece už jen pro mrňata.

Ta prolejzačka tam stála ještě spoustu let, vždycky když jsem šla kolem na nákup nebo do knihovny, vybavily se mi časy našeho bezstarostnýho dětství: odvážný akrobatický kousky na kovových tyčích různých tvarů, skákání po betonových blocích, nanuky za korunu pade z nedaleký sámošky, vybika na poloprázdným parkovišti a tak vůbec.

Tenhle typ prolézačky jsem viděla loni o dovolené, když jsme putovali na kolech po Českém středohoří. Koukala jsem na ni jak u vyjevení. Tyhle kovové koule jsou už dnes totiž naprostá rarita, prý jsou dokonce i zakázaný, protože neodpovídají současným bezpečnostním normám. No vida, a tady byla jedna zapomenutá na zarostlým opuštěným hřišti. Umiňovala jsem si, že si ji vyfotím na památku, ale znáte to. To se furt někam spěchá a nebo člověk nemá zrovna po ruce foťák. Takže jsem tu příležitost promarnila. Třeba už tam příště nebude - tedy jestli se někdy příšte do těchto končin zase dostanu.

Jak jsem si na tohle všechno tak najednou vzpomněla? Je jaro a kromě pupenců na keřích a stromech, i maminky s dětmi vyráží ven. Pravda na dnešních hřištích převládají batolata s kyblíčky, ale tu a tam vidíte na moderních herních prvcích (kdepak dnes prolézačky!) i větší děcka, dokonce i dospívající výrostky, kteří však nevisí na prolejzkách (pardon, herních prvcích) jako mrštné opice, ale spiše visí někde na chatu ve svým mobilu. Taky zábava.

Tuhle jsme si taky doma povídali o starých dávných časech, asi tak před pětatřiceti lety. U fotky Gagarina v nějakým novinovým článku jsem povyprávěla o jedné z našich her na kosmonauty. Příkaz kosmodromu Bajkonur zněl jasně: "Musíš oběhnout tu zeměkouli pětkrát dokola..."

Ještě jedna (tragi)komická vzpomínka: jeden známý se pochlubil, že na tu kouli vylezl ve svým dospělým věku. Odvážný chlapec! Byla z toho pěkná fraktura ruky. Inu, vzpomínky na dětství jsou někdy bolestivé...

Tak zas možná příště... :))

 

Autor: Pavla Kolářová | úterý 3.4.2018 19:34 | karma článku: 13,08 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.