Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moudrost našich babiček

„Kam jsi, holka, dala rozum?“ Nejspíš by nade mnou lomila rukama moje babička. To bych taky ráda věděla. Přitom taková banální pitomost: dělám palačinky, umíchám si pěkně těsto, samozřejmě nezapomenu na špetku soli – vždyť už jsem to dělala nejméně miliónkrát. Jenže něco je tentokrát úplně špatně.  

Těsto se na pánev lepí, trhá, odmítá spolupracovat, nehodlá vytvořit žádný přijatelný tvar, natož ten palačinkový. Měním poměr ingrediencí, přisypávám mouku, přilévám mléko. Další pokusy, další nezdary. Zuřím a tiše kleju. Babi, kdybys tu byla, hned bys odhalila, v čem je problém. S kým se mám teď poradit? Napadá mě jedině internet, určitě se tam najde nějaká chytrá stránka „babské rady“. Mířím zapnout počítač, když mě to právě trkne. Vejce! Já na ně úplně zapomněla! Na to by nepřišel ani Google, že jsem zabedněný tupec.

Moje babičky nikdy nic na internetu nehledaly, v životě ani neviděly tablet nebo mobilní telefon, přesto si v běžných situacích vždy věděly rady. V době kdy žily, musely vystačit s obyčejnou lidskou moudrostí, nebo alespoň selským rozumem. Často si na ně vzpomenu, co by mi bývaly řekly, kdyby dnes viděly mé leckdy pošetilé konání.

Třeba když někoho v rodině přepadne chřipka a nachlazení, pokaždé běžím obětavě do lékárny, kde vysypu obsah své peněženky za všelijaké kapky, pilulky, cucavé pastilky a jiné zaručeně účinné produkty farmaceutického průmyslu. K mému rozčarování, léčba neprobíhá tak snadno a rychle, jak ukazují reklamy na různé ty zázračné přípravky. Nemohli by v lékárně kromě přepážek ´Výdej na recept´ a ´Volný prodej´ mít ještě jednu: ´Léčivé lektvary babky kořenářky´?

Když se vrátím o třicet let a pár drobných zpátky, tedy do svého dětství, nevybavuji si, že by naše domácí lékárnička obsahovala něco více než náplasti, fáč, nějaké aspiriny a jodovou tinkturu. Na všechny běžné nemoci a neduhy byla vždy při ruce laskavá a ochotná babička. Ne snad že by úplně zavrhovala lékařem předepsaná antibiotika, ale vždy se vytasila s vlastní léčebnou kúrou: heřmánkové inhalace na ucpaný nos a odkašlávání, bylinkové odvary na zmírnění bolesti nebo zábal nohou do pytlíku vařených brambor na vypocení apod.                                                                                         

Fungovalo to, i když za cenu mírného násilí a utrpení. Nejvíce mě nebavilo sedět půl hodiny pod dekou a vdechovat horké heřmánkové páry. Kdo to měl vydržet? Naštěstí mi babička vždycky vyprávěla sáhodlouhé napínavé pohádky, takže pod příslibem, že se dozvím, jak to dopadne, jsem to martyrium nějak přestála. Nevím, jak by tuto prastarou proceduru ´přežily´ některé dnešní děti, protože poslouchat MP3 nebo hrát si na tabletu nad hrncem horké páry se prostě nedá. A jak by asi vůbec pochodila v dnešní době babička Boženy Němcové, kdyby nutila svá vnoučata skákat přes plot pro pírko, nebo by dětem poutavě líčila, jak to chodilo dříve, kdy ještě lidé trávili večery při svíčkách?

„To je nuda, babi, pojď si s námi radši zahrát nějakou počítačovou hru“, řekla by asi dnešní dítka.

 

Málem bych pominula ve své úvaze nenahraditelnou roli dědečků. Těm svým rozhodně nechci křivdit, i oni přispěli svou moudrostí k mému zdárnému vývoji. Jejich „dědské rady“ se vyznačovaly jistou dávkou kreativity a některé byly i celkem vtipné. Nicméně, málokteré z nich jsem si ověřila v praxi.

Můj pražský dědeček měl například poněkud zvláštní metodu, kterak se zbavit malých panelákových mravenců, faraónů. Za tímto účelem obložil okenní parapet suchými houskami. Mravenci prý do nich nalezou a už se nedostanou ven. No nevím. Každopádně si pamatuji, jak dědeček vždy u snídaně preventivně pořádně protřepával housky určené ke konzumaci – to aby je zbavil nežádoucích nájemníků.

Svého venkovského dědečka si moc nepamatuji, zato mi utkvěl v paměti jeden prastarý bělovlasý strýc a jeho úžasný objev, jak se vypořádat s krtky na zahradě. Tito ničitelé trávníků a záhonů údajně vylézají na zemský povrch pouze v každou lichou hodinu, takže zahradník má dostatek času se na toho neřáda pořádně připravit. Morbidní detaily celé operace strejda úmyslně vynechal s ohledem na útlý věk svých posluchačů. Trochu jsem ho vyvedla z konceptu nevinným doplňujícím dotazem:

„A strejdo, kde má ten krteček pověšené hodiny?“

 

Aniž bych chtěla zpochybňovat moudrost našich babiček, myslím, že v dnešní době jsou na tom u generace dětí o poznání lépe dědečkové, neboť právě oni jsou často strůjci různých bláznivých nápadů a ´lumpáren´ (za zády babičky, samozřejmě), které dokážou nadchnout i počítačem zhýčkaná vnoučata. Umějí přece vyrábět praky a luky, krmítka pro ptáky, pouštět draky, vyřezávat loďky, nebo alespoň hrát lízaný mariáš. A to už něco znamená.

 

 

Autor: Pavla Kolářová | neděle 11.1.2015 8:41 | karma článku: 21,73 | přečteno: 1485x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.