Magical Mystery Tour...

"A babi, kdo to byli ty bítls?" Takhle nějak se možná zeptá mé pravnouče jedné z mých dcer. Já už u toho asi nebudu, nejspíš se budu usmívat někde z obláčku, zamávám jim a půjdu si poslechnout andělský koncert Johna, Paula,...

George a Ringa.

Já osobně jsem o nich poprvé uslyšela, když mi bylo asi deset let. Bohužel v té době už dávno nehráli společně a jen o pár měsíců později šílený fanoušek předčasně ukončil život jednoho z nich. Dnes už zbyli jen dva, ale legenda žije dál...

Na závěr svého výletu za hranice všedních dní se vypravím na Magical Mystery Tour do minulosti asi nejslavnější hudební skupiny všech dob - The Beatles. Přestože společná kariéra čtyř "kluků" z Liverpoolu trvala jen 10 let (1960 - 1970), jejich hudba pobláznila celý svět a ovlivnila minimálně dvě následující generace.

V bývalém Československu byla tato skupina symbolem něčeho nedosažitelného. Poprvé u nás vyšla gramofonová deska s jejich písničkami až v roce 1969. O tři roky později, světe dive se, vydal tehdejší Supraphon profilové album The Beatles, Abbey Road. A pak dlouho nic. Až v osmdesátých letech, tj. po smrti Johna Lennona, se k nám dostal do klubových kin film 'A Hard Day´s Night' a několik dalších desek, které byly hned beznadějně rozebrané. Na pražské Kampě vzniklo jakési kultovní místo, zeď Johna Lennona, kam lidé psali různé vzkazy. Tato zeď "nářků" byla samozřejmě permanentně monitorovaná tehdejší StB, co kdyby náhodou se tam ocitlo něco nevhodného.

V muzeu Beatles v Liverpoolu na mne dýchla atmosféra minulých časů, které jsem já už nezažila, a které jsem znala jen zprostředkovaně díky stokrát ohraným kazetám s písničkami slavných Brouků. Legenda Beatles žije už více než čtyřicet let a zřejmě bude žít ještě alespoň tak dlouho, dokud na tomhle světě budou pobývat lidé, kteří se narodili v bouřlivém a rozporuplném 20. století.

The Casbah Coffee Club, Liverpool, 1959 - Tady to všechno začalo.

Omluvte sníženou kvalitu některých fotek. Foceno 15. 12. 2018.

Přeji všem čtenářům hezké a pohodové Vánoce. :))

Autor: Pavla Kolářová | neděle 23.12.2018 8:49 | karma článku: 13,09 | přečteno: 238x