Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Don´t panic and carry a towel...

Tak nám zavřeli školu. Pokud tato situace budí něčí závist - "jé, oni maj´ zase prázdniny... apod.", tak zcela zbytečně. Nemáme prázdniny. Pouze jsme rozšířili řady těch s "překážku v práci". Důvod proč je snad jasný a logický...

Není čas na hrdinství, ale ani na paniku. Ono uhlídat třicet dětí ve třídě je sice fuška, ale dá se to. Je to náš denní chleba. Ale uhlídat, jestli se nám mezi několika sty žáky v celé škole nepotuluje nový virus, to už je nad naši síly a to si nemůžeme vzít na triko. Rozhodnutí Bezpečnostní rady státu je v tomto případě na místě.

Říká někdo, že jde jen o "davové šílenství"? Jak se to vezme. Já bych to spíše nazvala prevence. Jsme na začátku něčeho, s čím nemáme patřičné zkušenosti. Jak eliminovat rizika, když ani pořádně nevíme, kde všude hrozí? Babo raď. Uzavřít všechna zařízení, kde se pohybuje nad sto lidí, zrušit hromadné akce, které stály spoustu peněz (hlavně organizátory), zakázat návštěvy v nemocnicích... To sakra bolí, ale má někdo lepší nápad?

Ano, jeden bych měla. Přestaňme si ťukat na čelo, co je to za Kocourkov či rovnou Absurdistán. Přestaňme se tvářit, že nemoc způsobená virem, kterému se zatím neumíme bránit, je jen "chřipečka". Na druhou stranu nemusíme mluvit hned o Apokalypse. Jasně, patrně se děje (jak jinak) spousta systémových chyb a chybiček, ale kdo z nás má přesný manuál Jak na věc? No samozřejmě tak trochu všichni. Jsme přece národ Chytrých Horákyň a Honzů (pardon, nemám v úmyslu urážet nositele tohoto jména). Takže jakmile je o něčem rozhodnuto, je hned všechno špatně, protože Tenhle by to udělal úplně jinak a mnohem lépe a Tahle má zase na skladě hned tucet geniálních řešení. No nic, nebudu se plést do věcí, kterým dokonale nerozumím. Já se totiž za paní Chytrou nepovažuju, jen mám ve zvyku občas používat selský rozum.

Takže zpátky do škol, tedy těch zavřených. To je moje parketa. Do toho snad trochu vidím. Vynucený pobyt dětí doma (zatím na dobu neurčitou) s sebou nese celou řadu komplikací, jak pro děti a jejich rodiče, tak i pro učitele. Kdo se postará o ty malé? Kdo vykompenzuje rodičům, kteří si berou ošetřovačku, ušlý zisk? Kdo pohlídá, že se ty větší opravdu budou učit, např. na maturitu, a nebudou se jen tak bezcílně několik týdnů (kdoví?) poflakovat? Jak učitelé doženou zameškanou látku, kterou jim předepisují nadupané učební osnovy?

Za mne osobně to není nebetyčný problém, určitě ne větší než poloprázdné regály v samoobsluze. Tak prostě musím nadělit žákům úkoly, na kterých mohou pracovat samostatně - zkrátka taková "home school", případně zajistit "učení na dálku", tj. vyrobit elektronické pracovní listy a online je sdílet se svými studenty. A hlavně dítka donutit (to už bude bohužel na rodičích), aby zůstala v kontaktu s realitou, tedy školou.

Možná řeším "banality" v porovnání s tím, co se na nás valí ze všech stran: nejistota, co bude zítra, kolik dalších lidí se nakazí, jaká další omezení přibudou, jak to zasáhne finance rodin, jak to zamává s existencí soukromých podnikatelů, firem a potažmo celou ekonomikou...

Momentálně se všichni nacházíme ve stavu jakéhosi nouzového režimu, přehodili jsme výhybky v našich každodenních životech, jedeme po jiné koleji a vůbec netušíme, kam nás ten vlak plný STRACHU z neznámého a nepředvídatelného veze. Jsme plni obav, jestli třeba nevykolejí.

Začínáme panikařit, hltáme další a další informace, kterými nás ve více než únosné míře sytí média. Omíláme stará fakta, přihazujeme k nim s patřičnou vážností nová a rozebíráme ze všech stran kdo, co, kde, kdy, jak řekl O TOM, co visí nad námi všemi. Ano, informace jsou moc důležité, ale také nesmíme zapomenout zachovat si zdravý rozum.

Panika nás nesmí položit na lopatky, i když se v ní, pardon, celkem slušně "rochníme". Nevypovídá snad něco o naší přetechnizované a přecitlivělé civilizaci vysoká obliba všech těch Godzil, Armagedonů, Drtivých dopadů, Konců civilizace I až VIII?

Přiznávám, že jsem neviděla ani jeden z nich, úplně mi stačily upoutávky. Nežiju přece v katastrofickém filmu, ale v realitě, které musím čelit ne pomocí laserových mečů a takových těch blýskavých rekvizit, ale tím že zůstanu (v rámci možností) normální.

Konec řečí. Jdu dělat něco konstruktivního, třeba pracovní list na procvičování české gramatiky. Na žehlení a pucování oken dojde, až se bude opravdu blížit konec světa.

Howgh!

P. S. : Aha, ještě asi dlužím vysvětlení, jak je to s tím ručníkem (viz nadpis článku). Pokud vám něco říká Stopařův průvodce po galaxii od Douglase Adamse, určitě vytušíte, k čemu se hodí ručník v případě zániku světa. Pokud ne, zde je malá ukázka. Berte ji prosím s rezervou, je to "jen" parodie na katastrofické filmy... :))

Tak zas někdy příště...

Autor: Pavla Kolářová | středa 11.3.2020 8:34 | karma článku: 16,09 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 324x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3573x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 333
  • Celková karma 12,24
  • Průměrná čtenost 873x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.