Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Depka, co?

„Tak si představ, Jani, co se mi zase stalo…“ s těmito slovy vtrhne skoro každý den Andrea do dveří a spustí výčet událostí, proti nimž je černá kronika veselé a zábavné čtení. Zkrátka, takový optimistický start do nového dne.

Její kolegyně Jana obvykle nasadí svůj přemýšlivý (tj. velice pochmurný) výraz a tváří se, že pozorně poslouchá. Vydává přitom empatické zvuky jako: Hm. Vážně? No to snad ne! Přitom stačí rychle projet včerejší maily, na nejurgentnější odpovědět, vypít si kafe a mentálně se připravit na to, co ji dnes v práci čeká.

Tak jako tak si Andrea myslí, že její o pár let starší kolegyně Jana je od přírody sobecký, necitlivý cynik, kterému je zatěžko vyslechnout problémy druhých, tedy hlavně ty její. Co ta ví o tom, jaká pekelná muka a děsivé újmy se dějí v jejím osobním životě? Ona, která si žije tu svou pohodičku jako v bavlnce? (Neopomene jí Andrea občas vytknout).

Jana to tedy vidí trochu jinak, její smůla, a v tom je právě ta její ´sobeckost´. Rozhodně nemá v úmyslu den co den nést na svých bedrech všechny bolesti tohoto mizerného a prohnilého světa. Necítí se zodpovědná za to, že venku prší, sněží, praží slunce nebo fouká vítr. Proč by měla dělat něco proti tomu, že všichni (bez výjimky, jak říká Andrea) pražští řidiči jsou hajzlové – ona do práce autem nejezdí, nebo že bezdomovci v tramvaji nelibě zapáchají – nebude jim přece osobně rozdávat dárkové kosmetické balíčky. Na stížnosti, že spoluobčané jiného etnika (jeden jak druhý) si povídají hlučněji než ostatní, pokrčí rameny – no a co já s tím? Politika je svinstvo - to záleží na úhlu pohledu, a že ten či onen je stejně podplacený - co na to říct´? Tak jim to přej.

Aby byl v kanceláři klid, vlk (Andrea) se nažral a koza (ona) to psychicky přežila, naučila se na všechno soustrastně pokyvovat hlavou, mozek má přitom přepnutý na úsporný režim, jinak by jí z toho za chvíli puknula hlava. Když zazní vysvobozující poslední věta: „no není to hrozný?“, čeká se na její repliku: Samozřejmě že je to hrozný poslouchat hned takhle po ránu příval negativních zpráv, to tam nemáš vůbec nic pozitivního, aby měl člověk alespoň trochu radost ze života?

Tohle samozřejmě nahlas neřekne, to by si pěkně naběhnula. Díky, nejsem masochista, pomyslí si. A hlavně si musí dát pozor, aby debata náhodou nesklouzla k tomu, že ona sama prožila docela příjemný víkend. To by jí Andrea nedarovala!

O polední pauze, když si chce člověk trochu odpočinout, je pro změnu na programu nekonečný seriál na téma „A víš, co dneska udělal ten můj de….?“ Nevím, povídej, už jsem celá napjatá, už se nemohu dočkat, až zase uslyším další strhující příběhy z domácího prostředí…. Tak tohle se také nedonese k Andreiným uším, to jen tak Janě běží hlavou.

Kdo z nás nemá někdy ´blbý´ dny? Mudruje si Jana sama pro sebe, když je Andrea z dohledu. Kdo z nás není občas frustrovaný a naštvaný? Nežijeme v ideálním světě, kde je všechno růžové a bezchybné. Ale tohle je fakt už na prášky.

Odpoledne už má Jana zase ten svůj zachmuřený výraz, prostě únava po náročném dni. Nemá na nic náladu, tak zírá do zčernalého monitoru počítače. Nahlédne do svého diáře, čeká jí tam pár nepříjemných položek: úterý - máma – nemocnice, středa – zubař, čtvrtek – zaplatit složenky, pátek – máma…. A pak že si nežije jako bavlnce. Vůbec žádné starosti.

 

„Depka, co?“ Uslyší za zády radostný hlas kolegyně. „To znám, to já bych mohla vyprávět…“

„Ale ne vůbec ne“, přeruší ji Jana s tím nejlíbeznějším úsměvem na tváři, „právě teď se mi chce tančit a zpívat…“

Andrea na ni vytřeští nevěřícně oči. Jde mírně do kolen.

Něco je špatně. Aha, já jsem to asi omylem řekla nahlas, uvědomí si Jana. No co, když už to vypustila z úst… Odchází z kanceláře houpavým krokem s písní na rtech.

 

Tímto asi kolegyni definitivně pokazila celý zbytek dne.

Autor: Pavla Kolářová | pondělí 24.8.2015 8:00 | karma článku: 22,50 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Pavla Kolářová

Lupénková pilka v rukou rozvášněných žen aneb Jak to vidí umělá inteligence

Člověk se nestále učí, neb je to tvor rozumný a příroda ho obdařila inteligencí. Prý... No, dejme tomu, že ano. Jenomže je to také tvor líný a co může, to si usnadní. Vezměte si takový pazourek, zápalky, kolo, splachovací záchod...

22.2.2024 v 15:47 | Karma: 12,24 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Dobrej ročník...

Tak teda zase jsme o rok starší. Nepotrpím si na patetická slova, ani tu nechci bilancovat, jen trochu zalistuji ve svých vzpomínkách. Asi začnu s alkoholem. Totiž ne s jeho konzumací, ale dám k dobru pár poznatků, které jsem...

7.1.2024 v 10:32 | Karma: 17,07 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Když nechcete zapadnout...

Tak nám už více než dva dny chumelí... Pár centimetrů sněhu? Řeknete si, to je toho. Ti z města jsou ňáký zpovykaní. U nás jsme na něco takového dávno zvyklí... No i když v posledních letech je toho bílého nadělení čím dál tím...

3.12.2023 v 15:08 | Karma: 15,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Nemáme koule, zeptejte se příští týden...

V obchodech pomalu a jistě začíná každoroční předvánoční šílenství a mě se zmocňuje každoroční panika. Pokud nemusím, tak v následujících týdnech do žádných větších obchodních center nepáchnu. Zvažuji několik únikových variant,...

12.11.2023 v 11:19 | Karma: 30,80 | Přečteno: 3576x | Diskuse| Ostatní

Pavla Kolářová

Konečně je hnusně...

Víte co? Od tý doby, co tu máme to globální oteplování či co, je počasí celý poblázněný a kdo se v tom má vyznat, jaké je vlastně roční období. V zimě je teplo. Na jaře mrzne. V létě je extrémní sucho nebo prší a prší. No a...

4.11.2023 v 15:04 | Karma: 18,29 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

Střelba na fakultě: Vysvětlujeme chyby policie v souvislostech

21. června 2024

Premium Policie otočila. A poprvé přiznala, že ne vše, co předcházelo střelbě na Filozofické fakultě...

  • Počet článků 333
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 847x
Píšu, tedy jsem. Díky, že to občas někdo čtete. Neberu se příliš vážně, jen tak plkám, vymýšlím si, hraju si se slovy, protože je to pro mne tak trochu droga a tak trochu psychoterapie.