Congratulations, Mr. Redford!

Vážený pane Redforde, musím se Vám k něčemu přiznat: jste moje první dětská láska, tedy samozřejmě kromě Krištůfka Robina z Medvídka Pů a prince z Popelky. Tuším, že zástup Vašich fanynek je delší než fronty na Pražském hradu,...

...ale stejně mi to nedá a musím Vám tady veřejně složit obrovskou poklonu.

 

Tohle jsem si o Vás nagooglila, aby později narození čtenáři měli představu, o čem tady píši:

Robert Redford (* 18. srpna 1936 Santa Monica) je americký herec, filmový režisér, producent, držitel dvou Cen Americké akademie filmových umění a věd Oscar (1980 - Obyčejní lidé, nejlepší režie, 2002 - čestná cena Akademie za celoživotní dílo), podnikatel, model, zastánce životního prostředí a filantrop.

V roce 1981 založil Sundance Institute (podle ranče Sundance v utažských horách, který zakoupil v roce 1963, byl pojmenován podle jeho slavné filmové postavy Sundance Kida) a od té doby se intenzivně věnuje nezávislému filmu.

(zdroj: Wikipedie)

 

Nevím přesně, kdy a kde jsem Vás spatřila poprvé, ale byla to láska na první pohled. Možná že v komedii filmu Bosé nohy v parku, kde jste se (tuším podruhé v kariéře) setkal s herečkou Jane Fondovou. Hrála tam Vaši dost protivnou a věčně nespokojenou novomanželku, která se s Vámi nudila. No to prostě nechápu! Taky jste jí párkrát pěkně sarkasticky setřel - dobře jí tak! Ale když jste se na důkaz své lásky procházel na boso po Central Parku v New Yorku, nutno dodat že uprostřed zimy, tak jsem zjistila, že Vás prostě miluju!

Asi o dvanáct let později ta ženská zkřížila Vaši cestu znovu. Tentokrát jsem už na ni tak nežárlila, protože v roli dotěrné novinářky ve filmu Elektrický jezdec byla fakt ještě protivnější než ta znuděná manželka. To už jsem byla o pár let starší a došlo mi, že v tom kovbojském klobouku a v sedle koně vypadáte prostě tak sexy!

Bohužel jsem neměla možnost sledovat Vaši hvězdnou kariéru v chronologickém pořadí, ale podle toho jak zrovna Československá televize nebo kina zakoupili filmová práva. I tak jste nechal v mém životě nesmazatelnou stopu. Co jsem uronila slz, když Vás zastřelili v bazénu na konci filmu Velký Gatsby (promiň Leonarde, ale panu Redfordovi nesaháš v remaku ani po kotníky). Ve snímcích Butch Cassidy a Sundance Kid  nebo Podraz jsem se nemohla rozhodnout kdo je krásnější, jestli Vy nebo Paul Newman. Nakonec jste to vyhrál na celé čáře opět Vy.

Pak následovala řada filmů z vysoké politiky: Tři dny Kondora kde jste se jako spisovatel špionážních knih nepěkně zapletl do praktik CIA, ale já jsem Vám držela palce, aby Vás nedostali. V příběhu Všichni prezidentovi muži o aféře Watergate jsem se tak trochu ztrácela, tyhle politické hrátky na nejvyšší úrovni mě úplně neberou, ale měla jsem možnost Vás vidět vedle dalšího úžasného muže Dustina Hoffmana (kdyby jen byl trochu větší, tak nevím nevím...).

Při vašem režijním debutu Obyčejní lidé jsem vyplakala hektolitry slz - jímavý příběh jedné ´obyčejné´ americké rodiny mne chytil za srdce. Po právu získal Oskara za nejlepší režii. Další drama Tudy teče řeka , též Váš režijní počin, s mladým Bradem Pittem mne tolik nezasáhlo (Sorry Brade, neber si to osobně).

Jak šel čas, tak jste se z rolí mladých neodolatelných blonďáků s nádhernýma modrýma očima přehrával na svérázné charismatické dobrodruhy (Vzpomínky na Afriku) a tvrdé nepřístupné chlapy (Zaříkávač koní). V nejlepších letech jste si zahrál pár padouchů (např. Kapitán Amerika, První Avenger) nebo nevrlých stárnoucích mrzoutů (Žít po svém). A tak dále a tak dále - a to jsem neviděla zdaleka ani polovinu toho, co jste natočil.

 

Vážený pane Redforde, chtěla bych Vám k Vašemu dnešnímu krásnému jubileu popřát hlavně pevné zdraví a jestli máte ještě nějaký sen, tak ať se Vám podaří ho naplnit. Díky za vše, jste pro mne legenda a nestárnoucí idol. Škoda jen, že si tenhle blog nikdy nepřečtete, ale stejně DĚKUJI.

 

Hudba z filmu Podraz (The Sting), složil Scott Joplin

 

 

Autor: Pavla Kolářová | čtvrtek 18.8.2016 8:54 | karma článku: 21,86 | přečteno: 611x