Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní pojišťovny a život se smrtí v zádech

I já patřím mezi ty, kdo žádají dvojí metr na pojištěnce! Kdy už navrhne někdo z poslanců rozdílné hrazení léků, nebo i zdravotní pojištění pro ty, kdo žijí zdravě a jinou sazbu ceny léků pro feťáky, kuřáky, atd.? Kdy bude rozlišen finančně doplatek na léky životně důležité? Proč nemocní, kteří si nemoc nezavinili, mají platit částky, jako lidé, co svým přejídáním, kouřením či nadměrným pitím alkoholu si svoje zdraví zničili sami? Příběh maminky Dany se smrtelnou nemocí, které se moc rádi přátelé a rodina skládají na léčbu, není výjimkou v České republice. Její nemoc postupně ochromuje dýchací a trávicí systém, údajně tato nemoc mezi 33 a 35 rokem končí bohužel úmrtím, pokud nedojde k transplantaci plic. Daně je 32 let, má dvě krásné děti, a statečně bojuje s cystickou fibrózou.

Znám jí díky naší kamarádce. Dana si vždy platila zdravotní pojištění, a vždycky je jí líto, že musí za svou léčbu platit stejně, jako například paní na vedlejším lůžku, která 30 let kouřila. Některé evropské země již přijaly opatření, že lidé, kteří kouří a nadměrně pijí, si musí platit vyšší zdravotní pojištění. U nás ne. U nás bezdětná starší žena a silná kuřačka platí stejnou léčbu jako maminka dvou dětí, která má vadu zděděnou díky mutaci genu po rodičích. Dana má to štěstí, že má dobré přátele. Příští týden bude organizována akce Miss Face, a modelky se rozhodly dražit šperky, boty a oblečení, aby bylo vybráno co nejvíce peněz. Pojišťovna odmítá uhradit totiž dýchací přístroj domů, aby měla šanci se dožít transplantace plic. V pořadníku již je vysoko. Všichni věříme, že to dopadne dobře.

Zarazilo mě to, že i když pojišťovna hradí transplantaci plic, tak odmítá uhradit náklady na léčbu a dýchací přístroj, aby se pacient měl šanci transplantace dožít! Je to cynismus, nebo opravdu nedostatek peněz? Nelze těmto pacientům hradit vysoké doplatky na léky? Nelze udělat rozdíl mezi vrozenými vadami a mezi lidmi, kteří se svým způsobem života poškodili sami? Zdravotní pojišťovna si staví paláce, sponzoruje sportovní přenosy z Londýna, slavnostně otevírá s panem prezidentem kliniky pro pacienty s pětihvězdičkovými lůžky, což má být zlepšení prostředí léčby!

Prosím, nezapomínejme, že jsou tady lidé, kteří by se rádi léčili i na chodbě staré nemocnice, kdyby věděli, že jim to přidá další rok života!

Minulý týden mě překvapilo, že její zdravotní pojišťovna VZP zaplatila 5 milionů Kč na reklamu a podporu, tedy dost vysokou částku na televizní zábavný pořad s oceňováním sportovců. Tento pořad stál včetně sálu, dopravy hostů, platu moderátorům a odměn umělcům, také včetně ceny vysílacího času celkem 38 milionů Kč! Ano – sport a zdraví patří k sobě. Ale třeba by ty obrovské sumy pomohly i nemocným, kteří sportovat nemůžou. Dana se zadýchá i tím, že posadí syna na nočník. Místo vaření inhaluje, aby vydržela dýchat celou noc. Její přítel Michal, otec dětí, je úžasný muž a o všechno se postará. Ví, že každý den, kdy jsou spolu, je dar. Jako státní zaměstnanec přišel o spoustu výhod a odměn, bojí se, jak děti uživí, až na ně bude sám. Daně se nyní v období inverzí hodně zhoršil stav, nyní v tomto věku již si musí každého čtvrt roku lehnout na dva týdny do nemocnice Motol, kde se snaží jí pomoci. Nemůže na dovolenou, našetřené peníze padnou na pobyt v nemocnici. Musí platit to samé, jako lidé, kteří si svou nemoc přivodili špatným způsobem života. Je to spravedlivé? Je naprosto 100% zjistitelné, kdo má vadu vrozenou a kdo ji má na základě kouření. Každý lékař má k dospozici snímek plic přece. Tam stačí jiné číslo diagnózy a pojišťovna by mohla být lidštější, ne? Dana tuto nespravedlivost vnímá proto, že peníze by mohly být použity pro rodinu jinak. Váží si života mnohem více a je ochotna za to dát cokoli, aby byla s dětmi ještě nějaký ten rok. Přes to, nebo právě proto je to úžasná veselá holka, vděčná za to, že má krásné děti a hodného partnera. Jako otec se o děti umí postarat skvěle!

Její statečnost mě nutí k zamyšlení. My, kdož můžeme kdykoli ven a dýchat i tento zimní vzduch, si toho nedokážeme vážit. Znám spoustu lidí, kteří kouří a můžou skončit s touto nemocí, nebo rakovinou, ale nepřipouští si to. Spoustu lidí může sportovat, ale nedělají to. Dana se nemůže ani proběhnout se svými syny. Je ale láskyplná a šťastná, že i kdyby to dopadlo špatně, tak za ten krátký život měla to štěstí být maminkou. I přes svou nemoc dokáže obohatit svojí láskou k životu spoustu lidí okolo sebe, svoje bývalé spolužáky, přátele, ostatní maminky. Zvládne dojít k lékaři, musí brát spoustu léků, také antibiotik, která jejímu tělu pomáhají 24 hodin denně. Měla hodně přátel mezi léčenými pacienty v Motole, ale bohužel jich už hodně zemřelo. A přesto my i ona věříme, že u ní to bude jinak.

Moc bych si přála, aby zdravotní pojišťovny měly snahu nejen reprezentovat samy sebe, ale i myslet na pacienty, kteří jsou na nich životně závislí. Moc bych si přála, aby kromě VIP karet pacientů vznikly třeba karty pacientů se smrtelnou nemocí, kteří by mohli mít slevy na léky, antivirotika, vitamíny a pobyt v nemocnici. Úcta a hlavně ohled ke všem, kdo trpí rakovinou, nebo fibrózou, by měl být větší. Ti lidé často potřebují léky s vysokými příplatky, antibiotika, antidepresiva, podporu imunity. Někteří se bohužel léčí krátce a neúspěšně. Ale tam, kde je již rozhodnuto, že bude provedena transplantace, tam si přece pacient zaslouží péči pojišťovny! Jediným kódem diagnózy na lékařském předpisu lze zajistit jiný druh financování pacientem v lékárně. Je zájem toto řešit? Někdy si říkám, že pojišťovnám chybí „volby“ – jakoby volební období, kdy musí mít nějaký program, lákadlo pro své voliče a udělat nějaké zlepšení, abychom u nich zůstali! Třeba by smrtelně nemocní měli větší šanci!

I když se zdravotní pojišťovny těmito lidmi nezabývají, tak by si určitě každý přál, aby se to změnilo. Každý zná ze svého okolí, nebo z rodiny někoho, kdo byl odkázaný na léky, nebo musel docházet na stálé doléčování do nemocnice. Ale pojišťovny by to měly řešit, ne rodiny a přátelé! Někdo třeba nemá už rodinu, a v jeho okolí je jen pár přátel.

Dana má to štěstí, že má spoustu přátel nebo známých mezi námi, zdravými lidmi, kterým není lhostejná.  Poděkování patří všem, kdo jí pomohli a rozhodně i těm, kdož nyní nafotili a zařídili výrobu kalendáře, který se prodává na zakoupení jeího nového přístroje domů! Musím vyjádřit úctu a poděkování její zlaté kamarádce Andrejce a jejímu manželovi, kteří jí nyní pomohli s prodejem kalendáře mezi námi ostatními, co bydlíme dál. Jsem ráda, že takové lidi znám a vážim si jich! Dana si to zaslouží. Bude se moct i přes svůj zhoršený stav starat o svoje děti a nebude je muset tak často opouštět do nemocnice. Její kamarádky s ní udělaly rozlučku se svobodou a žasly, jakou měla energii - nabila jí radost ze setkání s tolika kamarádkami. I přes tuto nemoc je přece krásný důvod k oslavě! Ano, Dana Kretíková se vdává! Těší se na sobotní svatbu, tak jí všichni držíme palce, aby den svatební byl opravdu dnem, kdy se vše zlomí k lepšímu a změní! A tentokrát to není klišé…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | úterý 20.11.2012 5:31 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik