Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákon již nezná "hanobení prezidenta" - máme demokracii

Většina blogerů se po amnestii pustila do prezidenta Klause. Nyní někteří do Zemana. A mnoho z nich nyní nadává, že se někdo pouští do Zemana coby prezidenta, nebo naopak do Schwarzenberga, coby člena vlády. Údajně u pana Zemana je tento projev znevažování nového prezidenta a kampaně proti němu hraničí se zákonem. Prosím, s jakým zákonem? Za komunistické éry byl paragraf 102 a 103 důvodem k uvěznění disidentů a osob nahlas smýšlejících kriticky vůči prezidentovi či nejvyšším státním orgánům. Je dávno po revoluci.

Pojďmě se podívat objektivně. Prezidenta Klause lze kritizovat, ale prezidenta Zemana ne? V případě výhry Karla Schwarzenberga by skoro ten samý počet lidí nadával zase obráceně, pan Zeman dostal 2 717 405 hlasů a pan Schwarzenberg 2 241 171, z celkového počtu osob v republice kolem 10,5 milionů. Obrovský podíl národa, jak všichni víme, nadával na oba kandidáty a nešli volit, protože nechtějí ani jednoho z nich. Od těch to budoucí prezident také docela schytává, ale musím přznat, že tato skupina je neměnná - nadávali by v obou případech výsledku voleb.

Za totality se hanobení republiky (§ 102) dopustil ten, kdo veřejně hanobil republiku nebo nejvyšší státní orgány,  za to mohl být odsouzen  až na dva roky. Stejný trest mohl postihnout toho, kdo snižoval vážnost presidenta republiky nebo kdo veřejně hanobil jiného čelního představitele republiky pro výkon jeho pravomoci nebo "vůbec pro jeho činnost v životě politickém" (§ 103). Z trestného činu hanobení republiky bylo nejprve od 19. května 1994 vypuštěno hanobení státních orgánů (takže nic nehrozím těm, co nadávají na Karla Sschwarzenebrga) a od 1. ledna 1998 byl tento trestný čin zrušen definitivně (takže nic nehrozí ani těm, co neuznávají Miloše Zemana). Všimněte si prosím zajímavost, že bylo na zákon zapomenuto a byl zrušen až 9 let po sametové revoluci. Celou dobu nikdo nenadával na prezidenta, že zákon upadl v zapomnění?

No ale vraťme se k dnešku - zcela objektivně musím říci, že projev názorů na pana Zemana není trestný před jeho nástupem do funkce, ale kritický názor nebude trestný ani po jeho inauguraci. Abych byla opravdu objektivní - stejně tak není samozřejmě trestný ani názor na ministra zahraničí  Schwarzenberga - coby člena nejvyšších státních orgánů.

Zkusme tedy zklidnit atmosféru nadávání na jednoho či druhého. Štvavé články nechme stranou - je po volbách, je po kampani a každý má právo na názor, není třeba jej lynčovat. Mělo by se řešit opravdu nebezpečné společenské zlo! Mnohem více než stránky, které vyjadřují nepřijetí Zemana coby prezidenta, mě zneklidňují webové profily nabádající k zabíjení autistických kojenců či batolat, nebo web nabádající k vytěsnění vozíčkářů mimo města, aby se na ně zdraví lidé nemuseli koukat! To mě děsí mnohem více než to, že půlka národa nechce Zemana jako prezidenta. 

Lidé jsou zbytečně ve stresu. Jak říká moudrá tetička - zima je pro lidi už tak sama o sobě náročným obdobím, je mráz a šero i ve dne, brzy tma a ještě do toho ti politici vyhlásí volby, které každého stresují...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 28.1.2013 14:07 | karma článku: 15,91 | přečteno: 1837x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik