Zachová se prezident uctivě k Pražskému hradu?

Dneska píši názor z pohledu milovníka památek a také trochu s nadsázkou. Nezávisle na tom, kdo by z původních devíti kandidátů vyhrál volby, je platný zákaz kouření v celém areálu Pražského hradu. Proto mě překvapilo, když vítěz voleb Miloš Zeman - silný kuřák - prohlásil ve svém rozhovoru na ČT, že by chtěl na Hradě i bydlet, ne pouze pracovat. Tak nám bude udit Pražský hrad 24 hodin, ne jenom v pracovní době... Ctím jeho rozhodnutí se tam přestěhovat, jako prezident republiky na to bude mít právo. Ale doufejme, že jako hlava státu bude respektovat hodnotu této památky, která vydržela od 14. století spoustu představitelů země a je zápsána v seznamu světových památek UNESCO. Já rozhodně nechci tvrdit, že by měl prezident přestat kouřit, to je opravdu každého osobní věc - ale doufejme, že to omezí alespoň v prostorách s nenávratnou historickou hodnotou. Proto mě překvapilo, když mluvčí Radim Ochvat prohlásil: "Budoucího prezidenta republiky v kouření jistě nikdo omezovat nebude."

Sami kuřáci vědí, že všude na návštěvách českých hradů, zámků a historických výstav jsou návštěvníci upozorňováni, že cigaretový kouř vážně poškozuje umělecké exponáty, sochy, nábytek i malby na zdech mající historickou hodnotu, nemluvě o pachu a ničení struktury záclon, závěsů i čalounění.

Jenže Pražský hrad je plný závěsů, starožitných předmětů, čalouněného nábytku, významných obrazů a gobelínů. Klaus se netají tím, že kouřit na Hradě se za něj rozhodně nesmělo. Musím uznat, že alespoň v tomto s ním souhlasím. Jediný, kdo si výjimečně směl zapálit, byl herec Jiří Bartoška - a pouze v pracovně prezidenta. Ve své pracovně kouřil i Václav Havel. Díky svému nalomenému zdraví kouřil méně, než pan Zeman. Havel kouřil původně ve více místnostech Hradu, ale postupným zaváděním zákazů v renovovaných místnostech Pražského hradu, už jen ve své pracovně. Tu si vybavil svými předměty a dokonce i vlastním nábytkem (autorem byl Bořek Šípek). Po ukončení funkce prezidenta si Václav Havel zařízení odvezl do své nové kanceláře mimo Pražský hrad.

Níže přikládám hradní fotografie čtyř nejvzácnějších místností, využívaných k jednání, k osobním schůzkám či k mezinárodním setkáním. Vzhledem k intenzitě, s jakou pan Zeman kouří, mě s nadsázkou napadá otázka, jak asi bude pracovní zátěž zvládat bez cigarety, právě v místnostech s vysokou historickou hodnotou. V úterý se zmínil předseda vlády Nečas, že Zeman každou chvíli kouřil při jejich 3 hodinovém jednání. Nečas rád přehání, jak víme všichni - ale i kdyby si Zeman zapálil jen jednou či dvakrát za schůzku, tak to rozhodně znamená, že nevydrží bez cigarety ani ty 3 hodiny. Asi všichni už jsme se setkali s tím, že ve firmách, kde se nesmí kouřit, byly vytvořeny kuřácké místnosti pro ty, kdo nevydrží pracovní dobu bez cigarety. V nemocnicích a školách se musí dokonce úplně mimo budovu. Vedení firem těmto lidem vyšlo vstříc, aby byli v pohodě a mohli dělat svou práci bez abstinenčního neklidu. Je to lidský faktor, který nezávisí na povolání, ale na síle zlozvyku.

Držím palce, ať to pan Zeman zvládne, už kvůli tomu, že na tuzemských i zahraničních návštěvách se rozhodně často dostane do nekuřáckého prostředí nebo do budov s vysokým stupněm zabezpečení, které jsou často striktně nekuřácké. V letadle se také nesmí kouřit. Co se týká auta, znám i lidi, co v autě kouří - to je každého osobní věc, i když to musí bejt pravá udírna - v tak malém prostoru. 

Ze Zemanova nového "zaměstnání" uvádím nejhezčí salony Pražského hradu. Jako první je zde Habsburský sál, určený ke schůzkám, zejména mezinárodním. Zdi nechala vyzdobit Marie Terezie. Lustr, vázy i nábytek mají vysokou historickou hodnotu:

Zrcadlový salon s drahou pozlacenou výzdobou, určený k jednání většího počtu osob, sloužící i jako jídelna pro hosty (v jídelnách se nesmí kouřit, jak známo - snad to bude platit i zde) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Původní hubední salon s bruselskými gobelíny ze 17. století a s rokokovými kamny, sloužící k jednání menšího počtu osob, nebo schůzek párů.   

 

Brožíkův salon ke schůzkám - se vzácnými obrazy Václava Brožíka (Poselství krále Ladislava Pohrobka k francouzskému dvoru, Volba Jiříka z Poděbrad za českého krále a Založení pražské univerzity Karlem IV.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako každý český občan ctím náš hrad číslo jedna a pevně věřím, že zlozvyk nebude silnější, než úcta k památce, která byla po staletí sídlem našich králů, císařů a prezidentů. Ze dvou závěrečných kandidátů na prezidenta jsou kuřáci oba a tudíž pro náš Hrad - z hlediska začouzení - vyjde výsledek voleb nastejno. I když po pravdě řečeno, Miloš Zeman kouří mnohem více, než Karel Schwarzenberg.

Pražský hrad je "přidělen" Miloši Zemanovi na 5 let, tak snad pro zachování památak pro jeho nástupce nebude kouřit všude, kde se mu zachce. A doufejme, že zaměstnanec kanceláře prezidenta pan Radim Ochvat má rád i sídlo prezidenta, a nejen nového pána. Je mi líto, když prohlašuje, že nebude nikdo prezidenta omezovat. Zní mi to příliš úslužně. Od sebevědomého člověka, který je už pár let na Pražském hradě, bych očekávala, že se našeho Hradu alespoň zastane - čekala bych například velmi uctivé prohlášení, že pana Zemana seznámí s prostory areálu a prezident se sám bude moci rozhodnout podle výskytu i vzácnosti památek a následného uvážení.

Byla by škoda, kdyby se nám z Pražského hradu stala cigaretami páchnoucí památka druhé kategorie, s uzeným čalouněním a zašedlými obrazy. Doposud ho všichni prezidenti a jejich zaměstnanci zachovali v krásném stavu. Držme palce Pražskému hradu i Miloši Zemanovi. V každém případě to celé neberte zas tak vážně - chtěla jsem se prostě zastat Pražského hradu, když to jeho mluvčí neudělal...

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 6.2.2013 7:30 | karma článku: 18,02 | přečteno: 887x