Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úřad ombudsmana má mít důvěru lidí a ne budit pochybnosti o právu

Pan ombudsman zvažuje odchod z důvodu nesouhlasu s osobami, které jsou navrhovány jako jeho zástupci. Nechce spolupracovat s JUDr. Veseckou či s panem doktorem Křečkem. Tak si říkám, komu vadí, že mu jsou vnucováni na úřad dvě možnosti a obě absurdní? Kdo ho chce mít pod kontrolou? Nebo je to jen odplata za jeho názor na špatně zvolené body amnestie?

Až do této doby, osoba ombudsmana a zástupce ombudsmana – oba jsou pro mě symbolem pomoci lidem, čestnosti, nestrannosti a musím říci, že vždy tam byli zatím dosazení lidé s minulostí, kde nelze nic vytknout. Lidé, kteří se věnovali právu či pomoci lidem a bylo o nich známo, že opravdový zájem o člověka jako takového je prioritou. Nynější ombudsman JUDr. Varvařovský i jeho zástupkyně RNDr. Seitlová po dobu své působnosti, ani ve své předchozí profesi neměli jediný skandál či podezření. Výčet vyřešených případů pomoci, který je veřejný, dokládá jejich práci pro občany. Navíc mají oba velice solidní profil bez zatížení minulostí. Proto mě velice překvapilo, když do tohoto úřadu jsou jako zástupci ombudsmana navrženi dva lidé, kteří mají minulost rozporuplnou, s podezřením na trestné činy. Byli navrženi JUDr. Křeček z ČSSD a JUDr. Vesecká.

U pana Křečka jsem pohoršena rozhodně proto, že koncem devadesátých let jej negativně proslavila zejména aféra, při které se řešilo, že neoprávněně používá titul JUDr. Po odhalení slíbil, že si titul dodělá a slib splnil. Tento titul však získal pan Křeček až složením rigorózní zkoušky na Právnické fakultě UK v roce 2005. Přitom jej používal už v devadesátých letech při své praxi a politické činnosti a také, když byl místopředsedou ústavněprávního výboru, tím byl již od roku 2002! Tento člověk rozhodně nemá na úřadě ombudsmana co dělat. Že mu jsou bližší peníze více než náš stát dokazuje, že pracoval na straně Diag Human v kauze proti našemu státu. Nemluvě o jeho členství v politické straně. Ombudsman i jeho zástupce by měli být nestranní.

Další z navrhovaných, paní Renata Vesecká, je přijímána veřejností i odborníky velmi rozporuplně. Kvůli nejasnostem kolem své práce byla odvolána již před dvěma lety z funkce nejvyšší státní zástupkyně. Sám ombudsman Otakar Motejl se k ní vyjádřil  „Kdybych měl něco navrhnout, tak bych navrhl paní doktorce Vesecké, aby odešla“. Sám člověk, který byl 10 let ombudsmanem, by si rozhodně tuto osobu ve svém úřadu nepřál. Připomeňme si zejména obvinění z nezákonného ovlivňování kauzy pana Čunka. Její další kauzy kolem vyšetřování a ovlivňování vedly k výzvám z dalších úřadů, přesněji Unie státních zástupců ji vyzvala, aby zvážila setrvání ve funkci. Následně i Soudcovská unie. To bylo poslední kapkou, než byla odvolána vládou. Její nynější funkce je také ukončena, z té odchází údajně sama, končí v dubnu. Otázkou je, zda právě kvůli tomu je navrhována do funkce zástupkyně ombudsmana. Mě se nabízí dvě varianty. Buď je zde snaha ji ukázat jako věrohodnou právničku, aby měla větší šance získat solidní právní pozici (i kdekoli jinde) a nebo je to provokace. Sama paní Vesecká uvedla: „Jestli pan prezident mínil mou nominaci jako provokaci, to opravdu nevím“.  Tak mě napadá ještě třetí možnost. Že by to byl žert?

Sám pan ombudsman se netají tím, že v případě, že by mu byl dosazen jeden z těchto zástupců, tak by zvažoval odchod ze své funkce! Což chápu. On sám určitě ví, s kým má tu čest…

 Na tomto úřadě by měla být osoba, které budou lidé bez výhrad důvěřovat! Ombudsman a jeho zástupce mají na starost žádosti od občanů v situacích:

1) když nesouhlasíte s rozhodnutím nebo postupem úřadu

2) když je úřad nečinný – tj. nevydal rozhodnutí ve stanovené lhůtě, nezahájil řízení, nereaguje na vaše řádné stížnosti, apod.

3) když si myslíte, že jste měl být účastníkem řízení, ale nepřizvali vás k němu

4) když se domníváte, že se úřad nebo úředník k vám chová arogantně nebo nevhodně

Nynější zástupkyně ombudsmana paní  Seitlová je osobou velice milou, důvěryhodnou a budící důvěru lidí. Uvědomuji si, že by tam měla být osoba podobná, vždyť se na úřad ombudsmana obrací lidé v neřešitelných či zoufalých situacích. Měla by tam být osoba nezištná a ochotná s lidmi jednat a přijímat žádosti otevřeně. 

Tak nevím, zda se můžeme jako občané obrátit na Úřad ombudsmana, když máme vážné námitky právě proti navrhovaným zástupcům tohoto úřadu? Doufejme, že to nebude potřeba. Tak mě napadá čtvrtá možnost, proč je navrhována paní Vesecká. Někdo má asi pocit, že je stížností moc a tímto by se rapidně jejich počet snížil. Souhlasím s tím, co řekla nedávno nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová (oblíbená a uznávaná zejména proto, že beze strachu a předsudků dostala za mříže pana Ratha a další podvodníky). Cituji její názor: "Česká společnost je nemocná. Lidé přestali věřit v nápravu věcí veřejných jinak než přes trestní právo a to je zlé".  

 

 

 

_________________________________________________

Pro úplnost pod čarou připomínám, které všechny úřady či instituce jsou pod působností ochránce a kde může občanům ČR či cizincům pomoci ombudsman a jeho zástupce:  ministerstva, obecní a krajské úřady, Česká správa sociálního zabezpečení, sociální odbory místních úřadů, orgány sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), stavební úřady, odbory životního prostředí, hygienické stanice, památkové úřady, katastrální úřady, matriční úřady, úřady práce, zdravotní pojišťovny, cizinecká policie, celní úřady, soudy (jen v případech průtahů v řízení, nevhodném chování soudců apod., nikoli v rozhodování soudů), Policie ČR (nikoli v trestním řízení), Vězeňská služba ČR, Česká obchodní inspekce, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, orgán státní správy soudu (předseda nebo místopředseda soudu) a všechna zařízení, kde se vykonává ochranná nebo ústavní výchova.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 9.1.2013 22:50 | karma článku: 13,63 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik