Světové osobnosti platí dar k uctění Havla, Češi uboze rýpou

Závist nebo nenávist? Musím reagovat na nenávistné a nechápavé poznámky lidí, kterým vadí dar od Amnesty International a západních umělců, určený k uctění bývalého prezidenta Václava Havla. Vedle organizací a spousty nadšených lidí je zde i skupina, která má potřebu zlo vypsat ze sebe, i když se jich zrovna akce ani finančně, ani společensky netýká.  Proč se o to zajímáte, když to neplatíte a neměli jste ho ani rádi? Vše jen proto, že se slavné osobnosti složily částkou 1,5 milionu Kč na umělecké dílo k jeho uctění? Nezáviďte, prosím! To je jedna z nejhorších českých povah. A také pocit, že nikdo jiný nemá pravdu. Pocit, že pokud někoho nemám rád, tak ho nemůže mít rád nikdo! Tato skupina lidí je věčně nespokojená s ohlasy okolí, nebo s oblibou někoho v okolí, koho oni nesnesou. Jsou to občané stále jakoby na trní, a tím pádem spíše k politování... Na rovinu - pokud by se částka 1,5 milionů platila ze státní kasy, nadávali by, že? Ale pokud to platí západní kulturní představitelé, nadávájí také! Tato česká ubohost je už pro smích...

Obraz - autor Petr Sís

Dar inicioval Bill Shipsey - zakladatel organizace Art for Amnesty International. Gobelín dle předlohy obrazu českého malíře je vytvářen na zakázku v jedné z nejlepších uměleckých dílen na jihu Francie. Účet platili slavní umělci ze svých kapes. Takže na co vážení nadáváte? Že se tito umělci nepřátelí s vámi a nesdílí váš názor na pana Havla? Nebo že nemají právo si utratit svoje peníze za co chtějí? Co je vám do toho, když jste Havla neměli rádi? Pokud jste k němu od začátku přistupovali s odmítavým postojem, tak za celou dobu jeho prezidentování jste nemohli pochopit jeho morální sílu. Nemohli jste přijmout jeho lásku jako vzkaz všem lidem. Tak se nestarejte o nás ostatní, kteří jsme to pochopili a o umělce, kteří se s ním přátelili! Oni ho měli rádi, respektovali ho jako významnou osobu odporu proti komunismu, osobu vězněnou a hlídanou i v soukromí, byla to pro celý svět nejdůležitější osobnost symbolizující sametovou revoluci - a váš rozdílný výklad je opravdu nezajímá! Oni si nemyslí to, co vy, chápete? Hodně lidí v ČR i v zahraničí ho mělo rádo, byl to symbol konce komunismu a prezident, který nás zviditelnil, změnil tady hodně věcí morálně i skutkově k lepšímu, dokud to nepřevzali po něm páni ekonomové a chamtivci!  Hodně z těch, co nadávají, ani komunismus nezažili v plném rozumu, jaksi... My, co jsme byli již za revoluce plnoletí, my pamatujeme i to předtím! Pamatujeme tu rudou tíseň v kultuře, ve školství i v běžném životě.

Lidé by si měli uvědomit, že pokud se rozhodnou takové osobnosti jako Sting, Bono, The Edge, Petr Gabriel a vdova po Johnu Lennonovi paní Yoko Ono, věnovat k uctění památky slavný modrobílý obraz Poslední audinece, dokonce v gobelínovém provedení, tak bychom měli být pyšní, že na našem letišti něco takového bude. Koneckonců, letiště je po Václavu Havlovi nazvané a dílo, které ho tolik připomíná, se tam doslova hodí. Proč tolik zlých připomínek od Čechů na gobelín Petra Síse s názvem Poslední audience? Modrobílé dílo, věnované pražskému letišti Václava Havla nešlo ani ze státní kasy, ani z peněz žádné české organizace. A přesto je tento obraz a podle něj inspirovaný i gobelín 5 x 4.25 metrů, spoustě lidem trnem v oku.

Takže vážení odpůrci - nemáte dost svých starostí? Asi máte, ale sami se sebou. Už vidím, jak následné rýpání a kritika i u tohoto článku bude toho opět důkazem, že se nedokážete smířit s tím, že Havel byl mezi lidmi oblíben. A rozhodně i mezi těmi, kteří tady žijí, ne jen těmi, kteří ho znali v zahraniční. Vaší rýpavé nespokojené morálce by se rozhodně vysmáli, tak prosím nedělejte ze sebe "potrefenou husu", nehodí se to zrovna u věci, kterou jste nefinancovali, ani na ni nebudete muset koukat.

Když to vezmu z hlediska estetického, modrobílé dílo je velice vkusné právě do prostor letiště a téma dané jakoby posledním vzletem duše nad Prahou, je zároveň pietní. Jedná se o nádherný nápad českého umělce a je tak trošku ostudou, že něco takového nenapadlo financovat české organizace. Ale buďmě vděční i za tento dárek a nebuďmě těmi, kteří svojí zahořklostí vůči zesnulé osobě zbytečně dáváme znát, jak jednoduché je uvažování některých lidí. Jak je někdo řízen nenávistí, takže si ani nemůže říci: ten obraz je vlastně hezký! Bude odhalen v prosinci na Den lidských práv. Kdo chce, rád se na něj přijede podívat a kdo nechce, tak OPRAVDU nemusí.

Odpůrci pravdy a lásky, nechce si svou zlobu a lež, prosím. Zapomeňte prosím alespoň jednou na čecháčkovskou starostlivost či dokonce závist, že někdo daroval letišti obraz za 1,5 milionu a nestarejte se tedy, komu ho kdo věnoval. Vás se to totiž netýká!

A my, kdo máme z tohoto počinu slavných lidí upřímnou radost a památku pana prezidenta Václava Havla ctíme, tak nám ji dopřejte. Děkujeme!

 

PS: Václav Havel byl vězněn za svoje názory, ale uvědomte si, že díky revoluci, takže i díky němu vy vězněni za svoje názory nebudete. A i když na něj nadáváte, on by vám přikývl, že máte právo na svůj názor a pousmál se... Dokázal naslouchat jak přátelům, tak protivníkům. Když už je článek kromě rýpavosti Čechů i o Václavu Havlovi, ctím tedy jeho pravidlo a v diskuzi ráda vítám i mínusy a záporné názory - a budu se snažit na ně odpovědět na oplátku svůj pohled na věc. Za karmu a hlasy dané článku všem mockrát děkuji :-)

Autor: Pavla Brychtová | středa 21.11.2012 1:01 | karma článku: 19,43 | přečteno: 1264x