Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Domnívat se, že "komunismus" padl zásluhou Havla a Charty je absolutně pomýlené. Podle mého názoru hodně chartistů, bývalých komunistů, by asi bylo bývalo vyvinulo značné úsilí proti "Listopadu". Samozřejmě, je tehdy, pokud by věděli k jakým koncům pro jejich ideologii povede.

2 3
možnosti
PB

Vy jste spal, když se to dělo? Havel je symbol dění a ne že by to přímo díky němu padlo. Komunismus padl samozřejmě postupně sám svojí nemožností a postupnou převadou lidí, co chtěli demokracii - a 17. listopad byl pouze poslední kapkou, když režim poslal policii poroti studentům a vlastnim lidem. Ale již několik měsíců přetím byly rozehnány menší demonstrace - jistě pamatujete tzv. Jakešovy lázně - když na Můstku byli demonstranti rozehnáni vodními děly, atd. Havel a Charta byli symbolem boje proti režimu, a vznikem Občanského fóra bylo dáno, ze které strany vzejde prezident!

3 1
možnosti
MM

Souhlas s autorkou R^ a karma

Negativni reakce na prispevek ruznych znamych osobnosti na dar a jeho rychlou realizaci a instalaci jsou typicky cechackovskym ukazem. Uboha mala cechackovska upsoukanost a zavist v akci.Rv

Ziji v zahranici a kdyz sem Havel v puli devadesatych let prijel na navstevu, nejenze byl on sam vitan se znacnym respektem, ale pres jeho osobu se respekt prenesl na stat a narod, ktere reprezentoval. V mediich se objevilo hodne pozitivnich reakci a informaci o CR.

Male omezene cechackovske dusicky nemaji zadne poneti, jake pozitivni vysledky pro CR (podporu investicim, obchodu a rozvoji turistickeho ruchu, zisk pro statni kasu) pomohl Havel pro stat ziskat v zahranici. Protoze si ovcane v nejakych Horni Dolnich Havla neceni, domnivaji se, ze to plati pro cely svet.

3 3
možnosti
Foto

Miluju chytráky, co z poza humna házejí na Čechy špínu. Vážený, mně je celkem v poslední době jedno, čím Havel oblbnul hlavy lidem v zahraničí, mě zajímá, čím vším se projevil tady u nás doma. Vy možná víte o reakcích zahraničí na jeho návštěvy, ale to je o Havlovi asi tak vše. P.S. také nosíte tričko  s nápisem -,,stydím se za to, že jsem Čech!"...?

1 4
možnosti
PB

Vidím, že hodně lidí zná jména pouze jako hudebníky. Oni díky svému známému jménu mají možnost se dostat ke hlavám států a organizací, takže organizují významnou pomoc: 

Bono: Novinář, hudebník, textař. Vyjma aktivit spojených s chodem skupiny se věnuje charitativní činnosti, zejména týkající se Afriky a nejchudších zemí světa. Při svých setkáních s vrcholovými politiky světových velmocí napomáhá na oddlužení nejchudších zemí, bojuje proti nemocem a jiné. V roce 2006 byl za svoje zásluhy v charitativní činnosti a hudbě povýšen britskou královnou do rytířského stavu.

Sting: hudebník a herec, první sponzor výzkumu nezničitelných míčů pro Africké děti, které podpořil částkou 300 000 USD. Tento slavný projekt s míči trvanlivými 20 let, dostal název „One World Football“ po jedné z písní, kterou Sting nazpíval v osmdesátých letech. Podporuje myšlenku, že i chudé děti mají právo na kvalitní hračky.

2 2
možnosti
PB

pokračování:

Peter Gabriel: hudebník, textař, filantrop, 62 let - významná charita a aktivity, přesahující hudební svět, finanční podpora organizace Amnesty International. Zakladatel kamerového systému nadace Witness, která dodává videokamery lidem mapujícím v různých problémových oblastech dodržování lidských práv. Díky těmto kamerám bylo například odhaleno hrozné zacházení s pacienty psychiatrických léčeben.

Yoko Ono - pokračovatelka myšlenek zesnulého manžela Johna Lennona, uděluje mírové ceny a finanční částky rodinám osob vězněných za své názory, bojuje za jejich propuštění, financuje projekty spojené se svobodou slova a názorů.

2 2
možnosti
ZK

Z51d21e96n25a 18K72o97č52í

21. 11. 2012 19:30

Nechte maličkým jejich radosti. Ony "osobnosti", ať si uctívají, koho uznají za vhodného.

Ještě není správný čas na vyjevení pravdy o takových "velikánech", jakým byl VH. ;-(!!

5 3
možnosti
PB

Ajajaaaaaj - asi jste nečetla učebnice dějepisu ?  Nebo neměla možnost procvičit s dítkem maturitní otázky? Od revoluce je 23 let ;-)

2 2
možnosti
MK

Co je to světová osobnost? To je ta, po které, když zemře ani pes nešťekne?

1 3
možnosti
PB

Tak tohle je dost za hranicí vkusu - přece i když zemře neznámý člověk ze Zapadlé Lhoty, tak někomu chybí...

2 2
možnosti
PO

Za své názory vězněni dnes být můžeme.

2 0
možnosti
PB
PB

Děkuji všem za názory, kladné i záporné :-) Jako demokrat uznávám obojí. O tom jsou blogy, tisk i média. Po revoluci si můžeme opravdu každej říkat svůj názor :-)

2 3
možnosti
PP

P92e29t13r 27P85r28o39u62z63a

21. 11. 2012 11:52

Brzy, jazyk, nazývat se, letiště Václava Havla...

3 1
možnosti
Foto

Hmm, přečetl jsem to přesně sem -,,osobnosti jako Sting, Bono, The Edge, Petr Gabriel a vdova po Johnu Lennonovi paní Yoko Ono", abych se ujistil, že dál to číst nemá smysl...

2 3
možnosti
PB

Nesmíte je brát jen jako umělce ale hlavně jako hlavy mezinárodních organizací za boj o lepší svět :-) Pak se člověk umí povznést i nad tu jejich hudbu :-)

2 5
možnosti
Foto

Ono to tení tak jednoznačné, jak říkáte a to prostě proto, že Václav Havel nebyl žádný Mirek Dušín z dětských románů, ale postava z masa a krve, která měla své kladné i záporné stránky a své kladné i záporné postoje.

A jediným, kdo toto může jakž takž spravedlivě rozsoudit, je čas. Ale protože partička příživníků na Havlově jméně vycítila, že nejlepší je kout železo žhavé jeho úmrtím a pohřbem, došlo, víceméně pod nátlakem této skupinky k unáhlenému přejmenování letiště, které (to přejmenování) nemělo ani náhodou většinovou podporu obyvatelstva.

Nelze se pak divit, že se lidé čertí, že cirkus pokračuje nějakým tépichem. Předpokládám, že dalším krokem bude nějaká oslavná óda na Havla z pera světových umělců, která se na Ruzyňském letišti bude co hodinu pouštět z reproduktorů zkoprnělým cestujícím.

Přistál jsem na letišti v Heraklionu, tam byl nápis "Letiště Nikos Kazantsakise" a tím také veškeré pocty tomuto spisovateli, ve světě stokrát populárnějšímu než Havel také končily.

3 2
možnosti
PB

Jakože tam neměli ani ten tépich? No asi Nikose Kazantsakise nechtěli umělci uctít. Nic si z toho nedělejte!

1 3
možnosti