Půlnoční Praha - fotoblog

Dnešní blog je obrázkový - pohodová noční atmosféra Prahy. Zimní focení má velkou výhodu - zatímco v létě je centrum plné lidí celou noc, tak v zimě je naopak noční Praha prázdnější - to se dají vyfotit i prázdná náměstí, pouze ojedinělé skupinky turistů, nebo taxi.

Hradčany - leden 2013Pavla Brychtová

Na zimní Praze je výhoda, že se dá fotit v klidu, protože se centrum nehemží zlodějíčky (okolí Národní), prodejci drog (na Můstku u průchodu) a dotěrnými nabízeči lístků (ti jsou všude a považují za cizince každého, kdo něco fotí). Kdo zná pražské centrum v létě, tak ví, o čem mluvím. Noční Praha má navíc své kouzlo díky nostalgickým barvám, které se odrážejí od plynových lamp.

 

Střední část Václavského náměstí a oblíbené staré tramvaje, předělané na kavárnu. Pohled od středu náměstí k Národnímu muzeu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled od stanice metra Můstek na Jindřišskou věž (výstup metra uprostřed Václaváku) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Národní muzeum:

 

 

 

 

Vedle muzea je Státní opera - Smetanovo divadlo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Známý šestipatrový Baťa na spodní části Václaváku a jeho červené závěsy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kostel sv. Havla mezi Můstkem a Staroměstským náměstím:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A od Havelského náměstí můžete "myší dírou" - Melantrichovou ulicí - projít rovnou k Orloji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled z Malého náměstí na Staroměstské náměstí:

A pak už je to kousek Karlovou ulicí ke Karlovu mostu, který začíná Staroměstskou věží (foceno z mostu směrem ke Klementinu):

 

 

Samozřejmě nesmím ve svém fotoblogu zapomenout na nejvíce fotografovaný objekt v Praze - Hradčany (na této fotce je bohužel zbloudilá osoba, ale jako jediná vyšla s ostrými paprsky světla lampy):

 

A na druhé straně Karlova mostu, kousek od schodů na Kampu, se s vámi loučí můj oblíbený Bruncvík, zde je vidět s Národním divadlem na pozadí:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dle legendy získal právě kníže Bruncvík českému království do znaku lva, který naší zemi zůstal doposud. Do dob jeho otce mělo české království ve znaku pouze orlici. Bruncvík měl kouzelný meč, díky kterému porazil prý bájné obludy i nepřátele, byl statečný jako lev. Staré báje tvrdí, že Bruncvík zachránil život vzácnému lvu a díky tomu ho dostal pro Čechy do znaku. Ať už máme lva díky vděku zvířete, nebo díky lví statečnossti Bruncvíka, jeho meč nebyl nikdy nalezen. Některé legendy tvrdí, že je jeho meč zazděn v mostním pilíři, ale existuje i domněnka, že jej mají u sebe Blaničtí rytíři, kteří se zde mají ukázat, až bude zemi nejhůř. No - tak uvidíme...

 

Děkuji všem, kteří vydrželi až do konce.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | úterý 5.2.2013 1:39 | karma článku: 15,34 | přečteno: 506x