Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Palas kritizoval Ratha, teď je sám vyšetřován protikorupční policií

Pan senátor Palas uvedl v červnu 2012 pro Parlamentní listy: "Myslím, že David Rath si zaslouží odsouzení nejen ČSSD, ale i celé naší společnosti" - ale sám by měl vysvětlovat, kde vzal peníze na pozemek 5000 metrů čtverečních v lukrativní oblasti Jeseníků a kde se objevilo zejména 20 milionů na stavbu penziónu (podle něj se jedná o dvojdomek - ale posuťe sami, foto přikládám níže). Vedle naspořených peněz na stavbu a pozemek v lukrativní oblasti Jeseníků vlastní pan Palas ještě luxusní dům s bazénem a dvěma garážemi v Krnově. Hejtman Palas že by záviděl hejtmanovi Rathovi větší úplatky, když mluvil o ostudě v ČSSD?Nesnáším  pokrytectví, jako většina lidí. Proto mi vadí pokrytectví a lži zejména u politiků, kteří žijí ze státních peněz a ještě je jim to málo! Jejich zneužívání funkcí i doby protkané korupcí je do očí bijící. Je to výsměch slušným lidem.

Pan senátor Palas vždy zřejmě věděl, kde se rozdávají peníze. Nebylo mu ani 30 let, když vstoupil na radu svého otce do KSČ, vystudoval VUML a rázem se z agronoma stal náměstek. V 90. letech byl poslancem za KSČM, ale v listopadu 1995 přešel do klubu ČSSD. Opět věděl, kde mu bude nejlépe. Stal se poslancem a poté ministrem zemědělství. Tenkrát se ozval jeho bývalý učitel Klenor a psal přímo panu Grossovi. Cituji pana učitele, jak uvedl pro CS magazín před dvěma lety: „Velmi jsem tehdy zuřil,“ říká pan Klenor. „Měl jsem řadu skvělých žáků. Ti nyní kydají někde hnůj a Palas, takový pablb a protekční dítě, se stal ministrem. Bylo mi z toho smutno, tak jsem napsal premiérovi, aby věděl, jakého člověka si bere do vlády.“  Pan Klenor byl jedním ze dvou učitelů, kteří se odvážili dát Palasovi na vysvědčení z maturitních předmětů pětku a současný hejtman musel opakovat třetí ročník. „Byl to protekční lajdák. Jeho otec byl poslanec KSČ a platil úzus, že nikdo z kádrů nesmí propadnout,“ vzpomíná na sedmdesátá léta pan Klenor. „Jenže on u zkoušek neřekl ani větu. Nemohli jsme ze sebe dělat hlupáky, po ostatních studentech chtít znalosti a u Palase dělat výjimky.“

Pan premiér dopisu nedbal a možna tím spíše si Jaroslava Palase nechal ve vládě? Když byl premiérem Stanislav Gross, rozhodně pan Palas nezahálel a začaly se vynořovat nejasnosti v jeho resortu. Jistě pamatujete jeho největší průšvihy, kauza Setuza - Český olej, dále vznik Platební agentury a její zakázky firmě SAP bez výběrového řízení, odhalení asistenta pana Palase coby bývalého člena StB a samozřejmě kauza Unipetrol, kdy údajně pan ministr nevěděl o tom, že kazašský zájemce o petrochemický holding Unipetrol nabídl asi o pět miliard korun vyšší cenu než vítězný polský koncern PKN Orlen. Jak je vidět, vedle funkce ministra zemědělství měl již tenkrát vedlejší zájmy a tudíž i příjmy. Není divu, že známosti a volba nevýhodných zakázek mu přinesla postupné výdělky a  nový "dvojdomek" pana Palase je spíše palác.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ale není ještě dostavěn, přecijen nastalo špatné období a úspory se zřejmě ztenčily, když v roce 2006 předsednictvo sociální demokracie bývalého pana ministra vyřadilo z moravskoslezské kandidátky ČSSD do parlamentních voleb, právě pro účast při nevýhodném prodeji státního podílu v potravinářské firmě Setuza. Ale v roce 2008 po změnách ve straně se stal lídrem za ČSSD pro krajské volby. Stal se hejtmanem a za dva roky i senátorem. Možná má proto takové příjmy, že zvládá dvě náročné práce, nemluvě o členství v dozorčí radě Českých drah. Já ctím pracovité lidi, ale při vší úctě - při tolika funkcích lze dělat vše opravdu pořádně? Zřejmě ano, protože příjmy panu senátorovi za posledních 10 let razantně vzrostly! Jako poslanec bydlel kousek od Staroměstského náměstí v bytě o rozloze 130 metrů čtverečních - samozřejmě na státní náklady. Mezitím byl zveleben jeho domov v Krnově, kam manželka musela přijmout uklízečku a zahradníka. Před deseti lety pan Palas uvedl ve svém přiznání za rok 2002 úspory 200 tisíc Kč. No vida a v roce 2012 již končí se stavbou v ceně přs 20 milionů a to ještě není vybavena. Ještě loni vyšlo v tisku toto jeho tvrzení: "V Ludvíkově stavím rodinný dům, uvidíme, zda z něj časem udělám penzion," uvedl Jaroslav Palas. Nyní již je opatrnější.

Jak postupně roste stavba v Ludvíkově v Jeseníkách, tak konečně o ní je zájem ze strany spravedlnosti! Pan Libor Malý, žalobce z Okresního státního zastupitelství uvedl: "Mohu potvrdit, že policejním orgánem byly v měsíci listopadu zahájeny úkony trestního řízení v souvislosti se stavbou penzionu manželů Palasových v obci Ludvíkov. Žádné další informace v této fázi trestního řízení nebude státní zastupitelství ani policie sdělovacím prostředkům poskytovat."

Tak si holt počkáme na další fázi trestního řízení, třeba bude spravedlnosti opět dosáhnuto, jako u pana hejtmana středočeského kraje. Zatím známe pouze čerstvé prohlášení pana Palase, že částku přes 20 milionů si našetřili s manželkou, která je zubařkou. Tak tomu všichni věříme a gratulujeme, že? Pane hejtmane - kéž byste takhle hezky hospodařil i s penězi státu...

Autor: Pavla Brychtová | středa 12.12.2012 2:45 | karma článku: 30,15 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik