Nošení trička s vrahem Breivikem – projev demokracie nebo zločin?

Po zveřejnění informace, že patnáctiletý chlapec přišel do školy v tričku, podporujícím čin vraha Breivika, jsem si ihned všimla dvojí reakce. Jedni tvrdí, že zveřejněním a potrestáním hocha je pošlapána demokracie a svoboda názoru, a výrazně větší skupina souhlasí s tím, že učitelé zavolali Policii ČR a byla snaha najít prodejce tohoto zboží. 

Fotografie z nabídky trička na prodejním webu.

Viděla jsem již trička s Che Guevarou, Leninem a podobnými nežijícími revolucionáři. Jednalo se o protréty. Ale toto tričko opravdu popisuje zločin, je na něm uveden počet mrtvých a na zádech cynický Breivikův citát. Anders Breivik je žijící odsouzený vrah, hlásí se k nenávistným ideologiím a jeho čin je bezesporu teroristický. Jen velmi nemorální nebo nezralý člověk s ním může souhlasit. V ČR je hranice trestní odpovědnosti jasně stanovena a patnáctiletý chlapec určitě věděl, koho na tričku má. Koneckonců sám si ho údajně kupoval. jen myslím, že ten hoch nemá rozum z takového činu, jaký vrah Breivik vykonal.  Tričko s Breivikem hoch koupil na internetu. To mu věřím, tričko má na zádech dole dokonce znak webu, kde bylo tričko v nabídce. Zrovna u tohoto webu je obsah prodávaného zboží na můj vkus velice brutální, týkající se mnoha témat potisku oblečení, včetně týrání lidí a zvířat.

Obrázek trička je přiložen níže ke článku. Jedná se o protrét s nápisem Volání povinnosti a napodobuje tím také stejnojmennou počítačovou hru Call of Duty, podobnost vidím i v uvedeném tzv. "skóre" - kde je uvedeno číslo, kolik osob při svém hrůzném činu zabil. Na zádech lze nápis „slušně“  přeložit jako: „To byla sebeobrana, čubko“ – a pod nápisem je jméno toho, kdo je citován: sir Anders Breivik. Už oslovení sir mluví za vše, tímto uctivým oslovením nelze skrývat obdiv, že?

Skoro všechna mládež zajímající se o počítačové střílečky, určitě hru Call of Duty zná, nebo ví o tom, že existuje. Tato hra je oficiálně inspirována 2. světovou válkou. Ale novější verze Modern Warfar, která je také parafrázována na tričku, je již blíže současnosti. Myslím, že rodiče kolikrát ani netuší, co jejich děti na počítači hrají a jaké to s sebou přináší skryté myšlenky. Ostatně ani děti to nevědí, oni se chtějí bavit a neřeší, o čem to je. Na PC hrách je oficiální značení věku, ale to zase neřeší rodiče. Mám dva syny, a zatím zvládáme řešit vhodnost. Ale je fakt, že člověk musí mít zájem to řešit, a neztrácet přehled o novinkách. Znám rodiče, kteří se vymlouvají, že stejně neovlivní, co si děti nakopírují a předají ve škole. A že je naivní si myslet, že to lze ovlivnit. No s výchovou se začíná poněkud dříve, to je jasné. Dítě vždy má nejdříve důvěru rodičů a o všem lze vědět. V pubertě se to může otočit, to chápu. Pokud člověk ztratí důvěru dítěte a syn se již nesvěřuje, tak to je samozřejmě pak horší. Chápu, že pak vliv rodičů je tím oslaben. Ale na druhou stranu znám hodně přátel, kteří mají velice hezký vztah i s dospívajícími dětmi, založený na toleranci, ale s pravidly. Co se týká školáka z Břeclavi, upřímně si myslím, že rodiče toho hocha ani netušili, že jejich chlapec si vzal do školy tričko s Breivikem. To by mu určitě nedovolili, pokud nemají shodné smýšlení jako prodejce tohoto zboží.

V každém případě, stejně jako nikdo nenosí tričko s Hitlerem, nebo Stalinem, myslím si osobně, že je velmi nevhodné až trestné, nosit tričko s Breivikem. Pokud je někomu zakázáno takové oblečení nosit, není to pošlapání demokracie - protože zabíjení lidí je se zásadami demokracie neslučitelné!

Masové vraždy a násilí kvůli jakékoli ideologii je zločinem. To není projev demokracie, pokud někdo chce vyjádřit svobodný souhlas s takovým jednáním. Je to vrchol podpory cynismu, terorismu a zrůdného činu vraha Breivika, otevřená podpora jeho idejí nacismu, fašismu, nacionalismu a nesnášenlivosti. Otázka je, jak moc si to patnáctiletý chlapec uvědomuje...těžko, jinak by si tričko do školy nevzal. Ale o vině prodejce takového zboží nepochybuji.

Autor: Pavla Brychtová | úterý 11.12.2012 14:48 | karma článku: 16,91 | přečteno: 2148x