Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klausova nejnovější deprimace – tentokrát kvůli studentům VŠ

Někdy si po prohlášení bývalého prezidenta říkám: Jak moc je Václav Klaus odtržen od reality? On nezná poměry studujících, či mladých lidí všeobecně? Cituji jeho výrok z konce týdne: "Deprimuje mě, že současní studenti nemají na studium stejnou koncentraci, jakou jsme museli mít my. Dnes má skoro každý student vedle studia nějaké zaměstnání. Nedovedu si to představit," uvedl Klaus s odkazem na svá studia na VŠE. Opravdu si to nedovede představit?

Opravdu má pocit, že někdo si může dovolit studovat a finančně se o sebe nestarat? Že mladí lidé, kteří mají talent a dostanou se na státní vysokou školu, mají zároveň tak bohaté rodiče? Tak ať se jde pan Klaus podívat také mezi studující mládež a seznámií se s jejich životními náklady. Ať se podívá na přeplněné studentské koleje, na které se tolik studentů ani nedostane, a musí se dělit se spolužáky o pronájmy (v Praze v okolí VŠE jsou mimochodem dost drahé, takže dojíždění do okrajových čtvrtí je denní realitou).

Opravdu si Václav Klaus myslí, že cestování, bydlení, strava, školní skripta, sešity studentů, a samozřejmě i jejich zábava - coby mladých lidí, se dá uhradit z kapesného? Kolik mimopražských rodičů má reálnou představu o životních nákladech ve hlavním městě?

Dále by bylo dobré uvážit, že studenti VŠ jsou určité osobnosti, které chtějí dokázat, že se o sebe umí postarat sami. Chtějí si vydělat na své životní potřeby a zábavu, ne být pouze závislí zcela na rodičích. To bylo již za nás, není to dnešní trend. Já jsem na vysoké škole poslední dva roky také již pracovala pro softwarovou společnost – mimochodem, byla tam také skvělá praxe do života – mnohem významnější, než teorie ze školy. Navíc si člověk musí na konci vysoké školy sehnat firmu či organizaci, u níž může získat námět pro diplomovou práci. To bylo již za nás (VŠ jsem studovala 1990-1995) – škola vypsala jen pár diplomových či seminárních témat, na základě svých možností v laboratoři, či dle počítačové vybavenosti katedry – a na koho se nedostalo, tak si sehnal firmu, či brigádu, navrhl téma diplomky svému učiteli a pokud bylo schváleno, tak bylo po starostech. Člověk měl zajištěno v podstatě i budoucí zaměstnání, když byla firma s ním spokojená.

Pan Klaus se zmínil o tom, že za něj se to nedělo. Že údajně jeho generace se koncentrovala více na studium. Pokud jemu vyhovoval takový způsob života, to je jeho věc. Nikdo ho za to nekritizuje – stejně tak, jako nikomu není nic do toho, zda dnešní studenti mají mnohem větší potenciál a zvládají i pracovat kromě studia. S tím souvisí totiž další velmi důležitá část vystoupení Václava Klause - tvrdil totiž, že škola by podle něj měla naučit ekonomicky myslet a také kriticky myslet, nepřijímat pouze vynucované pravdy. Míní též, že bez osobního a lidského vedení nemůže být výuka kvalitní. Ekonomická škola má prý naučit, jak ekonomicky myslet, a ne dávat nespojitý "chaos poznatků". Dá se naučit ekonomické myšlení? To je snad získáno procvičováním a praxí, pane Klausi!

Tak si řekněme na rovinu, že ekonomické myšlení je rozhodně lépe získáno kontaktem s realitou na pracovní pozici, a to právě ve skutečných firmách, kde je student v kontaktu s reálnými ekonomickými situacemi, a kde si může mnohem lépe student vytvořit kritický pohled na problémy. Takže tímto lze poukázat na protiřečení Václava Klause: na jednu stranu by podle něj studenti měli mít ekonomické myšlení a kritický pohled, na druhou stranu mu vadí, že si vedle studia přivydělávají právě v prostředí, kde se to naučí.

Jako poslední vytýkám Klausovu poznámku, že bez osobního a lidského vedení nemůže být výuka kvalitní. Proč tedy mluvil o tom, že studenti mají kriticky myslet a ne jen přijímat vynucované pravdy? Logicky z toho totiž vyplývá, že učitelé, coby představitelé, kteří je osobně vedou, by jim vnucovali jakési „pravdy“ – jiné, než je skutečná realita? Z toho vyznívá i Klusova kritika pedagogů. Je se stavem VŠE evidentně nespokojen. Ale on je celkový posun ve společnosti, to by si měl Václav Klaus uvědomit. On dostudoval a dostal umístěnku, kam po škole nastoupí. Nemusel na škole pracovat, ale přitom věřím, že mnoho jeho spolužáků si přivydělávalo! Znám lidi jeho věku, kteří vzpomínají, jak s kamarády na vysoké v noci chodili na Hlavní nádraží, na vykládání a náklad průmyslového zboží, či potravin do nákladních vlaků.

V čem je rozdíl? Dnes nikdo umístěnku nedostane – po škole si musí každý najít místo sám, a kdo se uchytí v prosperující firmě již jako student brigádník, nebo na částečný úvazek s pružnou pracovní dobou – má tam jistě po škole větší šance, než student bez praxe. Navíc by si společnost měla více vážit takových mladých lidí, kteří se snaží postavit na vlastní nohy a nezatíží po ukončení studia hned státní rozpočet kvůli sociální podpoře. A jejich osobnostní výhoda je i to, že nespoléhají stále na peníze od rodičů. Samostatnost a schopnost sám sebe zajistit je velkou devizou v dnešní době, kdy mnoho studentů po absolvování končí na úřadech práce.

Vysoká škola má jistě velkou zásluhu na vzdělávání člověka, a její dokončení svědčí o prokázání znalostí dle přednášek a odborných cvičení. Ale nepřeceňujme její význam. Přiznejme si na rovinu, že spíše povahové a osobnostní rysy, a zejména schopnost samostatného myšlení a řešení situací, jsou v životě osobním i pracovním mnohem důležitější. Deprimace pan Klause nad propojením školy a zaměstnání na mě působí proto jako nedůvěra ve schopnosti studentů zvládnout obojí. Dělá si zbytečné starosti. Nechme to přece na nich…je to jejich život a jistě dělají vše, aby ho zvládli dle svého nejlepšího svědomí a možností :-)

 

 

 

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 20.5.2013 12:51 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik