Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karle Havlíčku, nemusíš se bát !

Oba Schwarzenbergové, před kterými jsi nás varoval, zemřeli bezdětní. Nebyli z české orlické větve a není zde žádný jejich potomek, který by nad námi držel bič, jak píšeš...

V tisku jsem viděla otisknutou báseň Píseň Čechů z roku 1850 - použitou jako dnešní varování před jedním z kandidátů na prezidenta:

Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden, ten je generál,
a druhý je kardinál;
zle, matičko, zle!

Zle, matičko, zle!
Švarcenberci zde:
jeden drží karabáč,
druhý říká »Otčenáš« 

atd.

Proti komu byl namířen tento Havlíčkův politický pamflet? Samotnou mě zajímalo, o koho se tenkrát jednalo a zda je vůbec nějaká návaznost na dnešního Karla Schwarzenberga. Sedí jméno rodu, ale zjistila jsem, že se jedná o jinou větev. Časově i "povoláním" mi na rok 1850 sedí pouze dva. Oba byli synové Josefa II. Schwarzenberga, narozeného ve Vídni. On sám byl mírumilovný člověk a stavitel. Proslavil se zejména propojením Schwarzenbrského neboli Vídeňského plavebního kanálu, který spojoval jižní Šumavu přes řeku Grosse Muhl a Dunaj s Vídní a využíval se k přepravě dřeva. 

Co se týká jeho dvou synů, o kterých píše Karel Havlíček Borovský, tak ani jeden z nich potomky neměl a doufejme tedy, že od tohoto rodu nám bič nehrozí. První z nich, generál Felix Ludvík Schw. zemřel ještě dříve, než mladý Havlíček, který zemřel ve věku 35 let v roce 1856. U tohoto generála měl Havlíček určitě pravdu, u druhého, v básni zmiňovaného, se zmýlil, jak již dnes hostoricii vědí, protože arcibiskup Schwarzenberg pro českou zemi udělal mnoho a jeho portrét dodnes visí v chrámu sv. Víta. 

Felix Ludvík Schwarzenberg (1800 - 1852) byl od mládí spjat s armádou, v roce 1842 byl povýšen na generálmajora. Po vypuknutí nepokojů roku 1848 rázně vojensky zakročil a zlikvidoval pokus o vyhlášení samostatnosti Maďarska. Nepokoje souvisely s abdikací  Ferdinanda I. Dobrotivého ve prospěch Františka Josefa I. (manžel známé Sisi). Hodného Ferdinanda I. žijícího v Praze, najednou měl nahradit vládce ve Vídni. A to se lidu nelíbilo. Svého Ferdinanda Dobrotivého Pražané měli rádi, vídávali ho na dnešní Národní třídě na častých procházkách, kdy rozdával bonbony a almužnu. Praze věnoval celkem kolem 450 000 zlatých. Zemřel v 82 letech na Pražském hradě roku 1875.

Zato jeho nástupce František Josef I. jmenoval rázného a oddaného Felixe Ludvíka Schwarzenberga ve Vídni ministerským předsedou. Neváhal zakročit proti odporu jak v Maďarsku, tak i jinde. Pomalu brzdil demokratizaci a přispíval k utiskování lidu. Proto ten karabáč v Havlíčkově básni, vyjadřující sílu tohoto neoblíbeného Schwarzenberga. Jak se říká - boží mlýny melou pomalu, ale jistě - a Felixe Ludvíka doslova ranila mrtvice v dubnu 1852, ve Vídni po ministerské radě, ve věku 52 let. 

Druhý, v básni zmiňovaný, je arcibiskup Bedřich Schwarzenberg (1809-1885), filozof a právník, po studiu teologie se stal knězem a později arcibiskupem v Salzburgu. Na žádost pražské kapituly se roku 1850 stal pražským arcibiskupem. Zhostil se svého poslání pozitivně, i když byl vnímán jako cizák českým lidem. Už tenkrát byli Češi podezíraví. Postupně se z něj stal zemský vlastenec a výrazná postava „staročeské“ politiky, jeden z iniciátorů petice, která žádala, aby se císař František Josef I. nechal korunovat i na českého krále. Založil několik domovů pro děti a nemocnic. Roku 1859 (tedy 3 roky po Havlíčkově smrti) založil Spolek pro dostavbu chrámu svatého Víta. Tato velmi náročná dostavba se na základě toho opravdu rozjela, nakonec probíhala v letech 1871 až 1928. Založil řadu nadací a dobročinných organizací, nechal postavit nový kostel sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně.

Přes všechny svoje snahy zůstat českým vlastencem a být jako takový vnímán, nedosáhl očekávané popularity. Nepomohlo ani to, že se zasazoval se také o zřízení české univerzity, když však roku 1882 vznikla, bránil se rozdělení teologické fakulty, protože pokládal za nutné, aby kněží mluvili oběma jazyky. Na tu dobu rozumná myšlenka, v zemi se oběma jazyky mluvilo. Jeho odvážným činem bylo vystoupení proti dogmatu o papažské neomylnosti na Prvním vatikánském koncilu. Byl známý svou pracovitostí a názory. Zemřel ve věku 76 let. Na jeho hrobě v severní lodi chrámu sv. Víta je dnes bronzový portrét od J.V.Myslbeka. Historie ukázala, že byl vlastencem, ale lid o tom moc nevěděl. Na druhé straně je třeba přiznat, že jeho nástupcové byli nakonec přijímání ještě hůře. Budiž Havlíčkovi odpuštěno, psal báseň terve v době, kdy arcibiskup nastoupil do funkce. A autor satir se ani nedožil všech těch vlasteneckých činů Bedřicha Schwarzenberga.

Tak prosím všechny, kdož využívají báseň Zle matičko, zle - proti Karlu Schwarzenbergovi, vemte prosím na vědomí, že báseň je jednak pravdivá jen z poloviny a hlavně se v ní nejedná o předky Schwarzenbergů z orlické větvě (tato doba sedí z hlediska nešeho Karla na období jeho praprapraděda - Karla II. Schwarzenberga a jeho manželku Josefínu z Mitrovic - z českého rodu.

Karel Havlíček Borovský a jeho myšlenka uvědomění si národa, je určitě i v dněšní době aktuální, ale na druhou stranu mě moc překvapilo, když jsem vypátrala důvod, proč se tenkrát národ rozdělil na tylovce a havlíčkovce. Je to text Havlíčkovy kritiky Tylova díla: po drtivém rozboru novely Karel Havlíček Borovský text hodnotí a uzavírá: „Ale i nám, sprostým lidem, začíná již být nanic z těch neustálých řečí o vlastenectví, o vlastencích a vlastenkách, kterými nás veršem i prózou naši spisovatelé, a nejvíce Tyl, již drahně let nemilosrdně pronásledují. Byl by již čas, abychom více z lásky pro svůj národ jednali, než o té lásce mluvili, neboť pro samé povzbuzování k vlastenectví zapomínáme na vzdělávání národu."

Karle Havlíčku, buď rád - bratře slovane - že nežiješ v dnešní době, kdy se o vlastenectví a politice mluví nejen v tisku a hospodách, ale i na internetu, v televizi, či v rádiu. A určitě by se Ti nelíbilo, že jsou lidé, kteří Tvoji báseň zneužívají jako argument na osobu zcela jinou, než o které jsi psal. Jsou totiiž lidé, kteří jí používají jako útok na člověka, který byl vyhnán z vlasti, stejně jako Ty...

 

___________________

Pokud vás zajímá i život KHB, tak přikládám něco málo o jeho životě. Karel Havlíček Borovský, dnes již uctívaný spisovatel, básník, satirik a novinář, od mládí toužil působit na lidi a velmi tíhl k myšlence národní samostatnosti. Měl pocit, že bude moci ovlivňovat lidi coby kněz, vzdělání chtěl získat v pražském bohosloveckém semináři, tam však narazil, vadil mu kasárenský režim, navíc měl pocit potlačování všeho českého. Studia nedokončil, byl brzy vyloučen. Dopátrala jsem se důvodu vyloučení - roku 1841 byl KH vyloučen pro špatný prospěch z hebrejštiny a protiteologické myšlenky. Byl bouřlivějším mladíkem a to se na studiích projevilo.

1842-44 byl vychovatelem v Moskvě v bohaté rodině. Jako propagátor myšlenky slovanské vzájemnosti byl zklamán. Poznal, že v Rusku je myšlenka slovanské vzájemnosti pouhou frází a dokonce skrývá mocenské zájmy ruského cara. Snažil se v dalších slovanských zemích oslovit spisovatele a prosadit myšlenku slovanské vzájemnosti. Po návratu do Čech na sebe hodně upozornil velkou kritikou Josefa Kajetána Tyla, konkrétně jeho díla Poslední Čech.

Po zkušenostech v různých redakcích založil v roce 1848 deník Národní noviny, a zejména satirická příloha Šotek obsahovala jeho politické pamflety. A právě jeden z nich je nyní často citován, a používán proti kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Jak jsem výše vypsala, nejen že u jednoho z nich se karel Havlíček zmýlil v povaze, ale opravdu ani jeden z těchto pánů není předkem Karla Schwarzenberga.

Za své novinářské a politické aktivity byl pronásledován vídeňskou vládou ale již dávno předtím, než napsal báseň Zle matičko, zle. Jeho vyhnanství v tyrolském Brixenu jej zklidnilo. Dostával tam ročně 500 zlatých, což byl  vté době plat vyššího úředníka a žil v bohatém domě, ale pod stálou kontrolou. Návrat do Čech byl Havlíčkovi povolen v dubnu 1855, za rok ale zemřel na tuberkulózu, stejně jako předtím jeho žena.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 16.1.2013 23:33 | karma článku: 14,39 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik