Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel Schwarzenberg dostane i můj hlas

PRO ! Mám rozhodnuto již dávno. A o to více mě těší, že i Miloš Forman podporuje spolu s dalšími významnými osobnostmi pana Schwarzenberga. A hned je oheň na střeše a občané mají hloupé poznámky! Vážení, Miloš Forman ani Karel Schwarzenberg nejsou cizáci! Proč jsou nekomu trnem v oku tito dva pánové? Oni narozdíl od mnoha z nás vědí, co je to být vyhnán z domova!  

Jsou podobně staří, předky obou spojuje koncentrační tábor Buchenwald, oba měli rodinu, které byly zabaveny nemovitosti v roce 1948 a oba se museli ze svých domovů odstěhovat. Oba podnikají v zahraničí, ale - pouze jednoho z nich Češi nazývají cizákem nebo emigrantem. Paradoxně jen toho, kdo nikdy ze své vůle neemigroval - Karlovi bylo totiž 11 let, když byla rodina odsunuta, a rodiče ho samozřejmě odvezli s sebou, nebylo to určitě jeho rozhodnutí.

Na rozdíl od knížete, Miloš Forman o své rodiče přišel. Po válce byl po zabavení majetku předán příbuzným, u kterých vyrůstal, a studoval v poděbradské internátní škole krále Jiřího, kde jeho spolužáky byli mj. Václav Havel, bratři Mašínové a Zbyněk Janata. Jako dospělý odjel do zahraničí a již se nevrátil. Nikdo by si netroufl říci, že je to cizák.

Naopak o Karlu Schwarzebergovi jsem to už z mnoha úst slyšela mnohokrát! Prosím vytýkejte mu cokoli, ale ne že je cizák! Jeho rodina žije v Čechách od roku 1550! Přesněji jeho český prapra…praděd Michal II. – který je předkem právě české větvě Schwarzenbergů. Rodina postupně vystavěla nebo koupila pro své potomky zámky Třeboň, Hluboká, Český Krumlov a Orlík, Netolice, Prachatice, Vimperk, Beroun, atd. Smlouvou z roku 1802 byl majetek rozdělen mezi dva bratry. Tak vznikla hlubocká a orlická větev.

Jak víme, o všechny firmy, výrobny, lesy a budovy Schwarzenbergové přišli znárodněním. Karlovi Schwarzenbergovi bylo 11 let a rodiče ho samozřejmě vzali s sebou. Podnikatelský naturel rodu v oblasti cukrovarů, pivovarů, vápenek a dolů mohli využít jen v zahraničí, když byli ze svých sídel vyhoštěni komunisty. Nechceme jim určitě zazlívat, že žili a podnikali v zahraničí, a nečekali u hranic s kufry na návrat! Jeho otec zde studoval historii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, byl žákem Josefa Pekaře. V květnu 1945 organizoval protinacistické povstání na Čimelicku, v jeho průběhu byl zraněn, po válce vyznamenán. Přesto roku 1948 se svou rodinou byl nucen opustit republiku! V exilu se věnoval také historické a spisovatelské práci. Byl významný spisovatel a heraldik, jeho dílo lze knižně zakoupit, v čechách byl známý pod pseudonymy Jindřich Bojna či Středa. Zemřel v roce 1986. Je o něm hodně svědectví archivních i osobních.

"V třeboňském archivu je dostatek důkazů o tom, že otec dnešního kandidáta na prezidenta byl vlastencem a za tuto zem se postavil v jejich nejtěžších dobách." - řekl PhDr. Václav Rameš, ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni

"Táta pana Schwarzenberga byl velikej chlap. Vždyť ony české šlechtické rody sepsaly samy o sobě petici proti okupaci a Mnichovu. To tady žádnej komunista neudělal." - řekl Theodor Pištěk, výtvarník a držitel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus

Další nesmyslnou výtkou je adopce a neoprávněné dědictví - prosím, nezaměňujte adopci a šlechtickou adopci! On zde dědí pouze po svých rodičích, nikoli po smluvním otci či strýci! U Schwarzenbergů dědí majetek jen ten, kdo nese jméno rodu, a pokud nikdo takový není, může se přijmout do rodu adopcí člověk se stejným jménem rodu - i dospělý! Orlická větev dědice měla, ale hlubocká ne! Proto ta adoptivní smlouva roku 1967. Od té doby je Karel Schwarzenberg pokračovatelem rodu, který se rozdělil v roce 1802. Členové rodu si přáli sloučení a mají na to právo.

Jak k tomu došlo? Roku 1967 se narodil knížeti Karlu Schwarzenbergovi syn Jan Nepomuk, čímž byla zajištěno pokračování rodu orlické větvě rodu. Rodiče Karla žili, ale mezi šlechtici je umožněna kvůli zachování rodu adopce v dospělosti. Téhož roku přijal tedy Karel Schwarzenberg  sloučení hlubocké a orlické větve tím, že se nechal adoptovat Jindřichem Schwarzenbergem, který neměl syna, pouze dceru, ale ta po provdání přišla o příjmení rodu – známá Alžběta Schwarzenbergová, provdaná Pezoldová,  dědička zámku Hluboká, žije nyní v bytě na Smíchově v Praze 5. Zámek Hluboká jí nebyl doposud vrácen, přestože její otec, Jindřich Schwarzenberg  byl za války vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. S Karlem Schwarzenbergem vedla spory o majetek v Rakousku, vídeňský soud ale uznává šlechtické adopce, na rozdíl od českého, takže tam kníže spory vyhrál. Paní Pezoldová má ale v Evropě a Africe po svém otci hodně svého rodinného majetku, u kterého není třeba zachování jména rodu. Soudila se s Karlem Schwarzenbergem proto, že se jí nelíbí jeho postoj k dědictví hlubocké větve, o které on se neuchází, určitě ví, že český zákon jeho šlechtickou adopci neuznává.

Morální právo na majetek by dědicové Schwarzebergů ale měli. Stíhání jejich rodu nacisty je doloženo a i rebelie rodiny vůči německým okupantům byla pochopitelná, chtěli jim kromě omezování svobody také zabavit majetek. Němcům samozřejmě i u ostatních členů rodu vadil otevřený odpor a vypomáhání lidem, které fašistické Německo pronásledovalo. Například Jan Adolf Schwarzenberg, právník a přítel Masarykův, byl velmi zadobře s rakouským velvyslancem v Praze. Ten byl známý svým protinacistickým zaměřením po připojení Rakouska k Říši a tím velvyslanec riskoval zatčení. Adolf Schwarzenberg mu proto dal k dispozici v Praze tajně byt. Díky tomu přečkal válku v Praze. Po 12. květnu 1945 se zase vrátil do původního objektu velvyslanectví. Pak ho odvedla sovětská jednotka a nikdy se nezjistilo, co se s ním stalo.

Výše uvedený otec Pezoldové a později i adoptivní otec Karla Schwarzenberga - kníže Jindřich Schwarzenberg koncentrační tábor přežil, po válce byl potěšen, že je konec německému utrpení, dostal ale ránu do zad od své země - nesměl se vrátit do Čech! A dokonce komunisté vydali zákon, kterým mu byl zabaven jeho majetek. Jindřich Schwarzenberg žil pak na svém zámku v zahraničí - jako poslední mužský potomek hlubocké linie rodu adoptoval v roce 1967 synovce z orlické větve - právě Karla Schwarzenberga, jehož osobou se obě linie spojily.

Jak již jsem uvedla výše, české zákony neznají tento druh adopce kvůli sloučení rodu, ani neumožňují adopci v dospělosti, tak z hlediska našeho zákona Karel Schwarzenberg jakoby adoptován nebyl a uplatnil tudíž nárok pouze o majetek po svých bilogických rodičích, kteří zemřeli 1 rok a 3 roky před sametovou revolucí. O majetek hlubocké větve nemá zájem. A že ten je mnohem hodnotnější!

Stejně jako rodina Formana, tak i rodina Schwarzenberga uplatnila samozřejmě nárok na majetek rodičů a oběma rodinám bylo vyhověno. A já naštěstí patřím mezi ty, kdo je přejícím člověkem a netvrdím, že někdo z nich to získal podvodem, nebo neprávem! Na majetek rodičů mají rozhodně potomci právo.

Prosím vyčítejme tedy Karlu Schwarzenbergovi cokoli, ale ne to, že byl vyhnán do ciziny a musel tam vyrůstat, mluvit tamním jazykem a že si vzal rakouskou lékařku z rodu Harrdeg (dokonce 2x) a ne češku! Všichni víme, že když se mohl domů vrátit, tak to udělal a majetek svého rodu dle slibu rodičům převzal zpět, a nyní již stejně přepsal na svého syna Jana Nepomuka, a učí ho hospodařit.

Kníže Karel se věnuje politice a kandiduje nyní na prezidenta. V prvním kole jsem ho nevolila, ale ani na něj nenadávám. Pokud chce někdo na něj nadávat z hlediska jeho původu a rodiny, prosím tak si o něm zjistěte nejdříve fakta. Narodil se totiž v Praze, jeho otec v Čimelicích! A dokud nebyli vyhnáni, v Čechách také žili. Nacisté jim zabavili majetek, protože se nechtěli českého občanství vzdát. Když po válce opět svůj zpustošený majetek dali dohromady, tak i přes to, že Karlův otec byl vyznamenán za boj proti nacismu válečným křížem, tak po nástupu kominustů se nová garnitura zachovala ještě krutěji - zabavili majetek a ještě rod vyhnali z domova...

Pan Schwarzenberg byl již před sametovou revolucí, roku 1984, zvolen předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Tuto funkci výborně vykonával plných 6 let, dokud se nevrátil do Čech a stal se kancléřem prezidenta republiky. Takže pokud někdo o lidských právech v naší zemi něco ví, tak je to právě Karel Schwarzenberg. Ráda bych, aby nás člověk s takovou mezinárodní pověstí reprezentoval. Má právo říkat svůj názor veřejně, a upřímně toho využívá. Již 20 let je na naší politické scéně a jako bývalý kancléř zvládá prostředífunkce i etikety.

Jsou tací lidé, kteří tvrdí, že pan Schwarzenberg je loutkou ministra financí. Vážení příznivci této myšlenky - pan Kalousek je na politické scéně minimálně o 15 let kratší dobu! Všimněte si, že i bez něj pan Schwarzenberg ihned po revoluci navázal na svou činnost v zahraničí, kde za totality podporoval snahy o návrat demokracie do Československa. Již od roku 1968 podporoval disidenty, založil na rodinném zámku v Schenfeldu Československé dokumentační středisko. Celá sbírka zapovězené literatury a veškeré dokumenty tohoto střediska věnoval Národnímu muzeu, nyní je uložena v Praze. Jeho přátelství s Václavem Havlem bylo vyústěním dlouholeté podpory disentu ze zahraničí. V roce 1989 byl vyznamenán Cenou Lidských práv Rady Evropy.

Vážím si Karla Schwarzenberga pro jeho mezinárodní pověst pravdomluvného a upřímneho člověka. Vážím si ho pro jeho češství. A pokud splní nestrannost, jak slíbil, tak budu spokojená. Cituji: "V případě vítězství ve volbách nebudu pokračovat ve své stranické kariéře a stanu se přísně nadstranickým prezidentem. Nebudu usilovat ani o funkci čestného předsedy TOP 09.Zásadně nemám rád tituly bez jakékoli pracovní náplně. Hlava státu by navíc neměla být ani čestnou funkcí propojena s jakýmkoli politickým uskupením."

A proto mu ráda dám svůj hlas.

________

Pro zájemce přikládám odkaz na přehled osobností, které podporují Zemana a Schwarzenberga.

http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/c/316937/Kdo-z-osobnosti-bude-volit-Schwarzenberga-a-kdo-Zemana-prehled.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 14.1.2013 21:09 | karma článku: 27,52 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď šetří policie

11. května 2024

Premium Šestasedmdesátiletá Eva Turnerová přišla za války o většinu příbuzných v koncentračních táborech....

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik