Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek s Nečasem - nátlak na prezidenta nebo "vyčůranost" ?

Václav Klaus již v minulosti vetoval daňový balíček, který se týkal zvyšování daní.  Dokonce vyzval poslance, aby nic takového nepodpořili. Ale ministr financí Kalousek jakoby neslyšel, zkouší to znovu, tentokrát naléhavě a s nátlakem! Dodal nový balíček a prý je to třeba podepsat co nejříve, jinak prý hrozí vlna žalob a chaos! Kde bere tu drzost? Cituji: „Pevně doufám, že pan prezident dá přednost stabilitě před komplikacemi,“ sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. A že by se měl dohodnout pan Nečas osobně s panem prezidentem! Na slova "dohodnout osobně" jsem už vážně alergická, zavání mi to šeptáním za dveřmi. 

Komplikace budou, ale čí je to vina? Proč se vše nechalo až na konec roku? Nebyla záměrem právě časová tíseň a tudíž nátlak na podpis? Ale co když pan Klaus nechce podepsat zvýšení daní? Nenapadlo vás to, pane premiére?

Rozhodně nejsem zastáncem pan Klause ve všech jeho názorech, ale proti zvyšování daní jsem. V tomto s ním souhlasím. Souhlasí s ním i senát. Pan Sobotka řekl minulý týden v nedělní Partii, že senát balíček také neschválí.

Takže považuji nátlak na prezidenta panem Kalouskem v tomto případě jako sprosté vydírání, je naprosto nemorální mu dávat něco k podpisu a rovnou vyhrožovat chaosem a žalobami! Prezident má právo návrh vetovat, a ne aby naopak byl tlačen k podpisu v co nejkratším termínu. Nemluvě o tom, že senát je také rozhodnut vládní daňový balíček nepodpořit. Pan Kalousek a pan Nečas si myslí, že pokud bude prezidentův podpis na stole, tak mají na senát lepší argumenty? Že když přesvědčí hlavu státu, tak už ostatní sklopí uši? Na to je výstižné české slovo "vyčůranost".

Ale proč tedy ten nátlak na prezidenta? Pan Kalousek totiž trvá na tom, že nový daňový balíček musí od ledna fungovat a dokonce pokud by prý pan prezident odmítl podepsat, nebo by jen zdržoval termín podpisu, řekl doslova: „Znamenalo by to velké komplikace pro poplatníky i pro správce daně". 

Od ledna totiž má vstoupit v platnost už před rokem schválený a pro občany výhodnější zákon o jednotné sazbě DPH 17,5%.

A to pana Kalouska pálí nejvíc! Jeho balíček totiž obsahuje něco jiného: Od ledna dle jeho balíčku by naopak obě sazby daně z přidané hodnoty měly vzrůst na 15 a 21 procent. Dále živnostníkům omezí výdajové paušály, zemědělcům nejprve omezí a pak zcela zruší vratku části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší maximální vyměřovací základy, tedy stropy pojistného na zdravotní pojištění.

Neschvaluji jednak tento podraz na na živnostníky a zemědělce, které by naopak měl stát podporovat, právě drobní podnikatelé drží jednotlivé regiony nad vodou, a mimochodem, oproti milionářům právě oni platí daně poctivě! Ale hlavně schválení vládního balíčku daňových změn zatíží měsíční rozpočet průměrné rodiny dodatečnými výdaji. Ročně to dělá dle analytiků kolem 2000 Kč na rodinu. Pokud by se spotřeba domácností nezměnila, vládní finance by si díky tomu měly polepšit o 16,5 miliardy korun. Ale lidé budou logicky šetřit více, pane Kalousku - takže rozhodně takovou částku nečekejte do státní kasy. A i to, co  tam přibyde, tak myslím, že se státní dluh nesníží, ale opět to zmizí v nějaké vládní zakázce!

Minulý měsíc jsem zajásala! V diskusním pořadu televize Prima 28.10. pan Kalousek řekl: "Pevně doufám, že TOP 09 bude pokračovat ve vládě Petra Nečase, v žádné jiné vládě pokračovat nebude."

A já byla nadšená, že nebude pokračovat v žádné jiné vládě než s Nečasem. Tam se hýbe židle už déle, je tedy nadějné, že by se lid této vlády zbavil?

Tak PROSÍM, už jděte...

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 19.11.2012 8:32 | karma článku: 24,70 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Prodej domu Chabařovice
Prodej domu Chabařovice

Husovo náměstí, Chabařovice, okres Ústí nad Labem
3 750 000 Kč

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik