Kalousek s Nečasem - nátlak na prezidenta nebo "vyčůranost" ?

Václav Klaus již v minulosti vetoval daňový balíček, který se týkal zvyšování daní.  Dokonce vyzval poslance, aby nic takového nepodpořili. Ale ministr financí Kalousek jakoby neslyšel, zkouší to znovu, tentokrát naléhavě a s nátlakem! Dodal nový balíček a prý je to třeba podepsat co nejříve, jinak prý hrozí vlna žalob a chaos! Kde bere tu drzost? Cituji: „Pevně doufám, že pan prezident dá přednost stabilitě před komplikacemi,“ sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. A že by se měl dohodnout pan Nečas osobně s panem prezidentem! Na slova "dohodnout osobně" jsem už vážně alergická, zavání mi to šeptáním za dveřmi. 

Komplikace budou, ale čí je to vina? Proč se vše nechalo až na konec roku? Nebyla záměrem právě časová tíseň a tudíž nátlak na podpis? Ale co když pan Klaus nechce podepsat zvýšení daní? Nenapadlo vás to, pane premiére?

Rozhodně nejsem zastáncem pan Klause ve všech jeho názorech, ale proti zvyšování daní jsem. V tomto s ním souhlasím. Souhlasí s ním i senát. Pan Sobotka řekl minulý týden v nedělní Partii, že senát balíček také neschválí.

Takže považuji nátlak na prezidenta panem Kalouskem v tomto případě jako sprosté vydírání, je naprosto nemorální mu dávat něco k podpisu a rovnou vyhrožovat chaosem a žalobami! Prezident má právo návrh vetovat, a ne aby naopak byl tlačen k podpisu v co nejkratším termínu. Nemluvě o tom, že senát je také rozhodnut vládní daňový balíček nepodpořit. Pan Kalousek a pan Nečas si myslí, že pokud bude prezidentův podpis na stole, tak mají na senát lepší argumenty? Že když přesvědčí hlavu státu, tak už ostatní sklopí uši? Na to je výstižné české slovo "vyčůranost".

Ale proč tedy ten nátlak na prezidenta? Pan Kalousek totiž trvá na tom, že nový daňový balíček musí od ledna fungovat a dokonce pokud by prý pan prezident odmítl podepsat, nebo by jen zdržoval termín podpisu, řekl doslova: „Znamenalo by to velké komplikace pro poplatníky i pro správce daně". 

Od ledna totiž má vstoupit v platnost už před rokem schválený a pro občany výhodnější zákon o jednotné sazbě DPH 17,5%.

A to pana Kalouska pálí nejvíc! Jeho balíček totiž obsahuje něco jiného: Od ledna dle jeho balíčku by naopak obě sazby daně z přidané hodnoty měly vzrůst na 15 a 21 procent. Dále živnostníkům omezí výdajové paušály, zemědělcům nejprve omezí a pak zcela zruší vratku části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší maximální vyměřovací základy, tedy stropy pojistného na zdravotní pojištění.

Neschvaluji jednak tento podraz na na živnostníky a zemědělce, které by naopak měl stát podporovat, právě drobní podnikatelé drží jednotlivé regiony nad vodou, a mimochodem, oproti milionářům právě oni platí daně poctivě! Ale hlavně schválení vládního balíčku daňových změn zatíží měsíční rozpočet průměrné rodiny dodatečnými výdaji. Ročně to dělá dle analytiků kolem 2000 Kč na rodinu. Pokud by se spotřeba domácností nezměnila, vládní finance by si díky tomu měly polepšit o 16,5 miliardy korun. Ale lidé budou logicky šetřit více, pane Kalousku - takže rozhodně takovou částku nečekejte do státní kasy. A i to, co  tam přibyde, tak myslím, že se státní dluh nesníží, ale opět to zmizí v nějaké vládní zakázce!

Minulý měsíc jsem zajásala! V diskusním pořadu televize Prima 28.10. pan Kalousek řekl: "Pevně doufám, že TOP 09 bude pokračovat ve vládě Petra Nečase, v žádné jiné vládě pokračovat nebude."

A já byla nadšená, že nebude pokračovat v žádné jiné vládě než s Nečasem. Tam se hýbe židle už déle, je tedy nadějné, že by se lid této vlády zbavil?

Tak PROSÍM, už jděte...

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 19.11.2012 8:32 | karma článku: 24,70 | přečteno: 1079x