Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Humor lidu inspirovaný papežem, Zemanem a ostatními...

Sotva svatý otec ohlásil svou rezignaci, hned má česká nátura po ruce nástupce. V ostatních zemích také lidé reagují parodiemi se svými "národními" osobnostmi. U nás je to Zeman, v Británii Blair, v Itálli Berlusconi - viz fotografie níže. I když nemusíme souhlasit s touto formou svobodného projevu, humor a parodie patří ke každému dění a ne nadarmo mocní vždy měli svého šaška, který jim právě ironii a hlas lidu přibližoval. Dneska humor lidí odráží sociální sítě a další média. Staré rčení nám říká, že moudrý člověk se umí zasmát sám sobě, a díky tomu se dokáže smát i všemu ostatnímu. Sebevědomá a inteligentní osobnost má humor ráda a dokáže být nad věcí. Nyní, po papežově oznámení, jako houby po dešti vznikly parodující fotky s naším i s jinými státníky, ale i s oblíbenými herci. Nejvíce zveřejňované jsem přiložila níže. Nápaditost lidí se vždy ozve, když se něco významného děje a má své místo všude tam, kde se nálady a názory lidí odráží. Tedy i zde.

Pamatujeme z dob minulých, že se za "nemístný" humor trestalo. A tyto doby jsou naštěstí pryč. Nejednalo se totiž o nepochopení vtipu, ale spíše o projev zlé vůle vůči autorovi obrazu, karikatury, či politické satiry. Pan Werich, žijící převážně v době, kdy byl humor rozdělený na povolený a nepovolený, to velmi dobře vyjádřil: "Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zůstává otázkou, proč Benedikt XVI. hodlá rezignovat. Jedinou uvedenou domněnkou je jeho zdravotní stav. Což u papeže nikdy nebyl důvod k ukončení funkce, je to funkce doživotní.

I podle zahraničního tisku se jedná o velmi neobvyklý krok. Většina papežů je ve funkci doslova do své smrti. Takže se může jednat o zdravotní stav, ale já bych to umocnila i vážným přihlédnutím k okolnostem osmileté funkce právě u tohoto papeže. Je známo, že za jeho dob se vyskytlo opravdu mnoho skandálů v církvi. Navíc on sám je osobou s minulostí, která je kritizována. Problém je, že předchozí papež jan Pavel II. byl opravdu hodně rozdílným člověkem a byl nesmírně oblíbeným i mezi nevěřícími lidmi, jakožto člověk moudrý a sjednocující. Mezi Italy byl předchozí papež doslova zbožňován. Nyní, po oznámení rezignace Benedikta XVI. reagovali Italové, stejně jako Češi, parodií na nového kandidáta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Někteří parodují i s narážkou na Berlusconiho korupční aféry:

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi námi, Silvio Berlusconi je díky svým aférám častým středem humoru italských občanů. Vypadá to, že Italové a Češi mají společnou právě tu vlastnost, že humor jim v minulosti pomáhal přežít složitá období.

Britové mají samozřejmě také svého nového "otce":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samozřejmě nejvíce variant mají američané. Objevily se znovu fotografie s padre Donaldem Trumpem, s George Bushem (tato fotka je známa i z minulosti), se známým parodikem Charlie Sheenem a rozhodně s představitelem "padre" z filmu Kmotr - Al Pacinem.

Zde "všemocný"  Donald Trump:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Bush

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlie Sheen

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al Pacino - kromě známého kmotra hrál v jiném filmu i ďábla a tato fotografie je svým červeným tónem a mladým právníkem dole v rohu parodií inspirovanou tímto filmem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neveřící část světa má na papeže a jeho důležitost svůj vlastní názor. Vzhledem ke zveřejněným skutečným kandidátům na nástupce Benedikta XVI. se navíc zvedla vlna rasistického odporu vůči kandidátům z Afriky. Už nyní jsem četla nemístné diskuze o těchto kandidátech. Ale to je jen můj názor. Je známo, že diskutéři rádi zneužívají svou roušku anonymity, nic to nemění na tom, že máme svobodný projev. Jen je zajímavé, jak rasisty papež nezajímá, pokud je bílý - a jakmile jim kandidát nevyhovuje kvůli jejich rasové nenávisti, tak se ozvou. Na druhou stranu, tento papež je bílý a v některých zemích Evropy se proti jeho minulosti postavili lidé na odpor a nosí tričko Benedikt není můj papež. Takže to si člověk nevybere. To ale není téma tohoto článku.

V tomto článku jsem chtěla naopak vyjádřit spokojenost, že lidé neztrácí humor. Papež je osoba, kterou znají v civilizovaných zemích snad všichni. A humor rozhodně potřebují ti věřící i nevěřící. Dnešní zamyšlení končím opět slovy mého velkého oblíbence Jana Wericha: "Smích chytré lidi léčí a blbce uráží." Tak přeji všem, aby patřili mezi ty veselejší. I tak se často ozve hodně těch uražených.... 

 

_________________

Fotografie: FreakingNeews, Flickr, Okoun

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 13.2.2013 7:39 | karma článku: 12,39 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik