Armáda ČR - nové oblečení za 93 milionů je opravdu nutné?

Není hodně podezřelé, že se na poslední chvíli, než se předá ministerstvo obrany, chce ještě stihnout mnohamilionový kontrakt? Vojáci prý nutně potřebují nové uniformy, cena kontraktu je 93 milionů Kč. Úřad uniformy nakoupí přes agenturu NATO Support Agency (NSPA). Rozhodl o tom poté, co se mu údajně v posledních dvou letech nepodařilo stejnokroje nakoupit. A to mě zajímá! Byly snad vyprodány? Nebo oficiální vzor 95 nelze kupovat postupně? Je nutné najednou převléknout všechny?  Jak se dozvídám, tak ano. "Existuje riziko, že nezajištění těchto výstrojních součástek by mohlo ohrozit plnění operačních úkolů vyplývajících ze závazků České republiky v NATO," uvedl mluvčí obrany Jan Pejšek.

Tak dobře - mám opravdu věřit, že je ohroženo plnění závazků armády? Jsem jen žena, ale i pan ministr Vondra má modrou knížku, tak jaký je mezi námi rozdíl ve zkušenostech na bojovém poli? No já vím, on už byl nějakou tu situaci osobně obhlédnout. Ale na to člověk nemusí být voják, aby si kladl otázku, zda je opravdu  tak nutné právě v dnešní napnuté době investovat 93 milionů do oblečení armády? Vojáci by ve svém současném oblečení nemohli úkoly NATO plnit? Věřím, že to zvládají dobře! Nebo si vycvičení chlapi snad stěžují na oblečení? Pokud opravdu dojde k nějakému zásadnímu poničení, tak věřím, že stačí na skladě postupně nakupovaná zásoba, aby mohlo docházet k postupné výměně. Ale kupovat najednou za 93 milionů mi přijde zbytečné. Přesněji řečeno, rozděleno na dvě platby 50 a 43 milionů.

Rozhodně nepochybuji, že by byla získána množstevní sleva i při pouhém počtu 10 tisíc kusů uniforem, nakupovaných třeba postupně na sklad každý rok. Ale zakázka se  týká 92500 kusů stejnokrojů v letním a celoročním provedení. Dá se to vůbec dodat najednou? Nebo se podepíše radši tato rychlá objednávka, aby již nemohl někdo nový udělat v budoucnu změnu a kšeft byl zajištěn a provize vyplacena?

Základními součástkami uniformy vzor 95 jsou: blůza, čepice, kabát a kalhoty. Jak jsem výše vznesla otázku na vyprodané uniformy, uvedu zde samozřejmě i oficiální odpověď: Za poslední rok a půl se nepovedlo stejnokroje vzor 95 nakoupit, protože v předchozím tendru zbyla jediná firma, jejíž nabídka se armádě zdála příliš vysoká. Čtyři z pěti přihlášených firem nesplnily zadávací podmínky, proto byly ze soutěže vyloučeny.

Co mě ale nejvíce pobavilo - ponožky prý musí ministerstvo řešit zvlášť. Respektive - představte si, že ponožky jsou tak důležtou součástí, že je musel řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)! Firma Xena Praha, jež figurovala v případu tendru na dodávku nových ponožek pro armádu, byla díky ÚOHS odmítnuta. Úřad mimo jiné konstatoval, že obrana měla zakázky na některé typy ponožek zadat samostatně, protože jejich výroba je specifická.

Pokud tedy bude opravdu nakonec investována tak velká částka najednou, tak doufám, že alespoň uniformy nebudou obvyklý 51% polyester a 49 % bavlna, a alespoň díly přímo na tělo a letní uniforma bude ze 100% bavlny. Vzor 95 se již vyrábí v obou materiálových provedeních a dopřejme za ty peníze našim vojákům příjemný materiál, když už se za to vyhodí peníze...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Brychtová | středa 5.12.2012 19:54 | karma článku: 16,25 | přečteno: 1093x