Komu hrozí sekta? Týká se to téma jen těch pár pomatenců?

Již se neptej komu hrozí sekta, protože hrozí i tobě. Co lidi přivádí do sekt. A proč odmítnout jakoukoli manipulaci a kontrolu nad sebou. 

Píši a vypisuji se tady již pár měsíců ze své životní zkušenosti života v sektě. Byl to můj rodný mikrosvět. Cítil jsem se v něm doma a v bezpečí. Na vše byla odpověď a vše dávalo jasný smysl. Co mi pomohlo se z tohoto snu a zhypnotizování indoktrinací probudit? Nebyla to logika a rozum. Ty byly předem neutralizovány promyšlenými argumenty a ano argumentačními fauly indoktrinace. Zachránilo mě, že jsem začal vnímat i své tělo a emoce, naslouchal jsem tomu, co mi vlastně říkají. A ty naštěstí nelze přimět ke lži žádnou propagandou. Je možné v mysli poplést a zamotat pojmy, přejmenovat emoce, ale nakonec jejich hlas stejně nabude správného významu. Emoce nelžou a ani řeč těla.

V úvodu jsem parafrázoval slavný Hemingwayův citát ze slavné knihy "Komu zvoní hrana". Komu tedy hrozí sekta? Myslím, že upřímně řečeno, nějaká míra silné manipulace a indoktrinace hrozí nám všem.

A tady, myslím aktuálně dokonce zvoní hrana našemu společnému systému. Naší civilizaci. Příliš spoléháme na rozum a to, co se odehrává v mysli. Myslím, tedy jsem...No ano Descartes se svým jak říkáme, karteziánským přístupem charakterizoval na staletí dopředu silnou stránku naší civilizace, ale zároveň ji tím do budoucna definoval osudovou achillovu patu. Žijeme totiž v době, kdy náš názor utváří media. A ta podstatná jsou dnes vlastněna nadnárodními korporacemi a bohatými oligarchy. A je těžké až nemožné v množství informací i dezinformací najít relativní pravdu. Media, třeba ta sociální , mohou vyvolat nepokoje a šířit absurdní konspirační teorie. Jako třeba hnutí QAnon...Nebo obecně jakýkoli marketing do nás každodenně hustí informace manipulující nás ke koupi aktuálně promovaných produktů. A jde na to chytře dokonce i přes naše emoce. Media mají na člověka obrovský vliv. Vytváří falešný dojem, že to, co je v nich obsaženo, si samozřejmě myslí i všichni ostatní. A my lidé jsme společenští tvorové. Mínění ostatních je pro nás silný argument pro přijetí čehokoli. Rozum nás proto jen těžko z následků takové mediální masáže vyvede.

V nedávné minulosti celá generace našich předků podlehla kolektivnímu "sektářství" v podobě komunismu. Byl to nenáboženský koncept. Idea. Dokonce "vědecky podložená" , takže jediná pravdivá, tak radil rozum. Ale praxe života v socialistické realitě mnohé upřímné komunisty přivedla do stejných vnitřních dilemat, jaká jsem měl v sobě v době svého postupného probouzení se v sektě. Vím to, protože někteří byli i mými předky a mluvil jsem s nimi. A mluvil jsem i s dalšími, kteří byli ochotni o svém vnitřním rozčarování mluvit. Vliv komunistické ideologie byl tehdy masový, a proto byl mnohem škodlivější než kterákoli ze sekt v současné ČR. Ty svým učením postihují maximálně pár desítek tisíc lidí. Dnes vidíme ale masově tragický vliv manipulace médií na veřejné mínění v Rusku, ale i v jiných zemích, jako je KLDR atd. Vlastně myslím, že v historii byli lidé vždy pod vlivem nějaké ideje a její indoktrinace. Je velmi nepravděpodobné, že by tomu mělo být dnes jinak. Pokud se z jejího vlivu neprobudíme, zvoní nám hrana. Nám všem. Způsob zacházení s planetou a přírodními zdroji není normální je sebezničující. Uspořádání, které umožňuje pár jedincům nekontrolovaně shromažďovat bohatství a tím i reálnou moc a vliv na podobu světa, je proti přírodě. Je zlověstně hloupý a nebezpečný. Hospodářský a ekonomický, tedy rozuměj ,materiální růst není také smyslupný ani fyzikálně možný donekonečna. Ačkoli nás dnešní vůdci stále ještě udržují v přesvědčení, že to je jediná možnost fungování světa 

Jak se z toho můžeme probudit? Mě pomohlo začít naslouchat sobě. Tomu, co mi říká mé tělo. Můj toxický životní styl provázelo mnoho somatických projevů. Ty mě nakonec donutily zvolnit a změnit způsob života. Emoce mě přivedly do deprese a úzkostí, a tak jsem prostě už nemohl pokračovat v tom co dříve. Nakonec jsem při terapii musel vzít v úvahu i to, co mi tak celá léta nepovšimnutě sdělovalo tělo a pocity.

Proč dnes i v běžné populaci přibývá depresí, úzkostí atd? Proč tolik lidí pije, kouří trávu, bere drogy? Proč tolik lidí neustále plní svůj život množstvím práce a zábavných aktivit, jen aby snad nezažili prázdný kalendář a nezůstali tak tiše sami se sebou samými?

Chcete tedy návod a vůdce, který vše k dobrému obrátí a změní?! Dobře tedy zde jsem! Sledujte můj blog a podcast a videa na you tube a já vás naučím jak snadno a lehce se ze všeho škodlivého probudit a být navěky šťastní a spokojení!Pošlete mi své registrační údaje a aktivační poplatek na účet...brr, to nikdy!!!

...Tolik lidí se dnes hladově chytá novodobých spasitelů a mesiášů!  Ale už to prosím nedělejte.  Dnes již jsme doufám na takové úrovni, že nepotřebujeme žádného spasitele. Stačí, když poznáš sám sebe. Když budeš vnímavý k řeči nejen rozumu, ale i toho, co říkají tvé emoce, tělo, a snad i intuice, a symboly, které vnímáš. Nepotřebujeme už dnes žádnou doktrínu, které bychom se podřizovali. Jsme pod vlivem masových doktrín, které způsobily, že nám všem doopravdy zvoní hrana. Odpovědi máme v sobě každý a je na mě i tobě, jestli necháme v sobě zaznít jejich hlasu. Věřím ve veliký potenciál lidskosti, který v sobě lidé mají. Zvláště když jsou alespoň trochu vědomí. Podle mého názoru je život příliš krátký na to, abych nepoznal, kdo jsem. Nejsou to blbosti, na které není v pořádném životě čas. Taková meditace nebo cvičení mindfulness nejsou ztrátou drahocenného životního času, ale naopak, cesta k sebepoznání. Poznání toho jediného, kdo bude pořád s vámi. Sebe sama. Snad se s ním za svůj život také jednou potkáte. 

 

 

 

Autor: Pavel Zavadil | neděle 23.10.2022 22:26 | karma článku: 13,77 | přečteno: 565x