Umí česká "buchta" upéct českou buchtu?

No snad se za ten název žádná emanicipovaná dáma a feministka neurazí, neboť touto lehkou nadsázkou reaguji na dnešní moderní gastronomické umění. Nakonec, když člověk tu a tam jukne na divácky oblíbený pořad PROSTŘENO má pocit, že by klasickou českou kuchyní nikoho pořádně nejspíše neuctil.

Pravidelné obsazení moučníků ve směs naprosto stejných - cheesecake, panna cotta, tiramisu, muffiny.........
Podle sestavy soutěžících si někdy člověk neumí představit jejich úmrtí v přímém přenosu, kdyby dostali klasický český moučník stylu bábovky, perníku, závinu ....
Když slýchávám rozhovory mladých dívek a slečen nestačím se divit. Mnohdy svou představu končím slovy klasika : Jo hezká je, to jo, ale co s ní. když pro život není...

Nedávno mě zrovna jedna taková překvapila. Stavil jsem se v jedné restauraci v době oběda, u jednoho stolu seděla mladá dáma, na stole podivné nádobky a na proti ní v košíku podřimoval kojenec. Když jsem si s kolegou sedl k vedlejšímu stolu, tato mladá překytovaná krasavice nás požádala, zda-li by jsme si nesedli jinam, že ji tam spí dítě. No co na to říci - no prostě blbka. S dítětem si sedne v poledne doprostřed restaurace a čeká, že si před ní každý sedne na zadek.
No ale zpět k tomu vaření a dezertování. Někdy mám pocit, že klasické české jídlo je nějak vytlačováno. Nebo se spíše nelehce vaří, kdo ví. Nebo mnozí žijí v představě, jak ta jiná jsou mnohem zdravější. Prostě všude máme ty zaručené moderní trendy.

A tak jsem se svou "paní Colombovou " na počest pečené české buchty, připravil malé povídání :

Nejdříve si vše pěkně připravit

Vše pěkně založit a nechat míchat a kynout

Pak pěkně plech pomazat...

Pak pěkně naporcovat, naplnit a zabalit

Pěkně do předhřáté trouby zastrčit....

 

 Budiž pochválená klasická česká buchto

 a jen a jen dobrou chuť

No a jak jste na tom u Vás doma? 
Vítězí u Vás klasická česká kuchařka nebo jen ty moderní dezerty?

Autor: Pavel Vrba | pondělí 19.1.2015 11:10 | karma článku: 19,91 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65