Pochmurné události roku 1938, česká malost a zbabělost??????

Co lze vůbec napsat k tak smutné a ponuré události, která ve své absolutní zrůdnosti odstartovala zvěrstva nacistického režimu plného lidských utrpení a zmařených životů. Dnes, jako by mnozí zapoměli na odkaz předků, kteří za naši svobodu položili své životy. A tak je zde 3. pokračování akce "CIHELNA 2014 ". Tentokrát k pozastavení a popřemýšlení.

Jak jsem již napsal ve svém úvodním blogu - " Kolik vášní a emocí vyvolali v posledních týdnech informace o novelizaci braného zákona, mnohdy i médii podávané zkresleně a úplně jinak, než o to skutečně jde. Ačkoliv mnozí stateční za klávesnicí, vyjadřující se k tragickým událostem v AČR,  sepisují petici proti této novelizaci. A při čtení diskusních příspěvků u této petice se ukazuje slabošství a nulový vztah k vlastenectví a ochraně vlastního národa, vlastní země a země předků, kteří za nás položili své životy.  Předkové, kteří v dobách nejtěžších volili raději smrt na bitevním poli, než by se podrobili".
Nebudu a ani nechci uvádět všechny ta historická fakta, která byla mnohokrát napsána a na mnoha médiích zveřejněna. Jediné, co z té doby použiji, je autentický projev generála Jana Syrového z 30.9. 1938.

Tento historický projev si můžete přečíst zde :   a autenticky poslechnout zde :

V kontextu těch vyřčených slov nelze nic dodat, lze se jen zamyslet. Zamyslet se nad tím, jak neskutečně rychle a bez varování přišlo to veškeré zlo. Jak dnes, mnohdy zaslepeni blahobytem, který v mnoha případech přechází do sobeckosti, podceňování rizik a slabého vlastenectví. Mnohdy se uchlácholujeme naivní a hloupou myšlenkou, že žijeme v míru, válečné konflikty současnosti jsou od nás daleko, všichni nás mají rádi a válka nebude. Jenže zhmotněné zlo dokáže udeřit - na počátku skrytě a nepozorovaně. A na tuto skutečnost příliš často zapomínáme i na to, že historie se opakuje.

Proto jsem velmi rád, že se na již zmíněné akci " Cihelna 2014" objevila i dynamická ukázka o obsazení našich hranic za přispění velké části sudetských němců. 

Co vlastně víc psát, samotná ukázka sama o sobě vzbudila emoce. Pokud způsobí i zamyšlení je to jen a jen dobře.
A tak Vám z dané ukázky nabízím pár fotografií. Kompletní album z dané ukázky budete mít možnost shlédnout zde :

A zde si dovolím upozornění: Zachycené symboly fašismu jsou ve spojení s ukázkou a snahou o co nejvěrnější zachycení dané atmosféry té doby a nemají žádnou souvislost s mými názory. 

Možná by jsme jako voliči neměli ty naše volební lístky s takovou lehkostí a někdy i neodpovědností házet do volebních uren. Neměli bychom právě na základě historie jen tak tolerovat podceňování bezpečnosti a státní svrchnosti. Příliš často podléháme populistickým prohlášením, příliš často odpouštíme nesplněné sliby. Protože vždy je spoluodpovědnost i na nás samotných.

Někde jsem četl citát :  Národ, který si neváží historie,  je odsouzen si ji zopakovat.
Ta naše historie, je většinou hodně tragická.

 A snad právě proto, příští pokračování věnuji Armádě České republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | pondělí 25.8.2014 16:13 | karma článku: 19,43 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90