Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Já se díky vytíženosti diskusí neúčastním. Tady ale udělámvýjimku. Nejenom pro to, že tato diskuse vznikla v souvislosti s našíakcí, ale také proto, že toto téma je pro mě alfa omega.

 

1.část

Už navždy zůstane otázka, zda bychom se ubránili, činikoliv. To ale není tak důležité jako otázka, zda jsme se měli bránit. A tadymusím říct, že tuto otázku nechápu. Já totiž nevidím žádný prostor pro takovouotázku. Pro mě je úplnou samozřejmostí, že jsme se bránit měli. Nikdynepochopím, jak takový zastánce modernizace armády a budování pevnostníhosystému, jakým prezident Beneš byl, mohl jedním mávnutím zahodit to nezměrnéúsilí lidí při budování naší armády. Ale vzhledem k tomu, že tentoprotiprávní krok nikdo z parlamentu nezpochybnil, patrně se to všemposlancům a politikům hodilo do krámu, že na sebe vzal tu odpovědnost. Nutnoale zdůraznit, že za prezidenta Masaryka by se toto nestalo.

 

Nelze říkat, že kdybychom se bránili, byly by zničenépamátky, byli bychom označeni za strůjce války atd. Jde přece o naší zemi, jdeo naší svobodu. Pokud budeme před svobodou upřednostňovat plný žaludek azábavu, pak si opravdu nic jiného nezasloužíme. Jestliže je někdo schopenříkat, že Češi jsou zbabělci, tak má velké mezery ve vzdělání (minimálněv historii) a pokřivenou páteř. Myslím, že naši vojáci mnohokrát dokázaliopak a dokazují to stále a český národ to dokázal nejen v srpnu 1968, alei v listopadu 1989. To, že jsme se nebránili, není chyba armády, alepolitiků, kterým byla armáda vždy poslušná. A politiky máme takové, jaké sizasloužíme – jsou totiž poplatní době a odrazem společnosti.

 

Je pro mě nepochopitelné, že někdo může říct, že se nemáchodit do prohrané války. Takže člověk se má bránit, jen když ví, že vyhraje?Je neuvěřitelné, jak naši společnost a naše myšlení dokázali komunistipokřivit.

......

0 0
možnosti
PS

P70e68t46r 57S76k78á68c39e63l

25. 8. 2014 22:35

Zbabělost není typickou vlastností našich lidí, zvláště těch našich předků, kteří 300 let (Rakousko-Uhersko) žili v souladu s přírodou na vesnicích. Ve městech se tehdy mluvilo německy a oni přežili, i z jejich úsilí za pravdu čerpáme nyní. Takže na našich tragédiích se podílejí naši tzv. "spojenci", kteří nás třikrát (1938, 1968 a 1990) hodili přes palubu. Počtvrté se napálit nenecháme, použijeme zdravý rozum.:-)

1 1
možnosti
MR

a my hazime pres palubu Ukrajinu, zatimco stale ofnukavame Mnichovskou dohodu. Viz cesky vyslanec NATO.

0 0
možnosti
MK

M58i37l48a62n 81K70e83s27l

25. 8. 2014 21:51

Naši lidi mají své historické zkušenosti,že hlavou zeď neprorazí a proč by si ji tedy otloukali.Říkají si : přežili jsme Hitlera,přežili jsme Brežněva a když na to příjde přežijeme i Putina.Nejsme národ hrdinů,proč ztrácet životy,když můžeme tu zeď podčůrat.Kdyby k něčemu zlému došlo bohatí by utekli za svými úsporami a ti co vlastní jedině svůj život by o něj nechtěli přijít.Myslím,že je to všude stejné.Bylo by zajímavé zjistit,kolik bohatých Američanů třeba z Beverly Hills(nevím zda jsem to správně napsal)bojuje v Afganistanu.Vždyť i později někteří vlivní Američané se zašívali ledakde jen aby nemuseli do Vietnamu.Jak je to s našimi nepřáteli.Historicky jsou to Němci a Rusové,když pomineme Poláky a Maďary,kteří se chtěli také přiživit na naši parcelaci.Němci k nám vtrhli pod záminkou ochránit své krajany.Prohlásili nás za méněcennou rasu určenou k likvidaci.Jen jedinci vhodní k převýchově měli přežít.Rusové Němcům překazili snahu nás jako národ zlikvidovat.Bohužel si svou pověst osvoboditelů pokazili,když k nám později vtrhli,aby ochránili své stranicky věrné.Nevyhrožovali však,že zlikvidují celý národ,ale jen ty kterým se způsob jejich vládnutí nelíbí.A jak to bude dál???

0 0
možnosti
JR

J67a36r92a 28R67a84n18k

26. 8. 2014 2:08

Zkuste zapomenout na to, ze nas nejaky idiot prohlasil za menecennou rasu, potomci jeho soukmenovcu si sypou popel na hlavu, kdezto potomci Stalinovych soucastniku stale veri v tu samou retoriku, kterou jim vtloukal do hlav v dobe, kdy denne nechal popravovat 1.000 lidi denne, v dobe kdy umyslne nakazal hladomor, v dobe, kdy zadny z jeho dustojniku nevedel, jestli se jeste druhy den probudi. Najdete si "Great purge", pokud neumite anglicky, je na leve strane preklad ve vsech jazycich.:-(

1 0
možnosti
MR

Tohle je nesmrtelné. Jak bychom se dívali na historii kdyby jsme neměli za sebou stalinistickou totalitu, ale úspěšnou demokracii.

Je obrovské štěstí že nedošlo k vyhlášení války, to bychom dopadli jako Polsko a Varšava a nikdo by nám nepomohl.

Navíc chování Anglie a Francie bylo nehas co tě nepálí. Byly bychom bráni za agresora jež by rozpoutal válku a kdoví jestli by došlo k anulaci Mnichovské dohody.

V té době na severu nebylo Polsko, ale Pruské Slezsko, Těšínsko si nárokovalo Polsko a hrozila zde válka a navíc i válka s Francii, Rakousko bylo připojeno k Německu. 

Navíc Čeští Nemci byli i ve vnitrozemí, Brno ... .

Maďarsko si nárokovalo území Slovenska. Jak nás pak vypeklo Slovensko ... . 

Naši bojovali na západní i východní straně, v Africe a nemáme se zde za něco stydět.

Zde byla spíše malost a zbabělost na straně Francie a  Anglie.

Churchill tehdy prohlásil po Mnichovu, Volili jsme mezi válkou a hanbou, zvolili jsme hanbu a budeme mít válku." Viníci jsou zde Chamberlain a Daladier.

Dnes bychom neměli skoro žádné památky a Praha by byla zničena jako další města... .

7 0
možnosti
Foto

Německo na tom nebylo tak dobře, jak ukazovalo, a my zas ne tak špatně, jak se tady domníváte. Bojovat se mělo.

3 1
možnosti

Článek se mi líbil, dal jsem Vám karmu, ale když už jste takový Čech, měl byste dávat pozor na psanou formu rodného jazyka. Podmiňovací způsob je nepřekonatelný problém pro mnoho zdejších diskutérů...Vadí mi to a to jsem prosím Slovák.

4 0
možnosti
JH

J50a84n 58H98l95e91d83í29k

25. 8. 2014 16:55

Češi milují důtky, ať od Němců tak od Rusů, stále víc příspěvků holduje Putinovi a za nezávislost bojující Ukrajinu nemá vlídné slůvko.- Češi si svobody neváží a před tlakem zbaběle ustupují a navíc napomáháním útočníkům, si chtějí vydobýt mimo důvěry, hlavně majetkové prospěchy. - Hašek to geniálně vystihl ve Švejkovi== typickému Čechovi. České vlastnosti před tím popsal Svatopluk Čech -- v panu Broučkovi a posvětil tento fakt Písněmi otroka. - Sebereflexe se v Česku nenosí, většina fandí hrubému násilí.

4 3
možnosti
Foto

...,,-Sebereflexe se v Česku nenosí,...v tom máte pravdu. Proto se zachovali tak, jak se zachovali jak k našim vojákům, tak i civilistům jak v zahr., tak i v domácím odboji! Mimo kom, kteří minim. do r.41 s Hitlerem kooperovali8-o:-/

1 0
možnosti
OK

Nesouhlasím s tím, že změna přišla náhle. Problematické vztahy Češi - Němci tu byly už v devatenáctém století. Dnes 28. října 1918 však dostaly nový rozměr. Multinárodnostní území, kde dominovali Češi, Němci a Slováci, dostalo název Československo, kde umělý československý národ (Slováci se ostatně s tímto pojetím nikdy plně neztotožnili) nazval ostatní národnosti, zejména Němce (kterých bylo podstatně víc než Slováků) a Maďary, kterých bylo na Slovensku také noho) menšinami, kteří nemají co mluvit do pojetí nového státu.

Hitlera by případná vstřícnost k čs. Němcům od počátku republiky jistě nezastavila ve vzestupu, ale mohl by přijít o výborného spojence, kterým se stal Henlein v době, kdy tu měl vybudovanou silnou nacionalistickou stranu. Mimochodem, podobně silný nacionalismus na Slovensku, kde se rovněž nedokázali s modelem státu ztotožnit, měl rovněž státně-destruktivní potenciál, který se paradoxně spojil s tím Německým.

Mnichov a pak Berlín 1939 byly sice národní šoky, ale byly jen vyvrcholením dlouhodobých a velmi závažných problémů.

8 0
možnosti
MB

Presne toto tvrdím aj ja. Díky R^

1 0
možnosti
MR

M69i85l75a49n 14R85a13d47e12k

25. 8. 2014 16:37

uz jsem to psal minuly rok na mem blogu, Benes nemel odvolat mobilizaci. Meli jsme sance to vyhrat, Nemci nebyli tak silni a my ne tak slabi, a my meli vetsi motivaci, na emoce se nesmi zapominat pri kazde valce, takovych uz bylo kdy uplny chudacek to vyhral nad Goliasem, jen matne vzpomenout na Polaky v roce 1920, kdy se ubranili SSSR, sice jim to pak dali sezrat v Katyni, ale Polaci doposud nejsou srabari, na ruskeho medveda si uz pripravili poradny klacek, tam Vova nepujde bojovat proti fasistum.

I Ukrajinci se brani, jen Cesi chteji byt opatrni, i kdyz asi ne vsicni Cesi.

5 4
možnosti
OK

Vidíte to hodně zkresleně. V září 1938 bychom nestáli proti Německu, ale byli bychom nazváni hrobníky světového míru a stáli bychom přinejmenším proti Německu, Anglii, Francii, Polsku, Maďarsku a kdoví, zda by nebyli i Češi proti Slovákům. Ti posledně jmenovaní by využili situace jen o něco dřív.

A jak by to dopadlo? Němci by z toho nejspíš vyšli sice oslabeni, ale vítězně. Naděje na znovuobnovení Československa by definitivně vzaly za své. To naprosto jistě.

7 1
možnosti
  • Počet článků 811
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com