Orlické hory hostily motoristický sport

Město Opočno  a  jeho okolí s dominantou Orlických hor hostilo o uplynulém víkendu své věrné fanoušky na 4. ročníku Pewag Rally Orlické hory,  zařazeného do Českomoravského poháru v rally.  

V pátek 6. června se sjely posádky do města Opočna, aby se v rámci 4. ročníku Pewag Rally Orlické hory utkaly na jednotlivých rychlostních zkouškách. Ze stovky přihlášených posádek zastoupených s moderními závodními vozy, ale i s vozy, které lze hrdě zařadit do historických vozidel. Vyvrcholením pátečního programu bylo v odpoledních hodinách slavnostní představení posádek na náměstí v Opočně s navazující první rychlostní zkouškou. Tato rychlostní zkouška musela být bohužel na poslední chvíli z organizačních důvodů zkrácena Pohledem do startovní listiny řadu fanoušků překvapila i hojná účast posádek z Polska, které tvořili třetinu startovního pole.

Sobotní den patřil samotnému klání na jednotlivých rychlostních zkouškách. Rychlostní zkouška  v okolí obcí Bystré – Kounov – Nedvězí – s cílem v Dobřanech a další rychlostní zkouška v okolí obcí  Domašín – Chábor - Bačetín nabídla jezdcům poměrně náročnou trať. Jako je to pravidlem u tohoto sportu, došlo i k některým kolizím a zmačkání plechů. Co je však důležité, nedošlo k žádnému závažnému incidentu. 

V průběhu soutěže jsem měl možnost na několika místech hovořit i s místními obyvateli, kterých jsem se záměrně ptal, co říkají na konání těchto závodů. V drtivé většině jsem narazil na tolerantní přístup a i na zájem místních obyvatel, pro které je tato akce vždy zpestřením života v obci. Negativní postoje byly ojedinělé a spíše od lidí, kteří v daném okolí mají chaty a chalupy. Jsem přesvědčený, že je nutné vždy vyjádřit poděkování za pochopení a toleranci obyvatelům obcí, u kterých se tyto podniky konají. Na druhou stranu je vždy potřeba věnovat pozornost dohodám mezi pořadateli a jednotlivými obcemi tak, aby byla nalezena zdravá rovnováha a dodrženy dohodnuté podmínky. To platí i pro samotné jezdce, ať již v dodržování pořadatelem stanovených rychlostí při najíždění tratí tak i při přejíždění na jednotlivé rychlostní zkoušky.

Osobně velmi oceňuji pořadatele zabezpečující rychlostní zkoušku Bystré – Dobřany, kteří se domluvili a věnují finanční odměnu za zajištění tratě Sboru dobrovolných hasičů obce Bystré. Tento finanční dar bude věnován na nákup výbavy. Patří jim za to naše uznání.

Více fotografií naleznete zde :
http://pavelvrba.blog.idnes.cz/c/412834/Ohlednuti-za-4-rocnikem-Pewag-Rally-Orlicke-hory.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Vrba | pondělí 9.6.2014 14:50 | karma článku: 10,64 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90