Den pozemního vojska - Bahna 2016 je minulostí.

Tuto sobotu se na tankodromu u Strašic konal již 27. ročník největší společné ukázky současné i historické vojenské techniky v Evropě v rámci  „ Dne pozemního vojska - BAHNA 2016 “.

Kluby vojenské historie připravily ukázky z dramatických a vojensky zajímavých okamžiků z první světové války, z válečné operace na východní či západní frontě nebo na území protektorátu. Pro milovníky současné vojenské techniky bylo připraveno více jak 250 kusů současné pozemní techniky, včetně všech modifikací obrněného vozidla Pandur. K tomu stíhačky Jas-39 Gripen, bojové letouny L-159 Alca, transportní letadlo CASA nebo vrtulníky Mi-17 a Mi-24. Lákadlem pro návštěvníky letošní akce patřila i statická ukázka vrtulníku Apache.
Pro více jak 50 000 návštěvníků byla připraveno hodinu trvající ukázka bojové činnosti, jejímž tématem byla obrana hranic a útok proti nepříteli, který vtrhl na území ČR. Zapojily se do ní nejen pozemní, ale také vzdušné síly, vojenská policie a další složky.
Jenže každá akce jednou končí a není tomu jinak i u této akce. Návštěvníci se po skončení akce navrátili domů, ale pro učinkující a příslušníky Armády ČR nastala doba balení a návratu do posádek včetně odsunů vojenské techniky, ať již po silnici, tak i po železnici.
 

Já měl možnost vidět umění posádek tanků, bojových vozidel, ale také přepravní techniky právě při přepravě techniky na železniční stanici a její najíždění na železniční vozy. Zdánlivě tato činnost vypadá velmi jednoduše, ale kdo to kdy zažil, dá mi zajisté za pravdu, že to až tak jednoduché není.
A já osobně tuto činnost dnes považoval za úplný koncert a potvrzení, že naši vojáci prostě umí.
A jak to právě vypadá při takovém přesunu, jsem zachytil na fotografiích.

Bahna 2016

Dále zveřejněno zde :

Autor: Pavel Vrba | neděle 26.6.2016 20:05 | karma článku: 22,27 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30