Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodec a nesmrtelnost

Jsou situace, které připomínají vtip o jedincích, kteří se od druhých odlišují tím, že mají nesmrtelnou hlavu a to jen proto, že kde nic není, ani smrt nebere. A tak bych rád těmto nesmrtelným věnoval svůj další blog, jako volné pokračování tématu našeho vzájemného chování a jednání. A také proto, že jsem to slíbil v zamyšlení věnovanému  „slušným cyklistům “. Proto se mé dnešní zamyšlení týká jen těch neomalených a bezohledných chodců, kteří ohrožují nejen sami sebe, ale ostatní chodce, cyklisty a řidiče.

Naše silnice, chodníky, stezky a cestičky poskytují spousty příležitostí k ukázce našich povah, chování a slušnosti. Ale také jsou ukázkou hlouposti, arogance, sobectví a neodpovědnosti.
Živočišný druh „ chodec“ se vyskytuje v několika různých exemplářích – chodec s kočárkem, chodec opilý, chodec zbloudilý, chodec pejskař a chodec slušný. Zcela zvláštní kategorií je pak chodec blb, u kterého se těžce odhaduje životnost a jeho délka pobytu na tomto světě.
Všechny tyto druhy chodců se vyznačují jistými znaky. V některých momentech, díky pravidlu napodobování, vidíme i vzájemné prolínání specifických znaků mezi jednotlivými druhy.
Základní společné znaky osobně vidím v tom, že řada chodců neví, ani po které straně chodníku, stezce pro chodce, společné stezce pro chodce a cyklisty se má jít. Ještě větším oříškem je pohyb po krajnici v místech, kde chodník nebo stezka zcela chybí. A tak vznikají úžasné situace, připomínající válečnou vřavu na bitevním poli, která vrcholí na ostrůvcích a na přechodech. Humorné scény nastávají i v okamžiku, kdy chodec nepochopil, že barevně odlišený pruh, či jinak označený pruh, je pruh jen pro cyklisty a jako chodec tam skutečně nemá co dělat. A nemá co dělat ani na určené stezce pro cyklisty.
I změna směru chůze znamená obtížnou a namáhavou činnost, která navíc chodce zdržuje - no  rozmyslet si, že změním směr, ještě se otočit, zda-li za mnou třeba někdo nejede na kole no uznejte – to už dá fušku.
Dalším společným znakem výše uvedených chodců, je médii vyvolaná falešná představa o tom, že na přechodu pro chodce „ prostě tu absolutní přednost mám a hotovo“.  Některé druhy chodců navíc systém absolutní přednosti dovedly k ještě větší dokonalosti – tu absolutní přednost mají i tam, kde žádný přechod nikdy nebyl a není. Musím zde však poznamenat, že nejvíce k tomuto inklinuje druh „ chodec blb „. Ostatní, se alespoň malinko rozhlédnou.
Mimo tyto společné znaky se nám některé druhy chodců liší svými specifickými vlastnostmi:
Chodec s kočárkem – exemplář, který ve spojení s dalším káčárkem působí naprosto destruktivně. Destruktivní charakter narůstá zejména ve spojení chodec žena. Jejich vyhledávaným bitevním polem je stezka pro chodce a cyklisty. Více jak polovina šířky stezky je zabrána dobyvateli s kočárky, umožňující navíc i nerušené štěbetání. Svoje působení dokáží ostatním zpříjemnit kličkováním, jízdou v protisměru či náhlým zastavením. Tento druh je navíc ohrožen možným převtělení do druhu chodce – blba, což se ukazuje nejen chůzí po špatné straně silnice, ale i idiotským přecházením na přechodech pro chodce, s jasně svítícím červeným panáčkem. Navíc, mnohdy bez zbytku zdravého rozumu, vsouvající kočárek do míst, aniž by vůbec viděli, zda-li své dítě neohrožují.
Chodec pejskař – splňující všechny výše uvedené charakteristiky, s jediným rozdílem-je vyzbrojen dlouhým vodítkem, na jehož konci je čtyřnohý miláček. Ideální místo destrukční činnosti je pohyb po cyklostezce, nebo na stezce pro chodce.
Chodec blb – to už je silná káva. Je to vrchol zhmotnění hlouposti a absence veškerých pudů sebezáchovy. Chůze na červeného panáčka ( i v případě, že nic nejede) zesílená navíc  doprovodem potomka do školy, který ač protestuje, že na červenou se nechodí bývá spražen rodičovskou autoritou: „nekecej, auta jsou ještě daleko, nic nejde a nebo to stihneme“. Noční chůze po krajnici s absencí jakéhokoliv reflexního prvku, světla či označení. Adrenalinové přecházení na místech čtyřproudých silnic včetně dálnic. Sportovní výkony mnohdy i starší generace, u které si často kladu otázku,  zda je duševní stav ovlivněn v lepším případě stářím, nebo zda se naplnilo moudro „ mladej blbec, ve stáří stále blbec „. Přechod pro chodce 10 metrů daleko, a stařec s podporou hole vrhá se do hustého provozu. A to i přes případné zábrany a zábradlí.
Naštěstí jsou i chodci slušní, mezi které řadím i ty, co sice něco přehlédnou, ale omluví se. Ani já nejsem svatý, ať na kole, na chodníku nebo za volantem. Jenže normální člověk si chybu uvědomí a snaží se ji nedělat a hlavně předvídat. A taky jít příkladem, třeba svým dětem. Zrovna na tom „ přechodu s červeným panáčkem“. Ono si pak dítko může říct : „ vždyť to stihnu , maminka taky tak chodí “.
Zcela samostanou skupinou jsou chodci vybavení řidičskými průkazy, z nichž někteří razí heslo, co jiní dělají mě, budu dělat také. Ale o řidičích samostatně v dalším pokračování.
Uvědomuji si, že toto mé zamyšlení je poněkud tvrdší.
Na druhou stranu nemám v něm malinko pravdu? Vždy jde o zvolenou optiku, kterou na tyto věci hledíme.
Tyto témata se zdají příliš všední, možná nezáživná a nezajímavá.
Jenže právě v těchto malých věcech je skryto nejen naše vzájemné chování, ale co je horší mnohdy naše zdraví i životy.
Vždyť stačí chvilka nepozornosti a během setiny sekundy se změní život nejen nám, ale i našim blízkým.

 Aby nedocházelo k nedorozumění: téma cyklistů tady už bylo : http://pavelvrba.blog.idnes.cz/c/414195/Jsem-cyklista-a-kdo-je-vic.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Vrba | středa 2.7.2014 17:41 | karma článku: 13,10 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 138x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

roztodivná víra řidičů a cyklistů, u kterých bych zavedl tělesné tresty. Obrazy zimního počasí zamrzlé krajiny a nejspíše i mozkoven řady jedinců, pokud tedy vůbec nějaký mozek mají.

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 811
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com