Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byťák už nehrozí

Zásadní a vítaná změna, započatá v průběhu devadesátých let v oblasti bytové politiky státu.Doba provázena i naivními představami o zásadním zlomu v bytové politice ve stylu: Králíkárny, které jsou přežitkem minulosti, budou v brzké době nahrazeny novými domy. A lid se veselil a všichni se těšili na domy s bazénem a rozlehlým parkem.No a jak to je ve všem – realita je vždy jiná a čas je nejlepším sítem oddělení naivity od reality.

A tak jsou dál a dál naše města a městečka zdobena dominantou panelových domů a sídlišť. Příchod devadesátých let znamenal zásadní změnu ve vlastnictví bytů a domů a tím i v opravách a údržbě. Odprodej domů a bytů formou privatizace do osobního vlastnictví probíhal někde hladce, a někde klasicky „po česku“, včetně nehorázných gaunerských podvodů a švindlů.
Bez ohledu na všechny problémy jsem přesvědčený, že to bylo správné rozhodnutí. Podmínky privatizace a stanovení zásad chodu v nových vlastnických subjektech, umožnily vznik bytových družstev nebo společenství vlastníků se základní myšlenkou:  „Lidé, co zde bydlí, si vše platí a o všem rozhodují sami “. Doba, kdy se řadu let platil nájem, ale do domu se nic neinvestovalo, dostalo definitivní stopku.
Jenže ta úskalí……..
V první řadě jde o překonání zažitého „ někdo se o mě staral „ na „ musím se starat, musím se podílet na zásadním rozhodování ale í nést plnou odpovědnost “. A to není nikdy jednoduché. Navíc, co člen družstva nebo společenství – to i vlastní názor a představy ať v dobrém, či mylném (slovo hloupém záměrně dávám do závorky). Každá skupina lidí musí být nějak organizována a někým vedena. A tak veškerá tíha a odpovědnost je vržena na dobrovolné funkce členů výboru – statutární orgán.
V dnešní uspěchané době sehnat schopné, odpovědné a poctivé členy zástupců vlastníků je mnohdy nadlidský výkon. Brouků pytlíků, kritiků a lidí, „ co by to vždy dělali nejlépe“, je v naší zemi celkem dost. Ale schopných něco dokázat, zejména v zájmu celku, je málo. Řada vlastníků bytů žije navíc v naivní představě, že jediné co je má zajímat, končí za vstupními dveřmi jejich bytu. A to nejen ve vztahu ke společným prostorům, výtahům a dalším částem domu, ale také v rozhodování o důležitých věcech, které mají vliv i na budoucnost života v domě.
Členové statutárního orgánu, kteří to dělají více méně za hubičku, musí být mnohdy nejen psychologové, taktici a ekonomové, ale musí být naprostými optimisty.
Řada ataků a infarktních situací nastává v okamžiku důležitých oprav a rekonstrukcí. Vidíme to kolem sebe – kvalitní, ale také nekvalitní firmy, byť by vybavené potřebnými certifikáty jakosti a kvality a které více zajímají zisky a jak nejjednodušeji „ očůrat zákazníka “. Ale i financování rekonstrukcí a oprav, kdy mnozí vlastníci mají představu, že za málo peněz lze koupit hodně muziky.
Osobně pamatuji dobu, kdy jednání o rekonstrukci a modernizaci domu naráželo na obrovské byrokratické problémy už ve stádiu příprav při vydávání stavebního povolení a které připomínalo svým průběhem pohádku o kohoutkovi a slepičce nebo hru na slepou bábu.
Velké stavební akce mají navíc jednu velikou výhodu - ukáží povahy lidí. A že to je někdy hodně smutný stav. Anonymní udání, pomluvy a osočování z předražení nějaké zakázky a vždy zaručeně s úplatkem.
Stav, který se opakuje v našem každodenním životě a ve všech oblastech – ta naše povaha česká. Závist, nevzdělanost a hloupost. Ale také lenost, třeba právě v tom, že když něco přesně nevím, měl bych si před vlastním tvrzením zjistit fakta. A nebo - ještě lépe, jít do výboru a ukázat všem, jak se to má dělat správně.
Domněnky, ty jsou skutečně k ničemu. Ale fakta – třeba, o tom, že nikdy nemůžu porovnávat ceny např. rekonstrukcí výtahů, aniž bychom o tom něco věděli. Nebo bojkotovat modernizaci jen proto, že mi zde 30 let něco sloužilo a bude sloužit dál.
Po provedených opravách za vlastní peníze si řada vlastníků ani neváží toho, co se opravilo a vybudovalo.
Dnešní doba navíc ukazuje nutnost mnohem větší obezřetnosti a odpovědnosti. Řada lidí, kteří se neštítí těch nejpodlejších podvodů. Dnešní demokratický systém a tzv. právní stát bohužel dostatečným způsobem nechrání poctivé lidi a tvrdě netrestá gaunery. Na druhou stranu sebelepší právní ochrana nepomůže, pokud sami nejsme obezřetní a pozorní. A naletí se opravdu velmi snadno.
Spousty zpráv ve sdělovacích prostředcích jen dokresluje činnosti šmejdů, mezi které osobně řadím i podomní prodejce, nabízeče „výhodných“ dodavatelů energií. Bohužel do skupiny šmejdů řadím i některé lidi, kteří co by členové statutárních orgánů okradli své nejbližší – bez svědomí a bez zardění.
Vše souvisí se vším, važme si proto lidí, kteří jsou poctiví a slušní. Nebojme se potlačovat šmejdy všeho druhu, veřejně pranýřovat nekvalitní firmy a rádoby řemeslníky, ale také chvalme a propagujme ty slušné. Ona řada věcí není jen věcí jednoho domu, on to je totiž problém nás všech.

A snad jen na okraj - opět se nám šíří falešné emaily, upozorňující na dluhy u exekutorů s bonusovým virem, opět se nám objevil jistý idiot, který sedne za volant ožralý a někoho srazí

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Vrba | sobota 19.7.2014 8:00 | karma článku: 12,03 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 138x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

roztodivná víra řidičů a cyklistů, u kterých bych zavedl tělesné tresty. Obrazy zimního počasí zamrzlé krajiny a nejspíše i mozkoven řady jedinců, pokud tedy vůbec nějaký mozek mají.

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 811
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com