Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Agrotec Petronas Syntium rally Hustopeče 2014 klepe na dveře

Svůj dnešní blog, který zcela záměrně zařazuji do rubriky „ společnost “, je nastíněním dění kolem motoristického sportu. Všichni jsme v posledních měsících byli zahlcováni bulvárními médii o tom „ zlu“, které je s rally spojeno. Ne všude se zalekli negativní mediální kampaně a dál té své rallye jsou nakloněni. Podívejme se trochu do zákulisí, do přípravy takového velkého sportovního podniku.  

Před blížícím se termínem konání dalšího podniku v rally ve dnech 20-21.6. 2014, jsem netradičně svůj blog vytvořil formou rozhovoru s ředitelem dané soutěže - panem Rudolfem Kouřilem, který je navíc aktivním a zkušeným jezdcem v rally. Kombinace obou pozic tak poskytuje obrovskou zkušenost a pohled do celé problematiky z obou stran.

Pane řediteli, v dnešní době není jednoduché rallye uspořádat. Štvavá mediální kampaň po tragédii v Lopeníku, která totálně zkreslovala realitu, ovlivnila názory mnoha lidí a v mnoha obcích nechtějí, aby soutěž jejich vesnicí vedla. Jak se Vám podařilo udržet tradiční podobu Hustopečí?

Vše je o jednání s obcemi a občany. U nás tato jednání vede Martin Rada. Jak se mu to daří je vidět z podoby tratě. Ale podrobnosti k tomu by řekl on.

Dnes se na prvním místě řeší bezpečnost. A to jak jezdců, tak diváků. Jezdci nemají rádi dlouhé rychlé úseky, ale ty umíte zpomalit retardéry. S diváky je to jiné… Čím dál víc se ozývají, že jsou zaháněni mnohdy zbytečně daleko a nic nevidí. Jak to bude na Vaší rallye?

Musíme vycházet ze současných bezpečnostních standardů, které jsou zapracovány do bezpečnostního plánu každé rally. Ten je tvořen dle stejných pravidel na všech podnicích.

Dříve jsme bývali u nás v Hustopečích k divákům mnohem přívětivější. Ale i já osobně jsem po jednom telefonickém rozhovoru v průběhu rally před třemi lety přehodnotil své stanovisko k zapáskování tratě. Jeden „divák“ odstranil  tabule zakázaný prostor a postavil se s několika dalšími do vyloženě nebezpečného místa. Pořadatel, který se na místě nacházel, mne o situaci informoval, a předal mi ho k telefonu. Na moji prosbu, aby se posunul na místa vykázané pořadatelem a neničil označení tratě, jsem dostal odpověď, která zásadně změnila můj přístup k divákům, a dodnes ji slyším: „Vážený pane, máme demokracii. Já si můžu dělat co chci!

Každý podnik je o osobní zodpovědnosti organizačního výboru a ředitele. Paradoxně mnozí diváci zodpovědní nejsou. Proč bych měl kvůli takovým divákům jako ředitel rally riskovat a strkat krk do oprátky. Takovíto diváci jsou problémem rally. Bohužel na to mnohdy doplácí  ti slušní. Ale nedovedu dopředu selektovat kdo je slušný divák a kdo rally svým chováním ubližuje.

Vaše soutěž nabízí jak asfalt, tak šotolinu. To se divákům líbí. A jezdcům? Vy sám jste aktivní navigátor, co Vy na to říkáte?

Myslím, že tato kombinace k rally vždycky patřila. Osobně mám rád takovéto trati. Ale nesmí to být vyloženě „trhačka“ na auta. Což u nás v současnosti není. Ale stálo to roky úprav a zpevňování těchto úseků.

Nemáte strach z nějaké letní přeháňky, nebo bouřky? Jsou šotolinové úseky v případě deště ohroženy?

Obyčejný déšť nebo přeháňka jim neublíží. Jsou v nich desítky, ale spíše stovky tun zpevňujícího materiálu. Ale přívalový déšť, který nám je poškodil před několika lety, byl takový, že proud vody nejenom odplavoval šotolinu, ale trhal i asfalt. To by byl problém i teď.

Máte v Hustopečích dobrou partu lidí na přípravu rallye? Jak je těžké dnes tolik nadšenců sehnat?

Skupina lidí ať již přímo z Agrotecu, nebo těch, se kterými spolupracuji už z doby před pořádáním prvního ročníku, je rozhodující pro zdar akce a roky se pouze občas drobně mění. A je skvělá, byť občas i nějaký ten mráček přijde.

Problémem bývají řadoví pořadatelé. Ať již jejich nábor do potřebného počtu a občas i jejich činnost. Ale nesmíme se divit. Je na ně kladena velká zodpovědnost. A z pocitu aby něco nezkazili a neměli problém, jsou mnohdy k divákům ostřejší. Ale zase při onom výše zmiňovaném pojetí demokracie ze strany některých „diváků“, se jim nedivím.

Jako ředitel zastávám stanovisko, že za daný úsek zodpovídá pořadatel na tomto úseku. A jeho případné rozhodnutí o posunutí diváků ještě dále od trati, než je v bezpečnostním plánu stanoveno, respektuji.

Už tradičně jede u Vás v sobotu i PČR, tedy neprofesionálové, nadšenci. Pro fanoušky určitě zpestření startovního pole. Proč je nenecháte jet i v pátek?

My bychom je nechali. O oni by i chtěli. Ale platí národní sportovní řády, kde je podnik PČR jednoznačně definován. A těmito řády se musíme řídit.

Byly v rámci přípravy nějaké vážnější problémy? Musel jste řešit něco nestandardního?

Jako snad každý rok nastala situace, kdy došlo k nečekané uzavírce a tudíž nutnosti dělat úpravu tratě. Tentokrát nás to potkalo v obci Diváky, kde díky vedení objížďky nemůžeme využít průjezd přes náměstí a museli jsme hledat náhradní řešení tak, abychom zachovali RZ v celku. Proto jsme se rozhodli požádat vedení obce o průjezd úsekem vedoucím v jiné části obce. K tomu jsme potřebovali vyjádření obyvatel této ulice. Byli úžasní a podpořili nás. Za to jim patří obrovské poděkování. Úsek vedený na kostkách musí být z bezpečnostních důvodů osazen retardéry, ale rychlostní zkouška se jede v původní délce.

Pokud vím, Vy jste si letos už jednu závodnickou nepříjemnost prožil. Neovlivnilo to přípravy Rallye Hustopeče? Co je pro Vás náročnější, navigovat soutěžního jezdce, nebo připravovat a následně řídit velkou rallye?

Kotrmelce, které jsem s Rendou Dohnalem absolvovali při Valašské rally k tomuto sportu patří. Sice to bylo ve vztahu k mé tělesné schránce s drobnými následnými problémy, ale přípravu rally v Hustopečích to neohrozilo. 

Každá tato činnost má své klady a zápory. Klidnější je sedět v závodním autě. Tam můžeme udělat chybu jako posádka, nebo může selhat technika. V podstatě tedy vzájemně zodpovídáme s kolegou sami za sebe.

Řízení rally je o obrovské zodpovědnosti nejen za činnost stovek pořadatelů, ale i za zajištění bezpečnosti soutěžních posádek a hlavně diváků, kteří se ne vždy chovají dle pravidel bezpečnosti rally. Mnohdy mi připadá, že někteří z nich nemají pud sebezáchovy a chybí jim základní znalosti fyziky druhého stupně základní školy. Bohužel i za takové nese ředitel rally zodpovědnost. O to větší poděkování patří těm, kteří se chovají slušně a dle pravidel a svým chováním mi pomáhají.

Takže jednoznačně náročnější je řízení rally.

Více informací o daném podniku naleznete zde : www.agrotecrally.cz

Zveřejněno se souhlasem Rudolfa Kouřila. 
Fotografie použity se svolením autora Jana Duška

Dále zveřejněno na :
http://www.motormix.cz/rallye/43677-hustopee-2014-klepou-na-dvee

http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=24555&title=rudolf-kouril-svuj-vztah-k-paskovani-jsem-prehodnotil

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Vrba | úterý 10.6.2014 14:49 | karma článku: 13,88 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 138x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

roztodivná víra řidičů a cyklistů, u kterých bych zavedl tělesné tresty. Obrazy zimního počasí zamrzlé krajiny a nejspíše i mozkoven řady jedinců, pokud tedy vůbec nějaký mozek mají.

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

  • Počet článků 811
  • Celková karma 17,03
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com